Burke și Hare, criminalii care ucideau oameni pentru a le vinde trupurile

La finalul secolului XVIII și începutul secolului XIX, în Marea Britanie era în vigoare așa-zisa Lege a crimei, care stipula că medicii puteau folosi la disecție doar cadavrele criminalilor executați. Dar numărul de cadavre disponibile pentru disecție era mult prea mic pentru nevoile acelor vremuri.

La începutul secolului XIX, cercetările în domeniul medicinei făceau progrese semnificative, iar la școlile din Edinburgh, Scoția, nevoia de cadavre era mai mare ca oricând.

Scoli anatomie
Trupurile neînsuflețite erau la mare cerere la facultățile de medicină. Foto: Ranker

Reputația orașului scoțian de centru de studii medicale avansate atrăgea un număr tot mai mare de studenți și, implicit, cererea de cursuri de anatomie creștea.

Identificând o oportunitate de a face bani, William Burke și William Hare, doi „antreprenori” care locuiau în capitala Scoției, au decis să răspundă acestei nevoi.

Dar, spre deosebire de alți furnizori de cadavre, care furau din cimitire trupurile celor decedați, Burke și Hare au recurs la crimă. Între 1827 și 1828, cei doi au ucis 16 persoane și le-au vândut trupurile școlilor de medicină.

Cine erau Burke și Hare?

Burke si Hare
William Burke (stânga) și William Hare. Foto: Wikimedia

William Burke și William Hare erau originari din provincia irlandeză Ulster. Din cauza foametei din Irlanda, în 1818 cei doi au emigrat în Scoția. Timp de câțiva ani, au lucrat la construirea Union Canal, un canal folosit pentru transportul cărbunelui spre Edinburgh.

Apoi, Burke a devenit cizmar, iar Hare s-a angajat în agricultură. Burke s-a îndrăgostit de o prostituată pe nume Helen McDougal, iar cei doi s-au mutat împreună.

În 1826, Hare și-a găsit o iubită pe nume Margaret Laird, care tocmai rămăsese văduvă. Margaret și fostul ei soț deținuseră o pensiune, pe care femeia a continuat să o administreze împreună cu Hare.

Margaret îl cunoștea pe Burke deoarece și ea lucrase la canal. După ce i-a văzut vânzându-și hainele și pantofii vechi pe stradă, i-a invitat pe McDougal și pe Burke să locuiască la pensiunea ei, contra unei chirii modice. Cele două cupluri s-au înțeles bine încă de la început.

Începuturile afacerii criminale

Primul cadavru vândut de Burke și Hare a fost cel al unui bărbat pe nume Donald, care locuia la pensiune. Donald, care avea restanțe la plata chiriei, s-a îmbolnăvit și a murit. Pentru a recupera banii Burke și Hare au furat cadavrul bărbatului din sicriu înainte de înmormântare.

Pentru șapte lire, au vândut trupul neînsuflețit doctorului Knox, unul dintre cei mai cunoscuți anatomiști din Edinburgh. Tentați de beneficiul financiar, cei doi bărbați au pus pe roate o afacere: îi sufocau pe oaspeții cazați la pensiune, iar apoi le vindeau corpurile.

Identitatea primei victime a lui Burke și Hare este disputată. Unele surse afirmă că a fost vorba de o femeie pe nume Abigail Simpson, altele menționează un bătrân pe nume Joseph. Cert este că, în schimbul trupului, cei doi au primit de la Knox 10 lire.

Doctorul Robert Knox
O reprezentare a doctorului Robert Knox, expusă la Muzeul Chirurgilor din Edinburgh. Foto: Wikimedia

Însă, cum pensiunea era un loc prea riscant pentru a comite crime, Hare și Burke au început să-și caute victimele în altă parte. Tavernele din Edinburgh erau un teren de vânătoare foarte bun.

Cei doi criminali își ademeneau victimele cu băutură, iar apoi le forțau să îi ducă acasă. Acolo, le ucideau și îi livrau trupurile doctorului Knox.

Burke și Hare devin neatenți

Majoritatea victimelor erau vagabonzi și oameni fără căpătâi. Dar, cu timpul, Burke și Hare au devenit mai îndrăzneți și mai neatenți.

Cel puțin două dintre victimele lor au fost persoane bine cunoscute în zonă: Mary Paterson, o prostituată, și Jamie Wilson, un băiat de 18 ani cu retard mintal și cu o diformitate la unul dintre picioare.

Margaret l-a ademenit pe Jamie la pensiune, unde Burke și Hare l-au ucis. Oamenii din cartier îl îndrăgeau pe băiat, iar când au observat dispariția acestuia, s-au impacientat.

Burke ucigand
O ilustrație din epocă, reprezentându-l pe William Burke ucigând-o pe Margaret Docherty (cunoscută și drept Margery Campbell). Foto: Wikimedia

Dar doctorul Knox nu s-a lăsat descurajat de rumoarea creată. I-a tăiat băiatului capul și picioarele, pentru ca trupul să nu poată fi identificat.

Între timp, Burke și McDougal s-au mutat din pensiune într-un spațiu pe care îl împărțeau cu doi soți, pe nume Gray.

Sfârșitul și trădarea lui Hare

Ultima crimă, cea pentru care Burke și McDougal au fost descoperiți, a fost cea a lui Margaret Docherty. Burke a găsit-o cerșind într-o tavernă și convins-o să meargă cu el acasă.

Pretinzând că primește o vizită de la o rudă de-a sa, Burke i-a trimis pe soții Gray să doarmă la pensiune. Când s-au întors acasă a doua zi, soții Gray au descoperit trupul lui Docherty și au chemat poliția, care i-a arestat pe Burke, Hare, McDougal și Laird.

McDougal si Burke
Helen McDougal și William Burke în timpul procesului. Foto: Wikimedia

Pentru că nu aveau dovezi clare, procurorii l-au convins pe Hare să depună mărturie împotriva lui Burke, în schimbul imunității. Margaret Laird a primit, la rândul ei, protecție, iar McDougal a fost trimisă în judecată, însă a scăpat de condamnare.

Hare a depus mărturie împotriva lui Burke, iar acesta a fost condamnat la moarte pentru trei dintre cele 16 crime. A fost spânzurat în public pe 28 ianuarie 1829. În mod ironic, judecătorul a decis ca trupul lui Burke să fie disecat.

După disecție, scheletul lui Burke a fost expus în Muzeul Anatomiei al facultății de medicină de la Universitatea din Edinburgh, unde poate fi văzut și astăzi.

Masca mortuară și o carte ale cărei coperți sunt confecționate din pielea lui Burke pot fi văzute la Muzeul Chirurgilor din capitala Scoției.

Masti mortuare
Măștile mortuare ale lui Burke (stânga) și Hare (dreapta). Foto: Wikimedia

După proces, Hare a fugit în Anglia, iar despre soarta lui se știu prea puține. Doctorul Knox nu a fost niciodată pus sub acuzare, deoarece nu s-a putut dovedi că avea cunoștință de proveniența cadavrelor.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu