Anchetatorii olandezi au dezvoltat o metodă de aflare a momentului exact al morții unei persoane cu o marjă de eroare de cel mult o oră, mult mai precisă față de cele tradiționale.
Una dintre cheile rezolvării unei infracțiuni care are ca urmare moartea unui om este să știi ora exactă la care a murit victima. Cea mai comună metodă este măsurarea temperaturii corpului, lucru descoperit în secolul al XIX-lea.

Mai exact, se măsoară temperatura rectală, care scade treptat de la momentul morții. Dar această metodă are limitări: riscul alterării altor probe la măsurarea temperaturii și nu se ține cont de greutatea sau compoziția corpului, factori care influențează rata pierderii de căldură.
Pentru a depăși aceste neajunsuri, cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au creat o metodă mai eficientă. Folosind sistemul tradițional, rezultă o eroare de trei până la șapte ore.
Cu noua metodă, momentul morții poate fi estimat cu o marjă de eroare de cel mult o oră.

„Următorul pas este să folosim această nouă metodă la locul crimei. Dar încă nu va fi utilizată ca probă în instanță”, spune Maurice Aalders, unul dintre autorii lucrării de cercetare.
Noua abordare constă în culegerea de date diferite de la locul crimei și simularea scenei pe calculator. Datele precum temperatura aerului din mediul ambiental și a pielii victimei (măsurate non-invaziv, cu o cameră sau cu senzori termici), poziția, dimensiunea corpului și detaliile vestimentare sunt încorporate în simulare.
Toate aceste date dau formă unui cadavru virtual într-o matrice de cuburi. Fiecare element al scenei crimei reprezintă un cub în simulare.

Odată introdusă temperatura fiecăruia dintre elementele care urmează a fi analizate, programul calculează rata la care se transferă căldura de la un element la altul, în acest caz, de la un cub la altul.
Cu aceste informații, este posibil să se estimeze cu mai multă precizie cât de mult s-a schimbat temperatura corpului victimei și, astfel, să se afle momentul exact al morții.
Deși acest model reprezintă deja un salt considerabil în comparație cu metodele tradiționale, Maurice Aalders, unul dintre creatorii acestei noi metode, susține că lucrează pentru a o perfecționa.
„Prin recrearea scenei crimei în 3D pot fi obținute rezultate chiar mai precise. Acest lucru s-ar realiza fotografiind scena din toate direcțiile. În acest fel, corpurile, pozițiile și situațiile pot fi recreate mai precis și pot oferi date mai exacte”, spune Aalders.
Citește în continuare