Imaginea de 9 miliarde de pixeli: Cea mai detaliată poză a Căii Lactee

Ai văzut vreodată „harta” de 9 Gigapixeli a galaxiei Calea Lactee? Această imagine uimitoare cuprinde aproximativ 84 de milioane de stele și nu seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum. Imaginea originală are dimensiunea de 24.6 Gigabytes!

Imaginea (pe care o poți accesa mai jos, am inclus linkuri în articol) ne oferă o vedere uimitoare asupra miezului galaxiei noastre, Calea Lactee, așa cum este văzut de telescopul VISTA al Agenției Spațiale Europene.

Fotografia gigantică, de 9 gigapixeli Cea mai detaliată imagine a Căii Lactee FEATURED_compressed
Foto: amdocs.com

Cu ochiul liber, probabil că ai putea să vezi centrul Căii Lactee (cu nenumărate stele și nori de praf cosmic) ocupând un spațiu mic, de numai câțiva centimetri.

Însă, mulțumită telescopului VISTA, am obținut unul dintre cele mai detaliate instantanee ale Căii Lactee care au fost făcute vreodată. Acesta le-a permis astronomilor să catalogheze un număr uimitor de 84 de milioane de stele.

După ce vezi imaginea, întreabă-te… suntem singuri în univers?

Imaginea de mai sus este o versiune mai mică, redusă, a imaginii originale, care are rezoluția uimitoare de 108.500 X 81.500 pixeli, adică aproximativ 9 Gigapixeli, care ocupă un spațiu de 24.6 Gigabytes. Dacă dorești să descarci imaginea gigantică, o poți face dând click aici.

Dar poți să studiezi și online stelele fotografiate, fără să descarci imaginea de 9 Gigapixeli, dând click aici. Această imagine este pur și simplu prea mare pentru a fi expusă la rezoluție maximă și te poți bucura cel mai bine de ea folosind funcția zoom.

Telescopul VISTA
Telescopul VISTA. Foto: eso.org

Pentru a obține această imagine, telescopul VISTA (adică „Telescop de Astronomie pentru Observare Vizibilă și în Infraroșu”) a făcut mii de fotografii ale cerului, pe care astronomii le-au compilat într-un mozaic de aproape 9 Gigapixeli.

Telescopul VISTA este unul dintre cele mai mari telescoape cu infraroșu de pe planetă și tocmai ne-a demonstrat cât de performant este, realizând această imagine uimitoare.

Imaginea este foarte clară, fiindcă telescopul VISTA se poate lăuda cu un aparat de fotografiat în infraroșu, care îi permite să „privească” prin norii de praf care obturează alte telescoape.

Pentru a înțelege mai bine cât de puternic este telescopul VISTA, îți oferim o comparație dintre o imagine a Căii Lactee văzută cu un telescop cu infraroșu și aceeași imagine văzută de un telescop fără infraroșu.

calea lactee_compressed

Uimitor, nu? Imaginează-ți ce s-ar mai putea afla acolo! Galaxia Calea Lactee este unică și frumoasă și această imagine te va face să-ți iubești „casa din cosmos” și mai mult.

Însă imaginea nu a fost realizată numai din considerente estetice. Această imagine enormă le-a permis oamenilor de știință și astronomilor să identifice numeroase corpuri cosmice noi, care merită să fie cercetate în continuare.

Calea Lactee adăpostește miliarde de planete pe care s-ar putea afla viață

De asemenea, imaginea le-a permis astronomilor să identifice 84 de milioane de stele în Calea Lactee. Calea Lactee face parte dintr-o structură super-masivă, care conține peste 800 de galaxii, situate la aproximativ 1.000 de milioane de ani lumină distanță.

Galaxia noastră face parte dintr-o „autostradă intergalactică” (botezată de oamenii de știință „Laniakea”), care se întinde preț de 500 de milioane de ani lumină și conține aproximativ 100.000.000.000.000.000 (o sută de milioane de miliarde) de sori.

Calea Lactee
Foto: nbcnews.com

Astronomii susțin că se află aproximativ 500 de miliarde de galaxii în universul cunoscut, ceea ce înseamnă că există aproximativ 50.000.000.000.000.000.000.000 (5 înmulțit cu 10 la puterea 22) de planete locuibile.

Astronomii estimează că numai în galaxia noastră există 400 de miliarde de stele.


În continuare, descoperă 10 fotografii spectaculoase, realizate de specialiștii NASA, apoi află 5 curiozități despre planeta Venus (unele chiar inexplicabile).

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Imaginea de 9 miliarde de pixeli: Cea mai detaliată poză a Căii Lactee”

Lasă un comentariu