Cano Cristales, râul arată ca un curcubeu timp de șase luni pe an

În Parcul Național Serranía de la Macarena, din Columbia, se află o minune naturală de o frumusețe unică. Timp de șase luni, Cano Cristales arată ca orice alt râu, dar în sezonul ploios (care începe în iunie și se termină în noiembrie) apele lui devin un spectacol impresionant de culoare.

Apa se colorează în nuanțe de galben, albastru, roșu și negru, din acest motiv Cano Cristales fiind denumit și „râul-curcubeu”.

Cano Cristales 01
Foto: Travelamble

Parcul Național Serranía de la Macarena este o zonă protejată care acoperă 6.200 de kilometri pătrați. Este situat la punctul de întâlnire dintre pădurea amazoniană, Munții Anzi și câmpia tropicală Llanos.

Parcul este unul dintre cele mai bogate ecosisteme din Columbia: aici trăiesc peste 2.000 de specii de plante, 550 de specii de păsări, 1.200 de specii de insecte, 100 de specii de reptile, opt specii de maimuțe, furnicari și jaguari.

Secretul? O plantă acvatică

Iar acest spectacol al vieții este încununat de râul Cano Cristales. Din iunie până în noiembrie, râul conține Podostemaceae (sau Macarenia clavigera), o plantă acvatică ce aderă la suprafețele dure ale albiilor râurilor din zonele tropicale și subtropicale.

Cano Cristales 02
Foto: Wikimedia

Apa limpede a râului Cano Cristales le permite vizitatorilor să vadă Macarenia clavigera, care, ajutată de lumina solară și de lipsa de nutrimente, crește și colorează apa în culori vibrante.

Între 1989 și 2009, Cano Cristales a fost închis publicului și parțial distrus de trupele de gherilă. Însă zona a redevenit treptat sigură pentru vizitatori.

Râul celor cinci culori sau râul-curcubeu este acum protejat de guvernul columbian. Turiștii îl pot vizita doar în cadrul tururilor organizate de agenții specializate.

Cano Cristales 04
Foto: Wikimedia

De asemenea, numărul de vizitatori este limitat la 180-200 pe zi. Comunitățile din apropiere se străduiesc să protejeze zona de poluare, de aceea vizitatorii trebuie să se supună unor reguli stricte.

Vizitatorilor le este interzis să folosească produse cosmetice precum crema de plajă sau spray-urile anti-insecte, care pot polua apa. Secțiunea de 100 de kilometri deschisă publicului conține cascade, zone de înot, precum și niște găuri circulare, formate din bucăți de rocă.

Cano Cristales 05
Foto: Sur Americana de Turismo

Magia acestui ecosistem fragil este faptul că se transformă în fiecare an. Cu fiecare anotimp ploios, râul arată ușor diferit față de anul precedent.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu