Cămașa din Tarkhan, cel mai vechi obiect vestimentar țesut din lume

Această cămașă de in cu gât în V, expusă în prezent la Muzeul Petrie de Arheologie Egipteană, în Londra, este cea mai veche piesă de îmbrăcăminte țesută din lume. Un test cu radiocarbon efectuat recent de Universitatea din Oxford a stabilit cu o precizie de 95% că această cămașă a fost confecționată între anii 3482 și 3102 î.e.n.

Există și alte țesături cu vechime similară care s-au păstrat până în zilele noastre, dar acelea erau pur și simplu pânze înfășurate sau drapate în jurul corpului. Cămașa Tarkhan, pe de altă parte, este o piesă croită, cu mâneci lungi, decolteu în V și pliuri înguste, care arată surprinzător de modern.

Cămașa din Tarkhan, cel mai vechi obiect vestimentar țesut din lume
Cămașa din Tarkhan, cel mai vechi obiect vestimentar țesut din lume. Foto: Archaeology Archive Project / Flickr

Cămașa Tarkhan a fost descoperită de egiptologul Flinders Petrie în 1913, într-un mormânt din Prima Dinastie, la Tarkhan, un cimitir situat la 50 de kilometri sud de Cairo, conform National Geographic.

Petrie a găsit atunci în nisip mai multe bucăți de pânză de in, alături de alte artefacte. În loc să considere pânza ca fiind lipsită de valoare și să o arunce, așa cum făceau majoritatea arheologilor din acea vreme, Petrie a decis să păstreze tot ca dovadă care, într-o zi, ar putea ajuta să facă lumină asupra vieții de zi cu zi a vechilor egipteni.

Mănunchiul de zdrențe murdare pe care Petrie l-a recuperat a fost uitat într-un depozit vreme de peste 60 de ani de ani. Abia în 1977, când experții în conservare de la Muzeul Petrie au dat peste pachet, au observat acest articol de îmbrăcăminte.

În timp ce îndepărta cu grijă mizeria depusă pe cămașă, Sheila Landi, specialistă în conservarea obiectelor vestimentare vechi, a observat cute la mâneci și la coate, semne care indicau că articolul fusese purtat. De asemenea, cămașa a fost găsită pe dos, de parcă posesorul s-ar fi dezbrăcat trăgând-o peste cap, de jos în sus.

Cămașa Tarkhan este confecționată din trei bucăți de in țesut manual, cu o dungă naturală de culoare gri deschis, care completează mânecile și corsetul frumos plisate.

Partea inferioară a cămășii lipsește, astfel încât este dificil de spus cât de lungă era inițial sau dacă era pentru un bărbat sau o femeie, dar dimensiunile sale indică faptul că se potrivea unui tânăr adolescent sau unei femei zvelte.

La momentul redescoperirii sale, la sfârșitul anilor ’70, nu a fost efectuată datarea cu radiocarbon, deoarece ar fi necesitat distrugerea unei bucăți mari din țesătură.

Cămașa din Tarkhan, cel mai vechi obiect vestimentar țesut din lume
Cămașa din Tarkhan. În medalion, Flinders Petrie. Foto: Wikimedia / Archaeology Archive Project / Flickr

În loc să se dateze țesătura în sine, au fost datate artefactele asociate din situl Tarkhan. Rezultatele au indicat că obiectul vestimentar este din vremea primei dinastii, care a început în jurul anului 3100 î.e.n., ceea ce o transformă în cel mai vechi exemplu din lume de îmbrăcăminte țesută.

Progresul în domeniul datării cu radiocarbon a permis recent cercetătorilor să dateze direct țesătura, prin prelevarea unei mici mostre, de doar 2.24 grame de material.

Noile rezultate confirmă că obiectul vestimentar este foarte vechi și indică, de asemenea, că se poate să fi fost produs chiar înainte de prima dinastie.

Pentru cei interesați de croitorie, pagina de internet a Muzeului Petrie oferă instrucțiuni de tăiere și cusut pe care oricine le poate urma ca să își confecționeze propria cămașă Tarkhan.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu