fbpx

Suntem blocați pe Terra? 5 boli de care suferă cei ce fac călătorii în spațiu

În iulie 1969, lumea privea cu sufletul la gură cum primii oameni puneau piciorul pe Lună. Pentru prima oară, omenirea s-a aventurat în afara planetei, demonstrând că e capabilă de a organiza călătorii în spațiu. Pentru prima oară, omul a pășit dincolo de locul pe care-l numim „acasă” și a realizat că poate vizita alte lumi.

Însă, din anii ’70-’80, ambițiile de a călători în spațiu au s-au împotmolit. De mai bine de 30 de ani, nu ne-am aventurat mai departe decât Niel Armstrong și Buzz Aldrin.

Mai mult, pe măsură ce astronauții au petrecut perioade mai lungi pe stațiile orbitale, au apărut și probleme de sănătate îngrijorătoare. Așa cum au arătat studiile recente, cea mai periculoasă parte a oricărei călătorii în spațiu este decolarea.

Dar, odată ce ajung pe stațiile orbitale, astronauții se confruntă cu alte pericole, pe care abia începem să le înțelegem. Iată, deci, câteva dintre problemele cu care se confruntă cei care se aventurează în necunoscutul universului.

1. Mușchii se atrofiază

Calatorii in spatiu - Muschi
Foto: phys.org

Unul dintre cele mai mari pericole la care se expun astronauții în timpul unei călătorii în spațiu este atrofia musculară. Din cauza lipsei gravitației, mușchii din corpul uman nu sunt folosiți la fel de mult ca pe Pământ.

La o primă vedere, aceasta nu pare o problemă prea mare, dar ea are consecințe severe asupra celor care trăiesc mai mult în medii lipsite de gravitație.

Studiile au arătat că, în cursul unei călătorii de doar 10 luni spre Marte, un astronaut ar pierde aproximativ 40% din volumul și forța musculară.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Așadar, o persoană de 40 de ani expusă la asemenea condiții ar avea condiția fizică a unei persoane de 80 de ani. Mai mult, astronauții care petrec mult timp în spațiu au dificultăți în a se readapta la viața într-un mediu cu gravitație.

2. Călătorii în spațiu – Greață severă

Calatorii in spatiu - Greata
Foto: restnova.com

Aproape orice astronaut care a făcut călătorii în spațiu are această problemă. Din cauză că în navetele spațiale și pe Stația Spațială Internațională nu există gravitație, astronauții au o senzație severă de greață.

Ea persistă în primele câteva săptămâni, până când corpul se adaptează la noile condiții. Din cauză că oamenii nu sunt obișnuit să trăiască în spațiu, lipsa gravitației creează conflicte la nivelul creierului.

Greața seamănă foarte mult cu răul de mașină. Astfel, imaginile pe care le percepem cu ochii intră în conflict cu informația furnizată de urechea internă, iar creierul nu știe cum să interpreteze cele două semnale.

Din această cauză, unii astronauți vomită zile întregi până se obișnuiesc.

3. Sănătatea mintală, o problemă

Calatorii in spatiu - Probleme psihice
Foto: mentalfloss.com

Astronauții trăiesc în permanență în stres și petrec mult timp fără a avea contact cu alți oameni. Complet izolați și nevoiți să facă față unei misiuni periculoase, astronauții au o sănătate mintală fragilă.

La problemele psihice contribuie și faptul că, în cazul unei căderi nervoase, astronauții nu au pe nimeni lângă ei, ca să-i ajute. Singura modalitate prin care astfel de evenimente pot fi preîntâmpinate este selectarea candidaților cu o sănătate mintală extrem de bună.

De asemenea, NASA se preocupă să le ofere astronauților diverse metode de relaxare, precum echipamente de sport și contact regulat cu oamenii de la sol.

4. Probleme cardiologice și leziuni celulare

Calatorii in spatiu - Radiatii
Foto: indianexpress.com

Atmosfera Pământului filtrează majoritatea razelor ultraviolete. De asemenea, fără câmpul magnetic, care deviază aceste radiațiile din spațiu, ne-ar fi extrem de greu să supraviețuim ca specie.

Spre deosebire de noi, în timpul unei călătorii în spațiu, astronauții sunt expuși la astfel de radiații. Din acest motiv, revista Scientific Reports a investigat modul în care se prezintă sănătatea astronauților care au petrecut timp în afara atmosferei și câmpului magnetic al Terrei.

Studiul a relevat că persoanele testate prezintă un risc peste medie de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Potrivit datelor din studiu, rata mortalității din cauza problemelor cardiovasculare este de 48% la astronauți, iar la oamenii de rând ea se situează la 27%.

Tot radiațiile sunt responsabile și de leziuni la nivel celular. Potrivit studiilor, acest fenomen se petrece în special în cazul misiunilor de lungă durată.

Spre exemplu, în timpul unei misiuni spre Marte, astronauții ar fi expuși săptămânal unui volum de radiații echivalent unei radiografii complete. Un asemenea volum de radiații ar fi suficient să provoace mutații la nivelul celulelor și cancer.

5. Călătorii în spațiu – Sistemul imunitar, serios afectat

Calatorii in spatiu - Sistemul imunitar
Foto: nasa.gov

Agențiile spațiale au observat, de asemenea, că astronauții se îmbolnăvesc mai des în spațiu. Potrivit statisticilor, jumătate dintre cei care călătoresc în spațiu contractează infecții virale sau bacteriene.

Așadar, condițiile din spațiul cosmic par să afecteze sistemul imunitar. Cele mai multe studii au arătat că echilibrul enzimatic din corp este dat peste cap de lipsa gravitației.

Din această cauză, corpul nu mai este capabil să identifice amenințările și să reacționeze la ele. Efectul este, în esență, similar cu cel a virusului HIV, spun experții.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Marcu Nicolae spune:

  Asa este, omul este țintuit pe Pământ…

  • Daca se va crea o nava spatiala care sa creeze toate condiţiile de pe pământ, adica microgravitatie, un scut electromagnetic, are sa respinga radiatile cosmice, nu vad ce ne mai poate tine aici!!!!

 • Dan Eugen spune:

  Mi se pare normal sa se intample acestea atata timp cat stim ca omul ca si celelalte specii au aparut si au evoluat in conditiile existente pe Terra! Nu este sau nu ar trebui sa fie o surpriza aceste constatari!

 • Constantin spune:

  Ce spune Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman? Poate fi contacat si rugat sa confirme sau sa ‘lase in asteptare’ aceste afirmatii?

 • Munteanu Ovidiu spune:

  Cea mai dificilă încercare mi se pare starea în care nu există sus și jos.

 • >