Cântecul balenelor cu cocoașă, influențat de vânt, dar nu și de bărci

Cântecul balenelor cu cocoașă, influențat de vânt, dar nu și de bărci

Cântecul balenelor cu cocoașă este produs la un volum mai mare atunci când vântul este zgomotos, dar animalele nu au aceeași reacție și la motoarele de bărci, arată un studiu al Universității din Queensland (Australia).

Dr. Elisa Girola, de la Facultatea de Științe a UQ, a spus că această ciudățenie a evoluției balenelor ar putea avea consecințe asupra reproducerii și comportamentului.

„Balenele cu cocoașă au evoluat de-a lungul a milioane de ani cu zgomot din surse naturale, dar zgomotul provenit de la navele artificiale este străin pentru instinctele lor”, a spus dr. Girola.

„Este o descoperire surprinzătoare, având în vedere că zgomotul motorului are o gamă de frecvență similară cu cea a vântului”, spune cercetătoarea, citată de Eurek Alert.

De ce cântecul balenelor cu cocoașă se schimbă pe timp de vânt zgomotos, dar nu și la bărci?

„Este posibil ca balenele să identifice alte diferențe, cum ar fi zgomotul vântului ca fiind în bandă largă și același pe suprafețe mari, în timp ce zgomotul navelor este generat de o sursă dintr-un singur punct, cu vârfuri specifice de frecvență”, continuă ea.

„Nu știm încă dacă această lipsă de răspuns la zgomotul bărcii face balenele să comunice mai puțin eficient sau îngreunează practicile de reproducere”, spune dr. Girola.

„Cântecul balenelor cu cocoașă masculi este probabil folosit pentru a media interacțiunile reproductive, dar nu putem spune dacă zgomotul navelor interferează cu acesta”, mai spune cercetătoarea.

Au balenele alte strategii de a „ocoli” zgomotul bărcilor?

Datele audio pentru studiu au fost colectate la sfârșitul anului 2010 în largul plajei Peregian din Queensland, în timpul migrației balenelor spre sud de la zonele de reproducere din laguna Marii Bariere de Corali către locurile de hrănire din Antarctica.

Cântecele balenelor au fost înregistrate folosind o serie acustică de cinci geamanduri cu hidrofon, care au trimis semnale înapoi pe plajă. A fost introdusă o barcă de pescuit de 19 metri pentru a produce zgomotul de motor.

Cercetătorii spun că este posibil ca balenele cu cocoașă să folosească alte strategii pentru a compensa pentru zgomotul navelor. „Chiar și cu o barcă de 19 metri făcând mult zgomot, balenele pur și simplu nu au cântat mai tare”, a spus dr. Girola.

Balenele cu cocoașă vor continua să ne surprindă

„Balenele ar putea folosi capacitatea de a discrimina semnalele audio care vin din direcții diferite. Sau capacitatea de a discrimina între semnal și zgomot atunci când zgomotul are componente de frecvență distincte și cel puțin unele dintre aceste componente nu se suprapun cu semnalul”, explică cercetătoarea.

„Mai sunt multe cercetări de făcut. Înțelegerea răspunsului balenelor cu cocoașă la zgomot este importantă pentru dezvoltarea politicilor de atenuare a activităților umane pe mare. Sunt sigură că aceste creaturi frumoase și misterioase vor continua să ne surprindă și să ne uimească”, a încheiat ea.

Cercetarea este publicată în Proceedings of the Royal Society B.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu