Un studiu recent efectuat în Marea Britanie a constatat că, în comparație cu cei care consumă canabis de putere mai mică, consumul de canabis de mare putere între 16 și 18 ani poate dubla șansele de a avea episoade psihotice între 19 și 24 de ani.
Studiul a observat 1.560 de adulți din Marea Britanie și a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Bath și de la Universitatea din Bristol.
Echipa a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin impactul pe termen lung al canabisului de mare putere asupra adolescenților, mai ales având în vedere creșterea nivelului de THC (principalul ingredient activ din canabis) din acest drog de-a lungul anilor.
Psihologul Lindsey Hines de la Universitatea din Bath a subliniat că persoanele tinere care consumă derivați de canabis cu potență mai mare sunt de două ori mai susceptibile de a prezenta simptome legate de psihoză, precum halucinații și iluzii.
În mod surprinzător, mulți dintre tinerii consumatori de canabis din cadrul studiului nu au avut niciodată astfel de simptome înainte de a consuma canabis. Datele au arătat că 6,4 % dintre tinerii consumatori de canabis au raportat noi experiențe psihotice, comparativ cu 3,8 % dintre non-consumatori.
În plus, în rândul consumatorilor de canabis, 10,1% dintre cei care au folosit canabis de potență mai mare au raportat o formă de psihoză, comparativ cu 4,5% dintre cei care au folosit variante de potență mai mică.
Episoadele psihotice experimentate de consumatorii de canabis au inclus halucinații, iluzii și cazuri de „interferență a gândurilor”, în care indivizii credeau că alții le pot auzi gândurile.
Acest lucru evidențiază problema îngrijorătoare a consumului de droguri în rândul adolescenților și a disponibilității canabisului cu niveluri mai ridicate de THC, care ar trebui abordată.
Studiul este primul de acest gen care explorează legătura dintre potența canabisului și experiențele psihotice ulterioare, însă este important de menționat că cercetarea s-a bazat pe date auto-raportate și nu pe monitorizarea clinică la vârsta de 24 de ani.
În timp ce constatările nu stabilesc definitiv o legătură directă între consumul de canabis și experiențele psihotice, asocierea găsită între canabisul de putere mare și riscul de psihoză merită atenție.
Cercetătorii pledează pentru măsuri care să limiteze disponibilitatea canabisului de mare putere pentru adolescenți la nivel global, indiferent de statutul legal al canabisului în diferite regiuni.
Studiul a fost publicat în revista Addiction, subliniind importanța educării tinerilor cu privire la consecințele potențiale ale consumului de canabis în secolul XXI.