fbpx

Meditația de 1.000 de ani – Călugărul mumificat transformat în statuie

Când vezi o statuie budistă, probabil ești transportat imaginar pe un alt continent, în urmă cu sute de ani, sau probabil te minunezi de măiestria cu care lucrau asiaticii din vechime operele de artă.

Însă un lucru mai puțin cunoscut despre statuile budiste – mai ales despre cele antice – este că unele dintre ele conțin rămășițe omenești.

călugăr mumificat
Călugărul așezat în postură meditativă a fost transformat în statuie. Foto: History.com

Când această statuie budistă, veche de un mileniu, a fost scanată, s-a dovedit că adăpostea trupul unui călugăr. Statuia aparține Școlii de Meditație din China.

În urmă cu secole, nu era ieșit din comun ca rămășițele unor călugări de seamă să fie păstrate în statui, dar procesul prin care mumia acestui călugăr fusese transformată în statuie este cu totul neobișnuit.

Rămășițele datează, cel mai probabil, din secolele XI – XII. Eric Bruijn, un expert în tradiția budistă, a desfășurat această investigație.

Chiar dacă se știa că statuia conține rămășițe umane, cercetătorii au descoperit ceva care i-a uimit. După radiografierea statuii, s-a constatat că organele fuseseră scoase din corpul călugărului.

Statuia mai conținea suluri de pergament, cu texte antice chinezești, plasate cu grijă lângă corp.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

călugăr mumificat
Investigația cu tomograful a scos la iveală că statuia ascundea corpul unui om. Foto: Telegraph.co.uk

Cercetătorii au descoperit că trupul mumificat fusese al „maestrului Liuquan”, care a murit cândva în jurul anului 1100.

Până în mai 2015, rămășițele mumificate au fost expuse la Muzeul Maghiar de Istorie Naturală. Corpul din interiorul statuii se află în poziție de meditație.

Conform credinței budiste, maeștrii care sunt plasați în interiorul unei astfel de statui nu sunt morți, ci se află într-o stare profundă de meditație.

Un alt bărbat mumificat a fost descoperit în Mongolia. Corpul acestuia era păstrat într-o piele de animal și are aproximativ 200 de ani vechime. Cercetătorii cred că această mumie ar putea fi liderul budist Lama Dashi-Dorzho Itigilov.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești mai multe despre automumificarea și enigma călugărilor budiști înmormântați de vii, iar apoi să vezi 5 dintre cele mai misterioase mumii din lume.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Racovita Ghiorghe spune:

    Deosebit de interesant. Nu mi-as fi închipuit așa ceva .

  • >