Când te zgârie pisica, ai fi uimit. Explicația experților, motive de îngrijorare și prevenție

Pisicile sunt cunoscute pentru efectul lor calmant asupra oamenilor, oferind o ușurare a anxietății și chiar ajutând la încetinirea declinului cognitiv. Cu toate acestea, natura lor afectuoasă poate duce uneori la zgârieturi dureroase. Dar când devin aceste incidente minore o problemă medicală serioasă?

Potrivit Dr. Barbara Bawer, medic de familie la The Ohio State University Wexner Medical Center, zgârieturile pisicilor sunt, în general, inofensive, în afară de disconfortul inițial și procesul de vindecare. Problema apare atunci când locul zgârieturii se infectează, deoarece pisicile pot transmite anumiți viruși și bacterii.

O infecție frecventă este boala zgârieturilor de pisică (Cat scratch disease – CSD), cauzată de o bacterie numită Bartonella henselae. Această infecție se manifestă de obicei prin roșeață și umflături la locul zgârieturii, împreună cu ganglioni limfatici umflați. Alte simptome includ febră, dureri musculare și pierderea poftei de mâncare.

Pisicile însele nu prezintă niciun simptom al bolii, dar ele sunt principalii purtători ai bacteriei, contractând-o adesea prin intermediul puricilor. Prin urmare, menținerea unui plan de tratament împotriva puricilor poate ajuta la reducerea riscului de CSD.

De asemenea, este important de reținut că, deși rare, zgârieturile pisicilor pot transmite boli mai grave, cum ar fi rabia.

Deși cele mai multe infecții de la animal la om provin de la lilieci și câini nevaccinați, este esențial să contactați un medic veterinar și un centru de control al animalelor dacă bănuiți că pisica dvs. a intrat în contact cu un animal infectat.

Dacă sunteți zgâriat de o pisică, Dr. Waters recomandă curățarea și dezinfectarea temeinică a rănii, fiind în același timp atent la orice simptom neobișnuit. Majoritatea oamenilor se recuperează de la CSD fără tratament, dar antibioticele pot fi necesare în cazuri speciale, în special pentru cei cu un sistem imunitar slăbit.

Cea mai bună strategie pentru prevenirea bolilor transmise de pisici este evitarea totală a zgârieturilor de pisică. Este important să păstrați o distanță sigură față de pisicile vagaboande și să vă abțineți de la a le mângâia atunci când sunt agitate.

Procedând astfel, ne putem asigura atât sănătatea noastră, cât și pe cea a companionilor noștri blănoși, în siguranță și fără griji. Pe lângă boala zgârieturilor de pisică, pisicile pot fi purtătoare și de boli transmisibile care pot afecta oamenii, cum ar fi toxoplasmoza, rabia, tenia și tegumentul.

Pentru a reduce riscul de transmitere, proprietarii de pisici ar trebui să urmeze câteva sfaturi esențiale de îngrijire, inclusiv vaccinarea periodică și tratamentul împotriva puricilor pentru pisicile lor, practicarea unei bune igiene după ce manipulează pisica sau curăță litiera, controale veterinare periodice, evitarea contactului direct cu saliva sau fecalele și furnizarea de hrană și apă curată pentru pisică.

Prin îngrijirea adecvată a pisicilor noastre și prin respectarea măsurilor preventive, putem reduce semnificativ riscurile de sănătate asociate cu deținerea unei pisici. Acest lucru ne permite să ne bucurăm de compania lor fără griji suplimentare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu