fbpx

Copiii castrați pentru o voce perfectă: Istoria cântăreților „castrati”

Atingerea unei note înalte fără să forțeze vocea este visul oricărui vocalist. Poate părea o sarcină ușoară pentru tenori precum Jose Carreras sau Placido Domingo, însă mulți alții se luptă din greu să atingă notele înalte.

Este imposibil să îți extinzi registrul vocal peste noapte și, pentru a deveni un cântăreț bun, care poate să atingă cu ușurință atât notele înalte, și pe cele joase, este nevoie de ani de exerciții, concentrare, efort și multe sacrificii.

Jose Carreras
Jose Carreras

Am auzit cu toții multe povești bizare despre sacrificiile făcute de diferiți artiști de dragul artei lor și am învățat că arta nu este pentru cei slabi sau pentru cei care caută confortul. Însă nu mulți artiști au mers atât de departe precum cântăreții castrati, care au făcut un sacrificiu ireversibil cu scopul de a-și păstra vocea într-un registru înalt, arată VintageNews.

Castrarea se practică din vremurile antice – mulți conducători puternici castrau sclavii care lucrau în haremurile lor. Însă, începând cu secolul XVI, castrarea a devenit cel mai mare sacrificiu făcut pentru muzică, fiind astfel posibil ca mulți bărbați să-și păstreze vocile tinerești, înalte și pure.

Oficial, Biserica Catolică dezaproba îndepărtarea organelor dacă nu era făcută în scopul de a salva viața cuiva, dar se pare că, în secolul XVI, Vaticanul a încurajat castrarea băieților care cântau la cor. Este sigur că, începând cu 1599, mulți băieți castrați au fost primiți în corul papal.

Câteva decenii mai târziu, când papa Inocențiu al XI-lea a interzis femeilor să apară pe scenă, castrati au început să fie recrutați de multe instituții de operă din Europa, iar unii dintre ei au devenit la fel de celebri și bogați ca starurile rock moderne.

Placido Domingo
Placido Domingo

Cei mai mulți dintre băieții italieni care erau supuși la această procedură inconfortabilă nu au devenit staruri, însă cei care au reușit au devenit atât de populari și au câștigat atât de mulți bani, încât multe familii sărace din Italia își castrau din proprie inițiativă băieții, sperând că într-o zi aveau să ajungă staruri de operă, aducând prosperitate pentru întreaga familie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

S-a estimat că în secolele XVII și XVIII au fost castrați în fiecare an cam 4.000 de băieți italieni. Unii dintre cântăreții castrati au debvenit celebri și bogați.

Corurile bisericești erau foarte comune în Italia pe atunci, și băieții care dovedeau că au un anumit talent la cântat treceau uneori prin procesul de castrare. Cei mai mulți erau operați la nouă ani, înainte să ajungă la pubertate.

Putem presupune că procedura traumatizantă pentru orice copil: nu existau anestezice, iar cel care făcea operația era bărbierul-chirurg din sat.

cântăreții castrati
Castrato-ul Carlo Scalzi

Desigur, trebuia făcut ceva pentru a reduce durerea. Potrivit mai multor surse, se poate ca băieților să li se fi dat opiu sau să fi fost pur și simplu îmbăiați în lapte sau apă rece înainte ca expertul în castrare să le îndepărteze testiculele.

Compresarea arterei carotide până când copilul devenea aproape inconștient era o altă metodă de anestezie. Ținând cont de circumstanțele în care lucrau acești bărbieri-chirurgi, nu este surprinzător faptul că mulți copii nu supraviețuiau operației.

Schimbările hormonale îi afectau puternic pe cei care supraviețuiau, care erau de obicei înalți, cu membre și coaste lungi, nu aveau păr facial sau mărul lui Adam și, în cele mai multe cazuri, aveau probleme de sănătate.

Castrarea încununată de succes nu însemna neapărat că se născuse un star și urmau exerciții riguroase. Băieții cântau ore întregi și studiau mult înainte să-și facă debutul.

cântăreții castrati
Francesco Bernardi, cunoscut ca „Senesino”

Însă numai câțiva dintre ei ajungeau să cânte în instituții de operă din Italia. Cei mai mulți dintre ei se alăturau corurilor bisericești.

Mulți cântăreți castrati au avut impact și au înnebunit publicul european, dar niciunul nu a ajuns la faima și succesul marelui castrato Farinelli, probabil cel mai celebru cântăreț de operă care a trăit vreodată. De la Roma și Viena până la Londra, Farinelli era adorat de publicul european.

A devenit foarte celebru și bogat. Dacă vrei să afli mai multe despre Farinelli și povestea sa de succes, îți recomandăm filmul biografic din 1994, care îi poartă numele.

La sfârșitul secolului XVIII, castrati nu mai erau la modă. În 1870 Italia a interzis castrarea de dragul artei, însă la Vatican, Capela Sixtină a continuat să folosească cântăreții castrati până în 1903.

cântăreții castrati
Portret al lui Farinelli de Corrado Giaquinto (circa 1755)

Alessandro Moreschi a fost ultimul castrato care a cântat și singurul care a fost înregistrat. Cunoscut ca „Îngerul din Roma”, se spune că Moreschi era aplaudat de mulțimile care strigau: „Eviva il coltello!” („Trăiască cuțitul!”).


În continuare, citește despre cântăreții din acvariu și prima trupă din lume care face muzică sub apă, apoi descoperă cei mai misterioși muzicieni ai tuturor timpurilor.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>