Ucraina a deschis pentru turiști camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl

Într-un efort de a crește numărul turiștilor și de a transforma zona dezastrului de la Cernobîl într-o atracție pentru străini, guvernul ucrainean a decis recent să deschidă pentru vizitatori camera de control a reactorului care a explodat, un loc cu nivel crescut de radioactivitate.

Camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl este locul în care inginerii au oprit pompele de răcire ale reactorului nuclear în timpul unui test de siguranță desfășurat în aprilie 1986.

Jurnaliștii filmează în camera de control a reactorului 4 de la Cernobîl, unde a fost lansat testul care a dus la cel mai grav dezastru nuclear din istorie. Foto: EPA-EFE / Rex

Această acțiune a dus la explozia catastrofală care a ucis imediat 28 de oameni și a contaminat masiv cu reziduuri radioactive zona din jurul centralei.

Nu sună tocmai ca o destinație turistică ideală, însă ai fi surprins să afli câți aventurieri ar plăti bani grei pentru șansa de a pune piciorul în camera de unde a pornit cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Iar guvernul ucrainean este gata să le îndeplinească visul. La începutul lunii octombrie, autoritățile ucrainene au anunțat că vor deschide pentru vizitatori camera de control, ca parte a unui efort mai larg de a crește turismul în zona dezastrului de la Cernobîl.

Clădirea se află sub un dom de oțel de 108 metri și 36.000 de tone, care a fost ridicat peste zona reactorului pentru a preveni dispersarea radiațiilor.

Uzina de la Cernobîl este plină de praf radioactiv. Foto: EPA-EFE / Rex

Numai acest lucru ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a intra, iar faptul că vizitele sunt limitate la numai câteva minute pentru a preveni iradierea excesivă constituie o avertizare în plus.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Turiștii suficient de curajoși ca să facă acest tur al camerei de control a reactorului 4 vor petrece mai mult timp îmbrăcând haine de protecție și fiind supuși la scanări decât vor sta în cameră, potrivit The Telegraph.

Cea mai mare amenințare o constituie praful radioactiv, despre care lucrătorii de întreținere spun că are doze mari de radiație. Dacă un vizitator atinge accidental vreun obiect, ar putea fi în pericol de contaminare cu niveluri periculoase de material radioactiv.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, cei de la centrală pulverizează substanțe chimice al căror rol este să țină praful în loc.

Iarolsav Iemelianenko, directorul celei mai mari agenții de turism din zona dezastrului, a asigurat jurnaliștii că, dacă turiștii urmează indicațiile, riscă să fie expuși la mai puțin de 4 micro-sieverți, adică o cantitate de radiație mai mică decât cea la care ar fi expuși într-o oră de zbor transatlantic.

Totuși, s-ar putea ca directorul să fie părtinitor și nu toată lumea este de acord cu el. Doctorul Iuri Bandazevski, care studiază de mai mulți ani dezastrul de la Cernobîl și consecințele sale, a descris turismul în zona de excluziune ca fiind „un risc inutil de expunere la radiații mortale”.

Dar astfel de avertizări nu sperie aventurierii. Poliția din Kiev a raportat arestarea, numai în 2019, a 323 de exploratori ai locurilor abandonate din zona dezastrului.

Turismul din zona Cernobîl a înflorit odată cu difuzarea pe canalul HBO a serialului de succes „Cernobîl”. Turismul a crescut și mai mult după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat că intenționează să creeze „un coridor verde pentru turiști” în zona din jurul centralei nucleare.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu