Broaștele-dovleac: Animalele toxice cu oase fluorescente, ce strălucesc prin piele

Știai că în adâncul junglei din Brazilia trăiesc niște broaște minuscule, de culoare portocaliu aprins, care sunt toxice și ale căror oase emit lumină ultraviolet care trece prin pielea lor semitransparentă?

Este primul caz cunoscut în care un amfibian dă dovadă de o fluorescență „excepțională”, care poate fi observată prin piele.

Oasele broaștelor-dovleac emană o fluorescență care trece prin piele. Foto: Live Science

„Originea fluorescenței se află în osul dermal din spatele și din capul animalului, care este vizibil prin pielea sa foarte subțire”, explică cercetătorii într-o lucrare citată de Science Alert.

Aceste broaște minuscule și toxice, numite „broaște-dovleac” (Brachycephalus ephippium și B. pitanga), au mărimea unei unghii (între 12 și 20 de milimetri) și scot un bâzâit caracteristic atunci când caută un partener.

Cercetătorii au descoperit că broaștele nu pot auzi semnalul de împerechere, fiindcă le lipsește osul median al urechii. Așa că echipa a căutat alte potențiale mecanisme care să explice modalitatea prin care broscuțele își găsesc partenerii.

Broasca văzută cu ochiul liber (stânga) și sub lampa UV (dreapta). Foto: Scientific Reports

Când au proiectat lumină ultravioletă asupra broaștelor, au descoperit un lucru fascinant.

„Tiparele fluorescente sunt vizibile pentru ochiul uman doar sub o lampă ultraviolet. În natură, dacă sunt vizibile pentru alte animale, tiparele ar putea fi folosite drept semnale de comunicare intraspecifice sau ca întăritoare ale coloraturii care avertizează potențialii prădători de faptul că sunt toxice”, a spus cercetătoarea Sandra Goutte, de la Universitatea Abu Dhabi din New York, membră a echipei care a studiat broaștele.

În filmul de mai jos poți vedea acest spectacol fascinant. Fluorescența a fost identificată la multe specii, iar oasele devin întotdeauna fluorescente la lumină ultraviolet (poți verifica asta expunându-ți dinții la lumină ultraviolet).

Totuși, de obicei, oasele nu strălucesc prin piele, ceea ce înseamnă că această descoperire este cu adevărat deosebită.

Se pare că fluorescența este vizibilă deoarece pielea de pe spatele micuțelor broaște este foarte subțire și este lipsită de celule pigmentare, care ar bloca în mod normal lumina emanată din interior.

În pofida surprizei produse de descoperire, este important să ținem cont de faptul că nu știm dacă broaștele însele pot vedea această luminiscență, așa că s-ar putea ca aceasta să nu aibă de-a face cu ritualurile lor de împerechere.

Însă descoperirea este impresionantă și se pare că broaștele-dovleac ascund mai multe secrete decât ar fi de așteptat din partea unui minuscul amfibian portocaliu.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu