Meditația de 1.000 de ani – Călugărul mumificat transformat în statuie

Când vezi o statuie budistă, probabil ești transportat imaginar pe un alt continent, în urmă cu sute de ani, sau probabil te minunezi de măiestria cu care lucrau asiaticii din vechime operele de artă.

Însă un lucru mai puțin cunoscut despre statuile budiste – mai ales despre cele antice – este că unele dintre ele conțin rămășițe omenești.

călugăr mumificat
Călugărul așezat în postură meditativă a fost transformat în statuie. Foto: History

Când a fost scanată, s-a dovedit că această statuie budistă veche de un mileniu avea în interior trupul unui călugăr. Statuia aparține Școlii de Meditație din China.

În urmă cu secole, nu era ceva neobișnuit ca rămășițele călugărilor de seamă să fie păstrate în interiorul statuilor, dar procesul prin care mumia acestui călugăr a fost transformată în statuie este cu totul ieșit din comun.

Eric Bruijn, expert în tradiția budistă, a investigat rămășițele și a concluzionat că ele datează, cel mai probabil, din secolele XI-XIII.

Chiar dacă se știa că statuia conține resturi umane, după radiografierea statuii cercetătorii au descoperit ceva care i-a uimit: organele fuseseră scoase din corpul călugărului.

Statuia mai conținea suluri de pergament, cu texte antice chinezești, plasate cu grijă lângă corp.

călugăr mumificat
Investigația a scos la iveală că faptul că statuia ascundea corpul unui om. Foto: The Telegraph

Cercetătorii au descoperit că trupul mumificat, care se află în poziție de meditație, este al „maestrului Liuquan”, care a murit cândva în jurul anului 1100.

Conform credinței budiste, maeștrii care sunt plasați în interiorul unei astfel de statui nu sunt morți, ci se află într-o stare profundă de meditație.

Un alt bărbat mumificat a fost descoperit în Mongolia. Corpul acestuia era păstrat într-o piele de animal și are aproximativ 200 de ani vechime. Cercetătorii cred că această mumie ar putea fi liderul budist Lama Dashi-Dorzho Itigilov.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești mai multe despre automumificarea și enigma călugărilor budiști înmormântați de vii, iar apoi să vezi 5 dintre cele mai misterioase mumii din lume.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Ne pare rău, dar nu există alte articole pe această temă.

Un comentariu la „Meditația de 1.000 de ani – Călugărul mumificat transformat în statuie”

Lasă un comentariu