Cahokia, orașul pierdut și misterioasele piramide de pământ

Cahokia, orașul pierdut și misterioasele piramide de pământ FEATURED_compressed

În anul 600 al erei noastre, cu mult timp înainte ca oamenii lui Columb să arunce ancora pe țărmul Lumii Noi, un popor indigen misterios a pus bazele unuia dintre cele mai mărețe și enigmatice orașe ale Americii de Nord.

Și, pe lângă faptul că au creat un oraș complex, nu se știe din ce motiv, acești oameni au construit peste 120 de piramide de pământ. Aceste construcții bizare, precum și istoria așezării și a locuitorilor ei rămân și astăzi o enigmă.

Cel mai mare oraș din America de Nord

Cahokia 01
O reconstituire a modului în care a arătat Cahokia. Foto: Pinterest

Orașul Cahokia a fost fondat în jurul anului 600 de către băștinașii care populau zona în care astăzi se găsește statul Mississippi. Acești indigeni nu cunoșteau scrisul, așa că nu știm cum își spuneau lor înșiși sau orașului pe care l-au construit.

Abia mult mai târziu, în secolul XVII, exploratorii francezi au botezat așezarea „Cahokia”, după un trib de indigeni care locuia în apropiere.

Procesul de construire a așezării este un mister pentru istorici. Cercetătorii spun că, peste tot pe unde au făcut săpături, au descoperit ceva de valoare: clădiri, monumente, artefacte.

Aceste descoperiri arată că așezarea era un oraș imens care, în mod misterios, a fost construit într-un timp foarte scurt. Orașul Cahokia a ajuns la apogeu între secolele X și XII. Atunci, așezarea se întindea pe 16 kilometri pătrați.

Pentru standardele de astăzi, era minusculă. Însă, la acea vreme, Cahokia era mai mare decât multe orașe europene, chiar și decât Londra. Potrivit istoricilor, Cahokia avea o populație de aproximativ 20.000 de oameni.

Misterioasele piramide de pământ

Cahokia 02
Foto: Enjoy Illinois

Dar ceea ce este unic la această așezare sunt cele 120 de piramide de pământ presărate prin întreg orașul. Cel care a scris prima oară despre piramide fost Henry Brackenridge, avocat și istoric amator.

„Am rămas uimit, la fel cu rămâi atunci când privești piramidele din Egipt. Ce construcții monumentale! Trebuie să fi fost nevoie de zeci de ani și de o forță de muncă incredibilă pentru a construi aceste movile de pământ!”, scria Brackeridge, potrivit National Geographic.

Cea mai mare dintre piramidele din Cahokia a fost botezată „Movila Călugărului”. Pentru a-ți face o idee despre cât de impresionantă este această structură, trebuie să știi că ea are, la bază, o circumferință mai mare decât cea a Piramidei Soarelui, de la Teotihuacan.

Movila Călugărului are 30 de metri înălțime, iar pentru a ajunge în vârful ei trebuie să urci 156 de trepte. Ridicarea unei asemenea movile trebuie să fi fost o muncă istovitoare, de vreme ce totul era realizat prin muncă manuală: excavarea, transportul și stivuirea a milioane de metri cubi de pământ.

O civilizație dispărută

Cahokia 03
Orașul era foarte bine organizat din punct de vedere urbanistic. Foto: Michael Ruark Blog

Populația Cahokiei a atins numărul maxim în jurul anului 1100. După aceea, a intrat în declin și a dispărut total până în 1350.

Cercetătorii nu știu cu certitudine ce a cauzat declinul orașului. Factorii care au contribuit la aceasta ar fi putut fi vânătoarea în exces, degradarea mediului, schimbările climatice, bolile și războiul.

De asemenea, este posibil ca inundațiile să fi stat la baza abandonării așezării. În 2015, analiza sedimentelor prelevate din lacurile Horseshoe și Grassy Lakes (situate la câțiva kilometri nord de Cahokia) a arătat că între 1100 și 1400 au avut loc cel puțin două inundații masive.

Aceasta este și perioada în care populația din Cahokia a intrat în declin. Pentru a depune sedimente în aceste lacuri, fluviul Mississippi ar fi trebuit să crească cu 10 metri peste nivelul său obișnuit, spun cercetătorii.

Astfel, istoricii cred că recoltele au fost inundate, iar foametea a lovit populația. În cele din urmă, localnicii ar fi părăsit orașul, fiind asimilați de alte triburi.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu