Unii sforăie, alții vorbesc în somn, iar alții… omoară! Deși este un fenomen rar, au existat cazuri de omucidere în timpul somnului, în care o persoană care doarme comite o crimă, fiind complet inconștientă de acțiunile sale (deși scepticii spun că somnambulismul este doar un pretext invocat de cei care vor să scape de pedeapsă).
Chiar și această listă scurtă cu somnambuli include câțiva escroci. Scott Falater, din Arizona, a susținut că dormea atunci când și-a ucis soția, însă procurorii au subliniat că acuzatul i-a ținut femeii capul sub apă, a înjunghiat-o de 44 de ori, și-a schimbat îmbrăcămintea și a aruncat hainele însângerate și arma crimei. Juriul a fost de acord cu procurorii și l-a condamnat pe Falater la închisoare pe viață.
Antonio Nieto, un presupus somnambul italian, i-a rănit pe cei doi copii ai săi și și-a ucis soția și soacra. Nieto a susținut că dormea și că a visat că se lupta cu struții, însă ambii copii au depus mărturie că bărbatul i-a recunoscut și le-a spus că mama lor (pe care deja o rănise mortal) dormea în cealaltă cameră.
Cel mai ciudat lucru
Cel mai vechi caz menționat se bazează pe o gravură dintr-un număr din 1846 al National Police Gazette, publicație din Boston, SUA, înfățișându-l pe Albert Tirrell strangulând o femeie, Maria Bickford, în timp ce doarme.
Însă cel mai fascinant este, probabil, acest caz din 1887. Robert Ledru, detectiv francez, a fost chemat să investigheze o crimă comisă pe o plajă. După ce a examinat probele, a ajuns la concluzia irefutabilă că… el însuși era ucigașul.
S-a predat poliției, iar temnicerii i-au dat un pistol încărcat cu gloanțe oarbe. După ce, dormind, s-a ridicat și a tras într-unul dintre paznici, autoritățile au fost convinse că Ledru era nevinovat. Și-a trăit restul zilelor într-o fermă, sub pază.
Crimele comise în somn au inspirat o peliculă clasică: filmul mut „Cabinetul doctorului Caligari”, din 1920. În film, este vorba despre un hipnotizator (Werner Krauss) care folosește un somnambul (Conrad Veidt) pentru a comite o crimă.
Considerat capodopera expresionismului german, filmul a fost numit „primul film de groază adevărat” de către Roger Ebert, în vreme ce criticul Danny Peary l-a numit primul „film-cult”.
Regizorul Robert Wiene a folosit tehnica deznodământului neașteptat și un narator în care publicul nu se poate avea încredere, practici care au apărut în perioada de naștere a cinematografului.
Cele mai nefericite cazuri de ucigași somnambuli
A existat un caz în care un bărbat, numit doar cu inițialele „A. F.”, a auzit un zgomot în somn, a apucat un pistol aflat la îndemână și a tras spre sursa zgomotului – tatăl său, care tocmai se trezise în camera alăturată.
În timp ce dormea, adolescenta Jo Ann Kiger a pus mâna pe două pistoale ca să își apere familia de un monstru – de fapt, i-a împușcat pe fratele și pe tatăl ei, omorându-i.
Însă unul dintre cele mai bine documentate cazuri este cel al lui Kenneth Parks, un canadian care, folosind o bară de fier, și-a bătut soacra (cu care avea o relație apropiată) până la moarte, apoi a încercat să-și sufoce socrul (care a supraviețuit).
Nici poliția, nici specialiștii în problemele de somn nu au crezut în povestea lui Parks despre somnambulism, însă, când a fost supus unei electroencefalograme, rezultatele i-au convins pe doctori (și juriul, și mai târziu Curtea Supremă din Canada) că Parks chiar dormise în timpul atacului.
Viața sexuală a unui somnambul
Pentru cei care preferă cealaltă jumătate a ecuației „sex și violență”, există o tulburare de somn foarte stranie, numită sexsomnie. Este un fenomen real, însă foarte rar, iar „simptomele” pot varia între masturbare inconștientă și raporturi sexuale.
De obicei, aceste raporturi sunt întreținute cu un partener benevol, care nu știe că cealaltă persoană doarme. Însă sexsomnia a avut drept rezultat chiar și hărțuirea sexuală, și, la fel ca în cazul omuciderilor somnambule, a fost folosită drept scuză la tribunal.
Cea mai probabilă cauză este dereglarea unor neuroni din cauza stresului, a privării de somn, a consumului de alcool sau a ingerării anumitor medicamente.
Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, citește și: