Cântatul la un instrument a fost asociat cu o mai bună sănătate a creierului

Cântatul la un instrument muzical sau participarea la un cor poate avea efecte pozitive asupra sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânim, potrivit unui studiu recent al Universității Exeter din Anglia. Studiul, denumit PROTECT, a analizat datele a peste o mie de adulți cu vârsta de peste 40 de ani care au participat la un studiu online.

Experiența muzicală a participanților și expunerea la muzică de-a lungul vieții au fost examinate alături de rezultatele testelor lor cognitive pentru a înțelege impactul muzicalității asupra sănătății creierului.

Rezultatele au arătat că cântatul la un instrument muzical, în special la pian, este asociat cu îmbunătățirea memoriei și a capacității de rezolvare a problemelor. Cântatul într-un cor oferă, de asemenea, beneficii similare.

Cu toate acestea, nu este clar dacă efectele pozitive ale participării la un cor se datorează aspectului social al apartenenței la un grup.

Studiul, publicat în International Journal of Geriatric Psychiatry, sugerează că promovarea educației muzicale și încurajarea adulților în vârstă să se implice în muzică ar putea fi valoroase pentru menținerea sănătății creierului.

Anne Corbett, profesor la Universitatea din Exeter, consideră că a fi muzical ajută la menținerea agilității și rezilienței creierului. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această relație, concluziile sugerează că încorporarea muzicii în inițiativele de sănătate publică ar putea fi benefică.

Există deja dovezi că activitățile muzicale de grup pot fi benefice pentru persoanele cu demență, astfel încât extinderea acestei abordări ca parte a unui pachet de îmbătrânire sănătoasă ar putea ajuta adulții în vârstă să își reducă riscul de declin cognitiv.

Stuart Douglas, un acordeonist în vârstă de 78 de ani din Cornwall, a cântat la acest instrument toată viața și continuă să o facă în cadrul Cober Valley Accordion Band și al Cornish Division of the Royal Scottish Country Dance Society.

El consideră că acordeonul a jucat un rol important în menținerea sănătății creierului său și a fost martor al impactului pozitiv al muzicii asupra persoanelor cu pierderi de memorie.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu