Un cadavru virtual 3D creat recent va ajuta la rezolvarea crimelor

Anchetatorii olandezi au dezvoltat o metodă de aflare a momentului exact al morții unei persoane cu o marjă de eroare de cel mult o oră, mult mai precisă față de cele tradiționale.

Una dintre cheile rezolvării unei infracțiuni care are ca urmare moartea unui om este să știi ora exactă la care a murit victima. Cea mai comună metodă este măsurarea temperaturii corpului, lucru descoperit în secolul al XIX-lea.

Chirurgul britanic John Davy a publicat primul studiu cu privire la temperatura unui corp după moarte. Foto: Wikimedia

Mai exact, se măsoară temperatura rectală, care scade treptat de la momentul morții. Dar această metodă are limitări: riscul alterării altor probe la măsurarea temperaturii și nu se ține cont de greutatea sau compoziția corpului, factori care influențează rata pierderii de căldură.

Pentru a depăși aceste neajunsuri, cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au creat o metodă mai eficientă. Folosind sistemul tradițional, rezultă o eroare de trei până la șapte ore.

Cu noua metodă, momentul morții poate fi estimat cu o marjă de eroare de cel mult o oră.

Răcirea unui corp în 25 de ore post-mortem. Foto: Sciences Advances 

„Următorul pas este să folosim această nouă metodă la locul crimei. Dar încă nu va fi utilizată ca probă în instanță”, spune Maurice Aalders, unul dintre autorii lucrării de cercetare.

Noua abordare constă în culegerea de date diferite de la locul crimei și simularea scenei pe calculator. Datele precum temperatura aerului din mediul ambiental și a pielii victimei (măsurate non-invaziv, cu o cameră sau cu senzori termici), poziția, dimensiunea corpului și detaliile vestimentare sunt încorporate în simulare.

Toate aceste date dau formă unui cadavru virtual într-o matrice de cuburi. Fiecare element al scenei crimei reprezintă un cub în simulare.

Metoda dezvoltată de savanții olandezi presupune simularea scenei crimei într-o matrice formată din cuburi, în care fiecare element influențează temperatura celorlalte. Foto: Pixabay

Odată introdusă temperatura fiecăruia dintre elementele care urmează a fi analizate, programul calculează rata la care se transferă căldura de la un element la altul, în acest caz, de la un cub la altul.

Cu aceste informații, este posibil să se estimeze cu mai multă precizie cât de mult s-a schimbat temperatura corpului victimei și, astfel, să se afle momentul exact al morții.

Deși acest model reprezintă deja un salt considerabil în comparație cu metodele tradiționale, Maurice Aalders, unul dintre creatorii acestei noi metode, susține că lucrează pentru a o perfecționa.

„Prin recrearea scenei crimei în 3D pot fi obținute rezultate chiar mai precise. Acest lucru s-ar realiza fotografiind scena din toate direcțiile. În acest fel, corpurile, pozițiile și situațiile pot fi recreate mai precis și pot oferi date mai exacte”, spune Aalders.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu