Apogeul nepotismului: Incitatus, calul pregătit să devină consul

Împăratul Caligula a intrat în istorie pentru caracterul lui despotic și crud, dar și pentru numeroase extravaganțe. Una dintre cele mai cunoscute îl privește pe calul său preferat, Incitatus, despre care se spune că urma să fie numit consul și preot.

Caligula, al treilea împărat roman (și unul dintre cei mai detestați), era cunoscut pentru accentele dictatoriale care, în cele din urmă, au și dus la asasinarea sa.

Un bust de marmură al lui Caligula, restaurat la culorile sale originale, care au fost identificate din particulele rămase în piatră. Foto: Wikimedia

După ce a murit, s-au scris numeroase povești despre mofturile sale. Unul dintre cele mai cunoscute, dacă ne bazăm pe sursele romane, a fost intenția de a-și numi calul preferat în funcția de consul, una dintre cele mai înalte poziții din politica romană.

Animalul în cauză se numea Incitatus și era calul preferat al împăratului, care manifesta un adevărat devotament pentru el. Incitatus lua parte la cursele de cai, iar Caligula a dormit lângă el în noaptea dinaintea unei competiții, potrivit unei anecdote.

Pentru ca animalul să se poată odihni, Caligula a decretat liniștea generală – în general, nopțile în Roma erau zgomotoase – și nerespectarea acesteia însemna pedeapsa cu moartea.

Detaliu din „Cursa de cai” (1882), pictură de Alexander von Wagner (1838–1919). Foto: Pinterest

Incitatus a pierdut o singură cursă, iar atunci Caligula a ordonat ca omul care mânuia carul să fie executat cât mai lent, pentru a-i prelungi suferința.

Istoricul Lucius Claudius Cassius Dio descrie unele dintre privilegiile de care se bucura animalul: avea o dietă pe bază de fulgi de ovăz amestecați cu foițe de aur și fusese numit de Caligula în funcția de preot.

Suetonius ne furnizează alte detalii: Incitatus purta „haine” de purpură (culoare rezervată fețelor regale) și bijuterii, avea o vilă cu servitori dedicați exclusiv îngrijirii sale și grajduri de marmură cu iesle de fildeș.

Bust al lui Caligula. Foto: Wikimedia

Uneori, calul era adus să mănânce la aceeași masă cu împăratul, iar atunci când Caligula ridica paharul în onoarea lui, comesenii trebuiau să participe la mascaradă, dacă nu doreau să sfârșească morți.

Anecdotă sau intenție?

Împăratul și-a iubit calul cu aceeași pasiune cu care i-a urât pe senatorii romani, cărora le arăta disprețul ori de câte ori se ivea ocazia.

Potrivit istoricului Suetonius, Caligula a anunțat intenția de a-l numi consul pe Incitatus ca să-i ridiculizeze pe senatori, să le arate că rolul și demnitatea lor contează prea puțin și că până și un animal putea ocupa o funcție politică.

O statuie ecvestră a unui prinț roman, identificat inițial drept Caligula. Foto: British Museum

Veridicitatea acestei anecdote este pusă la îndoială, deoarece ambii istorici, Suetonius și Cassius Dio, au trăit mult după moartea împăratului și ar fi putut fi influențați de imaginea negativă a acestuia.

Este posibil, de asemenea, ca această poveste să fi fost o glumă a lui Caligula însuși, care avea un ciudat simț al umorului, și pe care posteritatea a luat-o în serios pentru că împăratul era oricum faimos pentru caracterul său extravagant, iar anecdota i se potrivea perfect.

Indiferent care este adevărul, Caligula nu a avut timp să pună în practică aceste planuri, deoarece a fost asasinat de propria gardă pretoriană, instigat de unii senatori.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

„Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu