Boxerul care se odihnește: Puterea uneia dintre cele mai realiste statui ale Antichității

Boxerul care se odihnește este o statuie faimoasă, realizată în vremuri de mult apuse. Sculptat în bronz în perioada elenistică, acest luptător ce stă așezat este cunoscut pentru aura sa de sportiv istovit. Sunt calități care l-au deosebit de ceilalți atleți imortalizați de artiștii antici și, oricine ar fi el, e clar că nu este vreun Adonis din marmură.

Se estimează că boxerul a fost făcut cândva între anii 330 – 50 î.e.n. Curatorii de la Muzeul Metropolitan din New York, unde statuia  a fost expusă o vreme, observau că „este dificil de datat doar pe baza motivelor stilistice, având în vedere că sculptorii au folosit o varietate de stiluri în perioada elenistică.”

Boxerul care se odihnește după o luptă sau Boxerul din Quirinal. Foto: Wikimedia

A fost descoperit în 1885 pe Dealul Quirinal din Roma (celelalte nume ale sale fiind Boxerul din Quirinal și Boxerul de la Terme) și recunoscut imediat ca fiind o operă specială.

Bronzul era adeseori destinat să fie transformat în arme sau monede, așa că Boxerul se poate considera norocos că a scăpat de topitorie. Deși este doar un obiect neînsuflețit, Boxerul are, totuși, o charismă ciudată.

Arheologul Rodolfo Lanciani, care a fost implicat în săpături, afirma următoarele:

„Nu am simțit niciodată în lunga mea carieră o impresie atât de ieșită din comun precum cea creată de vederea acestui magnific exemplar al unui atlet semibarbar care ieșea încet din pământ, ca și cum s-ar ridica după o perioadă lungă de odihnă după lupte grele.”

Curelele de piele serveau drept mănuși în boxul din Grecia antică. Foto: Wikimedia

Detaliile statuii arată că aceste lupte nu erau nicidecum o galanterie. Regulile boxului în Grecia antică erau diferite de cele de azi. Un boxer trebuia să înfrunte mai mulți adversari unul după altul, de obicei fără pauze prea mari, iar loviturile erau aplicate în special la cap și la față.

Pugilismul era atât de riguros, încât grecii îl tratau ca pe un antrenament militar. Urechile de „conopidă” ale boxerului pot părea inestetice, dar erau adevărate insigne de onoare pentru concurenți.

Statuia și-a pierdut ochii cu mult timp în urmă, o soartă oarecum nimerită pentru un personaj atât de periculos.

Curatorii muzeului american au remarcat „întoarcerea rapidă a capului”, care este „accentuată prin picături de sânge – reprezentate de fire de cupru încrustate – care par să-i fi căzut de pe față pe coapsa dreaptă și pe braț”.

Urechile de „conopidă” ale Boxerului poartă urmele multor lovituri. Foto: Wikimedia

Și, ca orice luptător care se respectă, Boxerul are sub ochiul drept o vânătaie pe cinste, turnată într-un aliaj diferit, pentru a-i da o culoare mai închisă.

O simplă privire asupra mănușilor ne dezvăluie că acestea sunt realizate dintr-un inel prevăzut cu curele din piele de vacă. La bază, pe antebrațe, aceste articole erau prevăzute cu garnituri de pânză sau blană, cu care sportivul își ștergea transpirația de pe față.

Acest războinic de bronz lasă cu siguranță o impresie puternică. Realismul este cuvântul-cheie, pentru că în perioada elenistică statuile erau realizate astfel încât să pară făpturi vii.

Boxerul care se odihnește a fost realizat folosind un proces numit turnare în ceară. Prin acest procedeu se creează un o copie din metal a unui model original, în mod obișnuit fabricat din ceară. Cel mai probabil, luptătorul a fost făcut din bucăți care au fost apoi sudate împreună.

Foto: Wikimedia

Cât despre identitatea celui care l-a făcut și scopul statuii, aceasta rămâne o problemă pe care o vor moșteni și generațiile viitoare. Într-un scurt documentar (inclus mai jos), scriitorul Gay Talese observa următoarele:

„Această statuie străveche și magnifică este o reprezentare a preocupării de lungă durată a omenirii pentru frică. Teama de înfrângere în ring, în fața unei mulțimi care va asista la fiecare secundă a umilinței viscerale.”

Unii cred că este un simplu boxer. Alții sunt de părere că statuia are o semnificație aparte. Iar unii oameni de cultură opinează că Boxerul este o ilustrare a lui Hercule/Herakles, eroul greco-roman.

Foto: Wikimedia

Oamenii i-au atribuit inclusiv puteri tămăduitoare, așa cum se știe că s-a întâmplat și cu alte statui ale unor sportivi celebri.

Chiar dacă stă așezat, Boxerul care se odihnește împarte pumni și dă bătăi de cap lumii artei de un secol și jumătate. Cu siguranță, moștenirea sa puternică va rezista trecerii timpului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu