Evadarea eșuată din calea vulcanului: Caii descoperiți sub cenușa din Pompei

Arheologii au descoperit bucăți ornamentale din harnașament, ceea ce sugerează că acest animal era gata să fie folosit pentru fuga din calea vulcanului care a erupt.

Calul era înșăuat și înhămat, probabil, gata de drum, atunci când a erupt vulcanul Vezuviu. Calul, care se afla în grajdul unei vile din afara zidurilor orașului Pompei, nu a supraviețuit erupției.

Potrivit BBC, arheologii au descoperit rămășițele calului (inclusiv bucăți din harnașamentul său) alături de cele ale altor doi cai, în timpul săpăturilor recente. Locuitorii orașului Pompei și animalele lor nu au mai avut nicio șansă atunci când norul uriaș de cenușă și gaz fierbinte degajat de vulcanul Vezuviu au cuprins zona, în anul 79.

Înțepenit într-o eternă așteptare a evadării. Calul înhămat a fost acoperit de cenușa degajată de explozia vulcanului Vezuviu

Excavarea vilei trebuia să oprească hoții care săpaseră tuneluri în zonă. Săpăturile au dat la iveală mai multe camere ale vilei, inclusiv una care a fost identificată drept grajd. Anterior, arheologii anunțaseră descoperirea rămășițelor unui cal conservat în întregime și a picioarelor unui al doilea cal.

Săpături mai amănunțite au început în vara anului 2018 și au dus la descoperirea celui de-al treilea cal și a unor bucăți dintr-un harnașament militar elaborat, care includea elemente de lemn și cinci piese din bronz, despre care se știe că erau folosite la ceremonii precum paradele militare.

Se crede că hoții au luat celelalte bucăți din harnașament. Există indicii care sugerează faptul că animalul era acoperit cu o pătură și probabil că ținea un sac pe spinare.

„Este o descoperire foarte importantă, fiindcă este foarte rară. Probabil că cei trei cai, la fel ca primul care a fost descoperit și analizat, aparțineau celei mai nobile rase de cai, după cum atestă mărimea lor impresionantă – care probabil că este rezultatul împerecherii selective – și calitatea harnașamentului lor de fier și bronz”, a declarat pentru agenția de știri ANSA Massimo Osanna, director al sitului arheologic din Pompei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

O bucată din harnașament

Vila unde a fost descoperit calul este destul de rară și se crede că aparținea unui general sau unui magistrat militar de rang înalt. Potrivit ANSA, a fost descoperită la începutul secolului XX de către marchziul Onofrio Imperiali, care a excavat părți din vilă și a vândut unele dintre artefactele de aici, înainte de a acoperi totul cu pământ.

Casa, care avea priveliște la Golful Neapole și la Insula Capri, includea terase la malul mării, un depozit pentru vin și ulei, o bucătărie de vară și camere pentru servitori. Era înconjurată de teren agricol cultivat. Săpăturile din anii ’50 au descoperit unele fresce.

„Viața” din ceea ce a fost cândva Pompei continuă să iasă la suprafață. În primăvara anului 2018, reprezentanții Parcului Arheologic au declarat că s-au găsit alte patru camere ale vilei, în afară de grajd, inclusiv mormântul unui bărbat, un pat de lemn și o întreagă stradă cu case mari, prevăzute cu balcoane.

În luna mai 2018, arheologii au găsit cadavrul unui bărbat care se părea că murise după ce îi fusese strivit capul de un bloc de piatră (s-a dovedit că fusese o rană postmortem), iar apoi săpăturile au scos la iveală o frescă erotică înfățișând Leda și Lebăda, perfect conservată.

Săpăturile efectuate în camera care a servit drept grajd scot la iveală osemintele unui cal

Reprezentanții Parcului Arheologic Pompei au anunțat că vor finanța și alte săpături la vilă, așa că ne așteptăm la noi revelații. Poate că într-o zi vei avea șansa să vizitezi vila, deoarece aceasta s-ar putea să fie deschisă pentru public, în cele din urmă.


În continuare, descoperă 15 imagini ale agoniei încremenite în timp pe victimele de la Pompei, iar apoi vezi cum arată o pasăre prinsă în chihlimbar în urmă cu 100 de milioane de ani.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu