5 boli de care suferă cei ce fac călătorii în spațiu

Pe măsură ce tehnologiile au avansat, iar astronauții au petrecut perioade mai lungi pe stațiile orbitale, oamenii de știință au putut observa cum este influențat organismul uman de condițiile din spațiul cosmic.

Așa cum au arătat studiile, cea mai periculoasă parte a oricărei călătorii în spațiu este decolarea. Dar, odată ce ajung pe stațiile orbitale, astronauții se confruntă cu alte pericole, pe care abia începem să le înțelegem.

Iată câteva dintre problemele de sănătate cu care se confruntă cei care se aventurează în necunoscutul universului.

1

Mușchii se atrofiază

Calatorii in spatiu - Muschi
Foto: Phys

Unul dintre cele mai mari pericole la care se expun astronauții în timpul unei călătorii în spațiu este atrofia musculară. Din cauza absenței gravitației, mușchii din corpul uman nu sunt folosiți la fel de mult ca pe Pământ.

La o primă vedere, lipsa de activitate musculară nu pare o problemă prea mare, dar ea are consecințe severe asupra celor care trăiesc mai mult în medii lipsite de gravitație.

Studiile au arătat că, în cursul unei călătorii de doar 10 luni spre Marte, un astronaut ar pierde aproximativ 40% din volumul și forța musculară.

Așadar, o persoană de 40 de ani expusă la asemenea condiții ar avea condiția fizică a unei persoane de 80 de ani. Mai mult, astronauții care petrec mult timp în spațiu au dificultăți în a se readapta la viața într-un mediu cu gravitație.

2

Călătorii în spațiu - Greață severă

Aproape orice astronaut care a făcut călătorii în spațiu are această problemă. Din cauză că în navetele spațiale și pe Stația Spațială Internațională nu există gravitație, astronauții au o senzație severă de greață.

Aceasta persistă în primele câteva săptămâni, până când corpul se adaptează la noile condiții. Din cauză că oamenii nu sunt obișnuit să trăiască în spațiu, lipsa gravitației creează conflicte la nivelul creierului.

Greața seamănă foarte mult cu răul de mașină. Astfel, imaginile pe care le percepem cu ochii intră în conflict cu informația furnizată de urechea internă, iar creierul nu știe cum să interpreteze cele două semnale.

Din această cauză, unii astronauți vomită zile întregi până se obișnuiesc.

3

Sănătatea mintală, o problemă

Calatorii in spatiu - Probleme psihice
Foto: Mental Floss

Astronauții trăiesc în permanență în stres și petrec mult timp fără să aibă contact cu alți oameni. Complet izolați și nevoiți să facă față unei misiuni periculoase, astronauții au o sănătate mintală fragilă.

La problemele psihice contribuie și faptul că, în cazul unei căderi nervoase, astronauții nu au pe nimeni lângă ei, ca să-i ajute. Singura modalitate prin care astfel de evenimente pot fi preîntâmpinate este selectarea candidaților cu o sănătate mintală extrem de bună.

De asemenea, NASA se preocupă să le ofere astronauților diverse metode de relaxare, precum echipamente de sport și contact regulat cu oamenii de la sol.

4

Probleme cardiologice și leziuni celulare

Atmosfera Pământului filtrează majoritatea razelor ultraviolete. De asemenea, fără câmpul magnetic care deviază aceste radiații din spațiu, ne-ar fi extrem de greu să supraviețuim ca specie.

Spre deosebire de noi, în timpul unei călătorii în spațiu, astronauții sunt expuși la astfel de radiații. Din acest motiv, revista Scientific Reports a investigat modul în care se prezintă sănătatea astronauților care au petrecut timp în afara atmosferei și câmpului magnetic al Terrei.

Studiul a relevat că persoanele testate prezintă un risc peste medie de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Potrivit datelor din studiu, rata mortalității din cauza problemelor cardiovasculare este de 48% la astronauți, iar la oamenii de rând ea se situează la 27%.

Tot radiațiile sunt responsabile și de leziuni la nivel celular. Potrivit studiilor, acest fenomen se petrece în special în cazul misiunilor de lungă durată.

Spre exemplu, în timpul unei misiuni spre Marte, astronauții ar fi expuși săptămânal unui volum de radiații echivalent unei radiografii complete. Un asemenea volum de radiații ar fi suficient să provoace mutații la nivelul celulelor și cancer.

5

Călătorii în spațiu - Sistemul imunitar, serios afectat

Calatorii in spatiu - Sistemul imunitar
Foto: NASA

Agențiile spațiale au observat, de asemenea, că astronauții se îmbolnăvesc mai des în spațiu. Potrivit statisticilor, jumătate dintre cei care călătoresc în spațiu contractează infecții virale sau bacteriene.

Așadar, condițiile din spațiul cosmic par să afecteze sistemul imunitar. Cele mai multe studii au arătat că echilibrul enzimatic din corp este dat peste cap de lipsa gravitației.

Din această cauză, corpul nu mai este capabil să identifice amenințările și să reacționeze la ele. Efectul este, în esență, similar cu cel a virusului HIV, spun experții.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

5 comentarii la „5 boli de care suferă cei ce fac călătorii în spațiu”

    • Daca se va crea o nava spatiala care sa creeze toate condiţiile de pe pământ, adica microgravitatie, un scut electromagnetic, are sa respinga radiatile cosmice, nu vad ce ne mai poate tine aici!!!!

      Răspunde
  1. Mi se pare normal sa se intample acestea atata timp cat stim ca omul ca si celelalte specii au aparut si au evoluat in conditiile existente pe Terra! Nu este sau nu ar trebui sa fie o surpriza aceste constatari!

    Răspunde

Lasă un comentariu