VIDEO Călugărul care trăiește izolat în vârful unei stânci de 40 de metri

Un călugăr din Georgia trăiește – literalmente – mai aproape de ceruri. De 20 de ani, Maxim Qavtaradze locuiește în vârful unei stânci de 40 de metri înălțime, unde pământul și cerul își dau mâna.

După o tinerețe zbuciumată, în care a ajuns și la închisoare, bărbatul a decis să se călugărească și să trăiască izolat în vârful stâlpului Katskhi, reînviind tradiția antică a stâlpnicilor.

Stânca nu mai fusese locuită de sute de ani

Calugar 01

Stâlpul Katskhi este venerat de mult timp de localnici, deși este nelocuit din secolul al XV-lea. În 1944, când au ajuns în vârf pentru prima oară după mai multe secole, alpiniștii au găsit ruinele unei biserici și oasele vechi de 600 de ani ale ultimului stâlpnic locuise acolo.

Se crede că tradiția stâlpnicilor a fost începută în anul 423 de Sfântul Simeon cel Bătrân (cunoscut drept Simeon Stâlpnicul), a cărui poveste extraordinară o poți citi aici. Acum, Qavtaradze a reînviat tradiția, fiind – cel mai probabil – singurul stâlpnic modern.

Calugar 02

Deși trăiește într-un loc greu accesibil, călugărul nu a rupt legătura cu lumea. El coboară o dată sau de două ori pe săptămână pentru a le da sfaturi tinerilor cu probleme, care vin la mănăstire și-i cer ajutorul.

Deși acum trăiește pe acoperișul lumii, Qavtaradze și-a găsit vocația când se afla în cel mai dificil moment al vieții sale. El a decis să se călugărească după ce a făcut închisoare pentru trafic de droguri.

A început viața monahală în 1993 și de 20 de ani trăiește în vârful stâlpului Katskhi.

„Doar aici, în tăcere, poți simți prezența lui Dumnezeu”, spune bărbatul.

Viața de zi cu zi a lui Qavtaradze

Calugar 03
Qavtaradze citind în coliba sa de pe stâncă

În primii doi ani, călugărul a dormit într-un frigider dezafectat, pentru a se adăposti de vremea rea. Acum, însă, are un pat pe care să se odihnească.

Calugar 04
Uneori, călugărul poate fi zărit de la baza stâncii

De obicei, cineva de la sol îi trimite provizii cu ajutorul unui scripete.

Calugar 05

Calugar 06
Qavtaradze în timp ce parcurge urcușul de 20 minute spre vârful stâncii, după ce s-a rugat alături de ceilalți călugări, în mănăstirea de la baza stâncii

Povestea lui Qavtaradze a devenit și subiectul unui film documentar independent, „Stâlpnicul”, regizat de Stephen Riehl:

După ce va deveni prea slăbit pentru a folosi scara, intenționează să rămână în vârf până la moartea sa.

Calugar 08
Cripta de sub capelă adăpostește oasele stâlpnicului care a trăit aici cu mult timp în urmă

Qavtaradze vrea ca rămășițele sale să fie depuse în aceeași criptă când va muri.

Calugar 09
Qavtaradze stă lângă coliba sa. Deși căsuța este umilă, priveliștea este maiestuoasă

Dacă ți-a plăcut articolul, citește despre puterea voinței omului care stă cu mâna ridicată de 45 de ani, apoi decoperă cum reușesc călugării shaolin să-și dezvolte puterile extraordinare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu