Borobudur, cel mai mare templu budist de pe planetă

Este o creație artistică religioasă deosebită și un instrument prin care, în urmă cu un mileniu, se realiza transformarea spirituală a vizitatorului. Vorbim despre Borobudur, cel mai mare templu budist de pe planetă.

Borobudur este situat pe insula Java, este cel mai mare monument budist din lume și una dintre principalele atracții turistice din Indonezia. Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1991 și se înalță semeț pe vârful unui deal ce asigură o panoramă excelentă asupra câmpurilor luxuriante din împrejurimi.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Construit între anii 780 și 840, în timpul domniei dinastiei Sailendra, acest templu – exponent al arhitecturii Gupta – reflectă influența religiei indiene. Cu toate acestea, scenele și elementele indigene încorporate în Borobudur fac din acest templu un monument indonezian unic.

În pofida importanței sale, templul a fost abandonat vreme de un mileniu și abia în 1814 a fost redescoperit, grație britanicului Thomas Stanford Raffles. Un secol și jumătate mai târziu, în anii 1970, guvernul indonezian, împreună cu UNESCO, au început să lucreze la restaurarea templului, redându-i măreția de odinioară.

Restaurarea a durat mai mult de opt ani, dar datorită ei Borobudur a devenit una dintre cele mai importante comori budiste din Indonezia și din întreaga lume.

Borobudur face parte dintr-un complex care poartă același nume. Și, deși cel mai mare templu budist din lume este principala atracție, mai găsim aici alte două temple, aliniate pe distanța de un kilometru. Acestea, de dimensiuni mici, poartă numele Chandi Pawon și Chandi Menur.

Borobudur, un templu maiestuos și unic

Borobudur acoperă o suprafață totală de aproximativ 2.500 de metri pătrați și este decorat de 2.672 de basoreliefuri și 504 de statui care îl reprezintă pe Buddha.

Dar nu acestea sunt cele mai impresionante detalii. Lucrul realmente remarcabil este că acest templu a fost construit fără a se utiliza ciment sau mortar. Structura lui este alcătuită din blocuri uriașe care se întrepătrund și care rămân unite și impunătoare în fața privitorului, fără niciun fel de liant.

Foto: Pinterest

Templul este, de asemenea, decorat cu sculpturi din piatră ce înfățișează scene din viața lui Buddha. Fascinația pentru aceste opere i-a determinat pe experți să concluzioneze că este cea mai mare colecție de basoreliefuri din lume, clasificată drept „un merit artistic de neegalat”.

Am putea afirma că Borobudur este o comoară. Dar, dincolo de acest aspect, este un simbol, o mare realizare a artei religioase, în sensul strict al cuvântului, deoarece era un focar de transmitere a învățăturilor mistice și un instrument pentru prin care se realiza transformarea spirituală a vizitatorului.

Spunem asta pentru că, în ansamblu, Borobudur combină trăsăturile simbolice ale unei stupe, ale unui templu și – atunci când este văzut de sus – ale unei mandale  (pentru orientali, mandala este un microcosmos, un model schematizat al universului și se folosește ca obiect de meditație).

Cum ajungi la Borobudur

Foto: Pinterest

Borobudur se află la o oră de mers cu mașina de Yogyakarta, iar cel mai simplu mod de a ajunge acolo este închirierea unei mașini. În timpul călătoriei, îți poți delecta privirea prin Magelang, cu drumurile sale căptușite cu copaci mari, până când ajungi la Borobudur, într-un decor spectaculos asigurat de lanțul muntos Menoreh, care înconjoară monumentul.

Intrarea în incinta templului se face fără dificultate, iar majoritatea călătorilor care îl vizitează aleg să se plimbe pe jos prin complex, deși poate fi vizitat și dintr-o trăsură cu cai.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Mistici și magicieni din Tibet”

Fascinată de civilizația orientală, Alexandra David-Neel călătorește în anii 1920 în Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. În peregrinările sale, vede oameni care reușesc să leviteze, să comunice telepatic sau să meargă pe apă, îl întâlnește pe Dalai Lama și descoperă perspectiva tibetanilor asupra morții și a vieții de apoi.

Asistă la exorcisme și miracole și cunoaște personaje dintre cele mai stranii – mistici, vrăjitori, eremiți, alergători lung-gom-pa, așa-ziși „Buddha vii“ și mâncători de „suflu vital“. Astfel, descoperă că fenomenele metapsihice, stranii pentru gândirea occidentală, pot fi explicate prin teoriile mistice și antrenamentul spiritual practicat în Tibet. Cartea sa, „Mistici si magicieni în Tibet”, oferă mărturii tulburătoare, schimbând radical perspectiva asupra lumii „de dincolo de noi“.

Cartea „Mistici și magicieni din Tibet” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu