Ucraina a deschis pentru turiști camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl

Într-un efort de a crește numărul turiștilor și de a transforma zona dezastrului de la Cernobîl într-o atracție pentru străini, guvernul ucrainean a decis recent să deschidă pentru vizitatori camera de control a reactorului care a explodat, un loc cu nivel crescut de radioactivitate.

Camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl este locul în care inginerii au oprit pompele de răcire ale reactorului nuclear în timpul unui test de siguranță desfășurat în aprilie 1986.

Jurnaliștii filmează în camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl, unde a fost lansat testul care a dus la cel mai grav dezastru nuclear din istorie. Foto: EPA-EFE / Rex

Această acțiune a dus la explozia catastrofală care a ucis imediat 28 de oameni și a contaminat masiv cu reziduuri radioactive zona din jurul centralei.

Nu sună tocmai ca o destinație turistică ideală, însă ai fi surprins să afli câți aventurieri ar plăti bani grei pentru șansa de a pune piciorul în camera de unde a pornit cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Iar guvernul ucrainean este gata să le îndeplinească visul. La începutul lunii octombrie, autoritățile ucrainene au anunțat că vor deschide pentru vizitatori camera de control, ca parte a unui efort mai larg de a crește turismul în zona dezastrului de la Cernobîl.

Clădirea se află sub un dom de oțel de 108 metri și 36.000 de tone, care a fost ridicat peste zona reactorului pentru a preveni dispersarea radiațiilor.

Uzina de la Cernobîl este plină de praf radioactiv. Foto: EPA-EFE / Rex

Numai acest lucru ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a intra, iar faptul că vizitele sunt limitate la numai câteva minute pentru a preveni iradierea excesivă constituie o avertizare în plus.

Turiștii suficient de curajoși ca să facă acest tur al camerei de control a reactorului 4 vor petrece mai mult timp îmbrăcând haine de protecție și fiind supuși la scanări decât vor sta în cameră, potrivit The Telegraph.

Cea mai mare amenințare o constituie praful radioactiv, despre care lucrătorii de întreținere spun că are doze mari de radiație. Dacă un vizitator atinge accidental vreun obiect, ar putea fi în pericol de contaminare cu niveluri periculoase de material radioactiv.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, cei de la centrală pulverizează substanțe chimice al căror rol este să țină praful în loc.

Iarolsav Iemelianenko, directorul celei mai mari agenții de turism din zona dezastrului, a asigurat jurnaliștii că, dacă turiștii urmează indicațiile, riscă să fie expuși la mai puțin de 4 micro-sieverți, adică o cantitate de radiație mai mică decât cea la care ar fi expuși într-o oră de zbor transatlantic.

Totuși, s-ar putea ca directorul să fie părtinitor și nu toată lumea este de acord cu el. Doctorul Iuri Bandazevski, care studiază de mai mulți ani dezastrul de la Cernobîl și consecințele sale, a descris turismul în zona de excluziune ca fiind „un risc inutil de expunere la radiații mortale”.

Dar astfel de avertizări nu sperie aventurierii. Poliția din Kiev a raportat arestarea, numai în 2019, a 323 de exploratori ai locurilor abandonate din zona dezastrului.

Turismul din zona Cernobîl a înflorit odată cu difuzarea pe canalul HBO a serialului de succes „Cernobîl”. Turismul a crescut și mai mult după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat că intenționează să creeze „un coridor verde pentru turiști” în zona din jurul centralei nucleare.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură. „În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani -, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

Comandă „Rugăciune pentru Cernobîl” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>