VIDEO Stăpâna fericirii – Bunica patinatoare de pe Lacul Baikal

Liubov Morekodova are 76 de ani, trăiește în Siberia și este cunoscută drept „babushka” (în limba rusă, „bunica”) de pe Lacul Baikal. Liubov locuiește singură într-o casă pe malul lacului, dar ține alături câini, pisici, găini și vaci.

În fiecare dimineață de iarnă, femeia își montează patinele vechi și alunecă pe suprafața înghețată a celui mai adânc lac din lume. De profesie inginer, Liubov este acum la pensie, după ce a lucrat timp de 40 de ani într-o fabrică în orașul Irkutsk.

Patinele – pe care le-a primit de la tatăl său – au fost realizate în 1943 și sunt în perfectă stare de funcționare.

Bunica patinatoare de pe Lacul Baikal

„Nu-mi plac patinele moderne, au un joc prea mare în jurul gleznei și îmi îngheață picioarele în ele”, spune femeia.

Baba Liuba se trezește în fiecare zi în de zori pentru a avea grijă de animale și de iubitele sale „valenki” (patine).

Bunica patinatoare de pe Lacul Baikal

Parcurge kilometri întregi pentru a-și duce animalele la păscut. Bunica de pe Lacul Baikal nu se uită la televizor și își petrece timpul liber afară, în ger, sau în casă, la gura sobei.

Bunica patinatoare de pe Lacul Baikal

De la moartea soului său, în 2011, Liubov trăiește singură. Copiii și nepoții merg să o viziteze vara și, chiar dacă au încercat să o convingă să se mute la oraș, ea rezistă în sălbăticie și nu vrea să renunțe la stilul său de viață.

Bunica patinatoare de pe Lacul Baikal

„Sunt mereu cu ochii pe vaci. Când nu îmi mai dau seama unde sunt, mi-am pus patinele și am plecat după ele, să vad unde se află. Toate acestea mă fac fericită. Nu mă tem de nimic aici. De fapt, nici măcar nu știu de ce ar trebui să mă tem”, spune bătrâna.

Povestea sa a devenit cunoscută atunci când un prieten, Alexei Vaskov, a filmat-o patinând pe Lacul Baikal, iar apoi a publicat filmul online.

„Mă bucur să locuiesc aici, în mijlocul Siberiei. Nu îmi voi părăsi niciodată animalele”, mărturisește bunica de pe Lacul Baikal.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu