Bufetul Maimuțelor, un festival la care sunt invitați de onoare 3.000 de macaci

În fiecare an, orașul Lopburi, din centrul Thailandei, este luat cu asalt de maimuțe. În ultima duminică a lunii noiembrie, locuitorii organizează un ospăț dedicat celor 3.000 de macaci care trăiesc în apropiere.

Cu turnuri masive din fructe și legume și servind aproape orice prăjitură pe care ți-o poți imagina, festivalul este un semn de mulțumire adresat de localnici maimuțelor pentru atragerea turiștilor în orașul lor. Cu toate acestea, rădăcinile ospățului merg dincolo de simpla recunoștință.

Foto: Flickr

Situat la circa 140 de kilometri de Bangkok, Lopburi a fost locuit continuu de cel puțin 3.000 de ani, potrivit dovezilor arheologice, iar acest lucru îl face unul dintre orașele cele mai vechi și mai încărcate de istorie din Thailanda.

Datorită mileniilor de locuire constantă, orașul se mândrește cu nenumărate situri antice. De asemenea, Lopburi păstrează la loc de cinste maimuțele, o atitudine inspirată de legăturile orașului cu trecutul îndepărtat, și este cunoscut chiar sub numele de „Orașul maimuțelor”.

Maimuțele din Lopburi interacționează cu localnicii și turiștii pe tot parcursul anului și trăiesc printre ruinele vechiului Imperiu Khmer.

Covorul roșu pentru macacii din Lopburi

Foto: Flickr

Inițiat în 1989 de hotelierul Yongyuth Kitwattananusont, Festivalul Bufetul Maimuțelor a fost promovat cu ajutorul Autorității pentru Turism din Thailanda.

De-a lungul anilor, festivalul s-a extins pentru a permite participarea unui număr tot mai mare de primate. De asemenea, a înregistrat o creștere constantă a numărului de vizitatori interesați să fie martori la acest eveniment unic.

În săptămâna premergătoare festivalului, localnicii trimit „invitații” maimuțelor, cu nuci de caju atașate de ele ca mici stimulente. Însă locuitorii lui Lopburi nu se opresc aici când vine vorba de întinderea covorului roșu pentru vecinii lor cu coadă și blană.

Ceremonia de deschidere

Acțiunea se concentrează în jurul ruinelor templului Phra Prang Sam Yot, din secolul XIII, unde trăiesc aproximativ 50% dintre maimuțele din Lopburi. Festivalul Bufetul Maimuțelor începe cu spectacole cu dansatori îmbrăcați în costume de maimuță.

Aceștia dansează ca să atragă atenția macacilor. Deși ideea de a îmbrăca oameni în costume de maimuță pare un mod ciudat de a ademeni animalele, funcționează.

Anii de condiționare i-au învățat pe macaci să-i întâmpine „cu brațele deschise” pe acești saltimbanci umani. Până la urmă, ei reprezintă vestitorii unei sărbători divine, cel puțin din perspectiva maimuțelor.

În scurt timp, mii de macaci sunt atrași din junglă către ruinele templului folosit ca loc de spectacol. Acolo, participă la o sărbătoare cu proporții de poveste.

Foto: Flickr

Peste 4.000 de kilograme de fructe și mâncăruri colorate sunt prezentate pe mese lungi, decorate cu fețe de masă roșii sau violet. Pe lângă maimuțe, festivalul atrage 10.000 de turiști în fiecare an. Desigur, există mâncare din belșug și pentru ei.

Ședința foto supremă

Imaginează-ți mii de maimuțe escaladând piramide uriașe de ananas, pepene, porumb, mere, durian și multe altele, înfulecând pe parcurs din toate aceste daruri nemaipomenite.

De asemenea, maimuțele sar peste mese și se angajează în scurte hârjoneli pentru mâncare, toate fiind ocazii ideale pentru a realiza fotografii comice.

Pe lângă mâncarea sănătoasă, se găsește din abundență și junk-food, de la orez lipicios la produse de patiserie și dulciuri thailandeze. Pentru ca toate acestea să alunece și mai bine pe gâtlej, maimuțele au la dispoziție sute de sticle și doze cu suc.

Cu siguranță, evenimentul a evoluat într-o atracție turistică de mare succes, iar Lopburi începe să beneficieze de afluxul de vizitatori și de acoperire mediatică sporită. Cu toate acestea, tradiția este mai mult decât câștigul economic sau publicitatea favorabilă.

Un omagiu adus maimuțelor din Lobpuri

Festivalul Ospățul Maimuțelor marchează punctul culminant al unei tradiții de două mii de ani de respect față de maimuțe. Această prietenie a fost inspirată din povestea lui Rama, descrisă în Ramakien, epopeea națională a Thailandei.

Ramakien este derivat din sanscrită, de la Ramayana, din India, și se traduce ca „slava lui Rama.“ În poveste, Rama, un prinț divin, se luptă pentru a-și salva soția, Sita, de ghearele malefice ale zeului demon.

În punctul culminant, Hanuman, zeul rege al maimuțelor, sare în ajutorul lui Rama, iar cuplul se reunește. Datorită Ramakien și Ramayana, Hanuman este venerat în Thailanda și India chiar și în zilele noastre.

Drept urmare, macacii din Thailanda se bucură de multe privilegii, iar localnicii au răbdare cu prietenii lor sălbatici.

Bufetul Maimuțelor, un festival cu totul unic

Dincolo de tonele de mâncare și numeroasele șotii ale maimuțelor, sărbătoarea include spectacole muzicale și de dans, subliniind bogăția culturii thailandeze.

Există, de asemenea, o sumedenie de concursuri distractive pentru vizitatori, conferindu-i festivalului o atmosferă de carnaval.

Festivalul Bufetul Maimuțelor nu are pereche, fiind un spectacol deosebit de interesant, chiar dacă invitații cu coadă nu confirmă niciodată prezența – localnicii pur și simplu trebuie să aibă încredere că macacii se vor lăsa ademeniți cu munții de fructe pregătiți special pentru ei.

Oamenii cred că festivalul aduce prosperitate și noroc în regiune, iar pentru turiști este, cu siguranță, un spectacol unic.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu