Orientările internaționale sugerează femeilor însărcinate să fie atente la cantitatea de cafea consumată, având în vedere efectele posibile ale cafeinei asupra dezvoltării cerebrale a copilului.
Consumul acestui stimulant în timpul sarcinii a fost asociat cu diverse dificultăți de neurodezvoltare, cum ar fi probleme legate de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, incluzând abilități motorii deficiente și comportamente impulsive.
Cu toate acestea, întrebarea dacă aceasta este cauza directă a acestor probleme rămâne deschisă. Noile cercetări încearcă să ofere claritate în privința sfaturilor uneori contradictorii cu privire la consumul de cafea în timpul sarcinii.
Studiul, desfășurat pe parcursul a două decenii și implicând zeci de mii de femei însărcinate, a urmărit să examineze dacă există o legătură directă între cafeină și dificultățile de neurodezvoltare la copii.
Concluziile au arătat că, atunci când se ține cont de factori precum genetica și venitul, nu s-a identificat nicio relație cauzală directă.
Anterior, s-a observat o asociere între consumul de cafea și dificultățile de neurodezvoltare, însă nu s-au putut trage concluzii precise privind cofeina ca factor direct.
Metabolismul redus al cafeinei în timpul sarcinii, alături de capacitatea acesteia de a traversa placenta și impactul potențial asupra fătului, a alimentat aceste preocupări.
Cu toate acestea, trebuie subliniat că femeile care consumă cafea se pot deosebi în multe alte privințe de cele care nu consumă, iar aceste variabile adiționale ar putea influența dezvoltarea neurocognitivă, nu neapărat cafeaua.
Cercetarea s-a concentrat pe izolarea efectului cafelei de alți factori de confuzie, precum fumatul sau consumul de alcool al mamei și factorii socio-economici.
A implicat examinarea genetică a părinților și copiilor pentru a distinge între influențele genetice și comportamentul de consum al cafelei.
Studiul, detaliat în cohorta norvegiană, a concluzionat că nu există dovezi puternice care să susțină o relație cauzală între creșterea consumului de cafea maternă și dificultățile neurodezvoltative la copii.
Diferențele între observațiile actuale și cele anterioare sunt explicabile prin metodologia care separă influența cafelei de ceilalți factori. Cu toate acestea, trebuie menționat că studiul a avut limitări, investigând doar efectele puternice ale cafelei asupra acestor dificultăți.
Impactul cafeinei ar putea fi mai subtil și ar putea afecta mama sau copilul în moduri neexaminate aici.