Burj Al Babas, orașul-fantomă cu 732 de castele abandonate

Burj Al Babas, orașul-fantomă cu 732 de castele abandonate

La jumătatea distanței dintre Istanbul și Ankara, în nord-vestul Turciei, se află un oraș-fantomă unic în lume. Sute de castele în miniatură, asemănătoare cu cele din Valea Loarei, au fost construite în această zonă idilică pentru a servi drept complex rezidențial de lux destinat milionarilor din Orientul Mijlociu.

Dar proiectul rezidențial ambițios, realizat de doi frați, nu a mai fost dus la bun sfârșit, iar astăzi castelele zac părăsite și se degradează pe zi ce trece.

Clădirile din Burj Al Babas au fost inspirate de castelele din Franța

Burj Al Babas
Foto: Love Property

Denumit Burj Al Babas, complexul rezidențial a fost ridicat în apropierea satului Mudurnu și a fost ambiția fraților Mezher și Mehmet Yerdelen, care dețineau compania de construcții Sarot Property Group.

Scopul celor doi era să atragă cumpărători bogați din Orientul Mijlociu, mulți dintre aceștia alegând Turcia ca destinație de vacanță, datorită climei mediteraneene și peisajului pitoresc.

Proiectul, construit într-o zonă renumită pentru izvoarele sale termale, a fost unul de amploare. Dezvoltatorul proiectului a avut în vedere o stațiune cu 732 de castele, inspirate, printre altele, de Château de Chenonceau din Valea Loarei, Franța, și de turnul Galata din Istanbul.

Inițial, castelele aveau prețuri între 400.000 și 500.000 de dolari fiecare. Conform proiectului, fiecare castel din Burj Al Babas urma să fie prevăzut cu sistem de încălzire prin pardoseală și cu jacuzzi la fiecare nivel, precum și cu piscină interioară.

Un centru comercial inspirat de Capitoliul SUA urma să deservească întregul complex, iar grădinile luxuriante și iazurile au fost planificate pentru a crea un peisaj cu adevărat de basm.

Complexul mai trebuia să aibă și magazine, restaurante, cinematografe, spații de joacă pentru copii, săli de conferință, săli de fitness și saloane de înfrumusețare, terenuri de tenis și de baschet și terenuri de fotbal acoperite.

Burj Al Babas 02
Foto: captură YouTube

Planul era ca multe dintre aceste servicii să le fie oferite gratuit proprietarilor de locuințe, o perspectivă foarte atrăgătoare pentru cumpărători.

Castelele sunt goale și se degradează treptat

Lucrările au început în 2014. Peste 2.500 de muncitori au fost angajați pe șantier, iar construcția a avansat rapid.

Frații Yerdelen au reușit să vândă, în fază de proiect, aproximativ jumătate din cele peste 732 de castele planificate, dar apoi situația a luat o turnură dezastruoasă.

Burj Al Babas 03
Foto: Twitter

Mai întâi, prețul petrolului s-a prăbușit, fapt care a afectat cumpărătorii țintiți de dezvoltatorii imobiliari. Vânzările au scăzut, iar apoi lira turcească s-a prăbușit.

Compania fraților Yerdelen nu și-a mai putut onora împrumuturile, iar lucrările au fost sistate. Până în 2019, au fost ridicate 587 din cele 732 de castele planificate, iar de atunci lucrurile nu au mai progresat deloc.

Niciunul dintre castelele ridicate până în prezent – dintre care niciunul nu a fost finisat la interior – nu este locuit, iar în loc să fie un refugiu de vacanță plin de viață, Burj Al Babas este acum o atracție doar pentru turiștii interesați de orașele-fantomă.

Chiar dacă este departe de a fi finalizat, Burj Al Babas i-a costat deja 200 de milioane de dolari pe dezvoltatorii imobiliari. Totuși, aceștia nu au încă de gând să renunțe la visul lor.

Deși compania a intrat în faliment, frații Yerdelen speră să termine în cele din urmă paradisul pe care l-au promis cândva clienților lor bogați.

„Trebuie să vindem doar 100 de vile ca să ne achităm datoria. Cred că putem depăși această criză în patru-cinci luni și să inaugurăm parțial proiectul anul viitor”, spunea, în 2018, Mezher Yerdelen, vicepreședintele Sarot Property Group.

Însă, ani mai târziu, lucrările nu au făcut niciun progres, iar situația nu pare că se va îmbunătăți în viitorul apropiat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu