Depravatul împărat Caligula și bărcile plăcerii pe Lacul Nemi

Timp de sute de ani, pescarii care au vâslit pe apele liniștite ale Lacului Nemi, de la sud de Roma, au știut un „secret”. Se spunea că sub luciul de apă se găsesc lemnele putrede ale unui vas gigantic naufragiat.

Dar lacul era minuscul și, fără să fi fost legat de vreun alt curs de apă, ce să fi căutat acolo un vas de mari dimensiuni? Însă poveștile despre nava gigantică s-au perpetuat și a fost un șoc atunci când cele două nave masive ale împăratului roman Caligula au fost descoperite, în toată splendoarea lor opulentă, în anii ’20 ai secolului trecut.

Unul dintre vasele lui Caligula, la puțin timp după secarea lacului. Foto: Wikimedia

Cu 2.000 de ani în urmă, desfrânatul împărat Caligula a ordonat construirea a două bărci de agrement pe micul Lac Nemi pentru a se putea deda la depravările care îi sunt astăzi atribuite.

Lacul Nemi este un luciu de apă format într-un crater puțin adânc situat pe Dealurile Alban, la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Roma. Timp îndelungat, dealurile au constituit un refugiu de vacanță pentru romani și apoi pentru italienii care voiau să scape de arșița verii, potrivit Atlas Obscura.

Lui Caligula, la fel ca predecesorului său, împăratul Tiberius, îi plăcea să-și petreacă verile plutind pe Lacul Nemi. Caligula a comandat două vase mari, cu lungimea de peste 70 de metri, pe care intenționa să le folosească în timpul vacanțelor sale.

Ancora unui vas. Foto: Wikimedia

Unul dintre vase era un templu plutitor dedicat zeiței Diana. Celălalt era un palat al plăcerilor plutitor. Ambele vase erau de mărimi aproape identice, unul fiind puțin mai mare decât celălalt, potrivit Discover Magazine.

Cel mai mare a fost numit prima nave (primul vas), iar cel de-al doilea, seconda nave (al doilea vas). Vasele erau gândite pentru a fi ancorate într-un singur loc și nu aveau mijloace de propulsie (cum ar fi pânzele), deși aveau locuri pentru vâslași și vâsle lungi.

Vasele aveau pe ele niște palate mari de marmură, decorate ostentativ cu mozaicuri, pietre prețioase, statui, dale de marmură, acoperișuri de cupru împodobite și grădini cu fructe. Palatele aveau instalații de apă, iar apa caldă era transportată în băi prin țevi de plumb.

În ciuda costului lor imens, palatele opulente au plutit o perioadă scurtă de timp – un an sau doi -, deoarece domnia lui Caligula s-a sfârșit.

A fost asasinat în anul 41 de o alianță compusă din gărzi pretoriene, senatori și curteni. La scurt timp după moartea sa, vasele au fost scufundate intenționat. Au rămas sub ape, la o adâncime de circa 20 de metri, la mică distanță de țărmul pe care au fost construite.

Vasele lui Caligula au dispărut, dar nu au fost uitate. În Evul Mediu, pescarii locali foloseau cârlige pentru a pune mâna pe bucăți din vase și pe mici artefacte pe care le vindeau celor interesați.

Prima încercare de recuperare a vaselor a fost comandată de papa Prospero Colonna, la mijlocul secolului XV. S-a construit o platformă plutitoare și din Genova au fost aduși mai mulți scufundători.

Benito Mussolini vizitează muzeul vaselor lui Caligula. Foto: Wikimedia

Însă vasele erau prea mari pentru a fi aduse la suprafață. S-a reușit doar smulgerea unor scânduri. A doua tentativă a avut loc în 1535, sub îndrumarea lui Francesco de Marchi.

De Marchi s-a scufundat personal în lac, folosind un clopot de scufundări, și a recuperat multe obiecte de marmură, bronz, cupru și plumb. Din bârnele de lemn a făcut bastoane și cutii. Abia peste 400 de ani, sub dictatura fascistă, vasele au fost scoase la lumină.

Foto: Wikimedia

În 1928, Benito Mussolini a ordonat ca întregul lac să fie secat, pentru ca vasele să fie recuperate. Inginerii au reactivat o conductă romană de apă care lega lacul de fermele din apropiere și au început să pompeze apa.

Cinci luni mai târziu, prima navă a început să iasă din ape. Peste doi ani, a fost scoasă la iveală și cea de-a doua. Peste 40 de milioane de metri cubi de apă au fost scoși din lac, iar nivelul apei a scăzut cu peste 20 de metri.

Apoi s-a întâmplat un lucru ciudat. Fundul lacului, eliberat de greutatea enormă a apei, a început să se ridice și să producă erupții de noroi. După aceea, fundul lacului s-a lăsat în jos, amenințând vasele.

Lucrările au fost suspendate timp de aproape un an. A doua tentativă de secare a lacului a fost încununată de succes și ambele vase au fost eliberate din noroi și transportate cu grijă pe uscat, unde s-a construit un muzeu care să le adăpostească, inaugurat în 1936.

Grafică: Incredibilia

Într-o noapte de mai din 1944, la mai puțin de patru ani după ce Italia a intrat în Al Doilea Război Mondial, muzeul și cele două vase au fost făcute una cu pământul.

Nu se știe dacă incendiul a fost declanșat de bombardamentele americanilor sau dacă germanii au pus focul. Fiecare parte dă vina pe cealaltă.

Vasele au fost distruse aproape în întregime. Au supraviețuit numai niște bronzuri și materiale care fuseseră deja transportate în muzee din Roma.

Astăzi, în muzeul local mai există numai niște machete ale vaselor la scară mică.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu