Cano Cristales, râul arată ca un curcubeu timp de șase luni pe an

În Parcul Național Serranía de la Macarena, din Columbia, se află o minune naturală de o frumusețe unică. Timp de șase luni, Cano Cristales arată ca orice alt râu, dar în sezonul ploios (care începe în iunie și se termină în noiembrie) apele lui devin un spectacol impresionant de culoare.

Apa se colorează în nuanțe de galben, albastru, roșu și negru, din acest motiv Cano Cristales fiind denumit și „râul-curcubeu”.

Cano Cristales 01
Foto: travelamble.com

Parcul Național Serranía de la Macarena este o zonă protejată care acoperă 6.200 de kilometri pătrați. Este situat la punctul de întâlnire dintre pădurea amazoniană, munții Anzi și câmpia tropicală Llanos.

Parcul este unul dintre cele mai bogate ecosisteme din Columbia: aici trăiesc peste 2.000 de specii de plante, 550 de specii de păsări, 1.200 de specii de insecte, 100 de specii de reptile, opt specii de maimuțe, furnicari și jaguari.

Secretul? O plantă acvatică

Iar acest spectacol al vieții este încununat de râul Cano Cristales. Din iunie până în noiembrie, râul conține Podostemaceae (sau Macarenia clavigera), o plantă acvatică ce se lipește de suprafețele dure ale albiilor râurilor din zonele tropicale și subtropicale.

Apa limped a râului Cano Cristales le permite vizitatorilor să vadă Macarenia clavigera, care, ajutată de lumina solară și de lipsa de nutrimente, se crește și colorează apa în culori vibrante.

Cano Cristales 02
Foto: Wikimedia

Între 1989 și 2009, Cano Cristales a fost închis publicului și parțial distrus de trupele de gherilă. Însă zona a redevenit treptat sigură pentru vizitatori.

Râul celor cinci culori sau râul-curcubeu este acum protejat de guvernul columbian. Turiștii îl pot vizita doar în cadrul tururilor organizate de agenții specializate.

De asemenea, numărul de vizitatori este limitat la 180-200 pe zi. Comunitățile din apropiere se străduiesc să protejeze zona de poluare, de aceea vizitatorii trebuie să se supună unor reguli stricte.

Sunt interzise produsele cosmetice precum crema de plajă sau spray-urile anti-insecte, care pot polua apa.

Cano Cristales 04
Foto: Wikimedia

Secțiunea de 100 de kilometri deschisă publicului conține cascade, zone de înot, precum și niște găuri circulare, formate din bucăți de rocă.

Magia acestui ecosistem fragil este faptul că se transformă în fiecare an. Cu fiecare anotimp ploios, râul arată ușor diferit față de anul precedent.

Cano Cristales 05
Foto: suramericanadeturismo.com

Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 10 locuri superbe în care ajungi doar dacă îți pui curajul la încercare. Apoi, explorează 15 locuri pline de culoare, care încântă și cele mai insensibile suflete.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>