Copiii castrați pentru o voce perfectă: Istoria cântăreților „castrati”

Atingerea unei note înalte fără să forțeze vocea este visul oricărui vocalist. Poate părea o sarcină ușoară pentru tenori precum Jose Carreras sau Placido Domingo, însă mulți alții se luptă din greu să atingă notele înalte.

Este imposibil să îți extinzi registrul vocal peste noapte. Pentru a deveni un cântăreț bun, care poate să atingă cu ușurință atât notele înalte, și pe cele joase, este nevoie de ani de exerciții, concentrare, efort și multe sacrificii.

Jose Carreras
Jose Carreras. Foto: Pinterest

Am auzit cu toții multe povești bizare despre sacrificiile făcute artiști de dragul artei lor. Am învățat că arta nu este pentru cei slabi sau pentru cei care caută confortul. Însă nu mulți artiști au mers atât de departe precum cântăreții castrati, care au făcut un sacrificiu ireversibil cu scopul de a-și păstra vocea într-un registru înalt.

Castrarea se practică din vremurile antice. Mulți conducători castrau sclavii care lucrau în haremurile lor. Însă, începând cu secolul al XVI-lea, castrarea a devenit sacrificiul suprem făcut pentru muzică. Cu ajutorul castrării, bărbații își păstrau vocile tinerești, înalte și pure.

Oficial, Biserica Catolică dezaproba îndepărtarea organelor dacă nu era făcută în scopul de a salva viața cuiva. Dar se pare că, în secolul al XVI-lea, Vaticanul a încurajat castrarea băieților care cântau în cor. Începând cu 1599, mulți băieți castrați au fost primiți în corul papal.

Câteva decenii mai târziu, când papa Inocențiu al XI-lea le-a interzis femeilor să apară pe scenă, castrati au început să fie recrutați de multe instituții de operă din Europa. Unii dintre ei au devenit la fel de celebri și bogați ca starurile rock moderne.

Placido Domingo
Placido Domingo. Foto: Pinterest

Cei mai mulți dintre băieții italieni care au fost castrați nu au devenit staruri. Însă cei care au reușit au devenit atât de populari și au câștigat atât de mulți bani, încât multe familii sărace din Italia își castrau din proprie inițiativă băieții, sperând că într-o zi aveau să aducă prosperitate întregii familii.

S-a estimat că în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au fost castrați în fiecare an aproximativ 4.000 de băieți italieni. Unii dintre cântăreții castrati au devenit celebri și bogați.

La acea vreme, corurile bisericești erau foarte la modă în Italia, iar băieții cei mai talentați erau uneori castrați. Cei mai mulți erau operați la nouă ani, înainte să ajungă la pubertate.

Putem presupune că procedura era traumatizantă: nu existau anestezice, iar cel care făcea operația era bărbierul-chirurg din sat.

cântăreții castrati
Castrato-ul Carlo Scalzi. Foto: Wikimedia

Desigur, trebuia făcut ceva pentru a reduce durerea. Potrivit mai multor surse, este posibil ca băieților să li se fi dat opiu sau să fi fost pur și simplu îmbăiați în lapte sau apă rece înainte ca expertul în castrare să le îndepărteze testiculele.

Compresarea arterei carotide până când copilul devenea aproape inconștient era o altă metodă de anestezie. Ținând cont de circumstanțele în care lucrau acești bărbieri-chirurgi, nu este surprinzător că mulți copii nu supraviețuiau operației.

Schimbările hormonale îi afectau puternic pe cei care supraviețuiau. De obicei, aceștia erau înalți, cu membre lungi, nu aveau păr facial sau mărul lui Adam și, în cele mai multe cazuri, aveau probleme de sănătate.

Dar castrarea încununată de succes nu asigura celebritatea cântăreților. Pentru asta era nevoie de exerciții riguroase: băieții cântau ore în șir și studiau mult înainte să-și facă debutul.

cântăreții castrati
Francesco Bernardi, cunoscut ca „Senesino”. Foto: Pinterest

Însă doar câțiva dintre ei ajungeau să cânte în instituții de operă din Italia. Cei mai mulți se alăturau corurilor bisericești.

Mulți cântăreți castrati au creat senzație în Europa, dar niciunul nu a atins faima și succesul marelui castrato Farinelli, probabil cel mai celebru cântăreț de operă care a trăit vreodată. De la Roma și Viena până la Londra, Farinelli era adorat de publicul european.

A devenit foarte celebru și bogat. Dacă vrei să afli mai multe despre Farinelli și povestea sa de succes, îți recomandăm filmul biografic din 1994, care îi poartă numele.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, castrati nu mai erau la modă. În 1870, Italia a interzis castrarea de dragul artei, însă la Vatican, Capela Sixtină a continuat să folosească cântăreții castrati până în 1903.

cântăreții castrati
Portret al lui Farinelli de Corrado Giaquinto (circa 1755). Foto: Wikimedia

Alessandro Moreschi a fost ultimul castrato care a cântat și singurul care a fost înregistrat. Cunoscut ca „Îngerul din Roma”, se spune că Moreschi era aplaudat de mulțimile care strigau: „Eviva il coltello!” („Trăiască cuțitul!”).


În continuare, citește despre cântăreții din acvariu și prima trupă din lume care face muzică sub apă, apoi descoperă cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Copiii castrați pentru o voce perfectă: Istoria cântăreților „castrati””

Lasă un comentariu