Maestrul Liuquan, călugărul mumificat și închis într-o statuie

Când vezi o statuie budistă, probabil ești transportat imaginar pe un alt continent, în urmă cu sute de ani, sau probabil te minunezi de măiestria cu care lucrau asiaticii din vechime operele de artă.

Însă un lucru mai puțin cunoscut despre statuile budiste – mai ales despre cele antice – este că pot conține rămășițe omenești.

călugăr mumificat
Călugărul așezat în postură meditativă a fost transformat în statuie. Foto: History

Când a fost scanată, s-a dovedit că această statuie budistă veche de un mileniu avea în interior trupul unui călugăr. Statuia aparține Școlii de Meditație din China.

În urmă cu sute de ani, nu era ceva neobișnuit ca rămășițele călugărilor de seamă să fie păstrate în statui, dar procesul prin care mumia acestui monah a fost transformată în statuie este cu totul ieșit din comun.

Eric Bruijn, expert în tradiția budistă, a investigat rămășițele și a concluzionat că ele datează, cel mai probabil, din secolele XI-XIII.

Chiar dacă se știa că statuia conține resturi umane, după radiografierea statuii cercetătorii au descoperit ceva care i-a uimit: organele fuseseră scoase din corpul călugărului.

călugăr mumificat
Investigația a scos la iveală că faptul că statuia ascundea corpul unui om. Foto: The Telegraph

Statuia mai conținea suluri de pergament cu texte antice chinezești, plasate cu grijă lângă corp.

Cercetătorii au descoperit că trupul mumificat, care se află în poziție de meditație, este al „maestrului Liuquan”, care a murit cândva în jurul anului 1100.

Conform credinței budiste, maeștrii care sunt plasați în interiorul unei astfel de statui nu sunt morți, ci se află într-o stare profundă de meditație.

Un alt bărbat mumificat a fost descoperit în Mongolia. Corpul acestuia era păstrat într-o piele de animal și are aproximativ 200 de ani vechime. Cercetătorii cred că această mumie ar putea fi liderul budist Lama Dashi-Dorzho Itigilov.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești mai multe despre automumificarea și enigma călugărilor budiști înmormântați de vii, iar apoi să vezi 5 dintre cele mai misterioase mumii din lume.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Maestrul Liuquan, călugărul mumificat și închis într-o statuie”

Lasă un comentariu