Bolovanul de unt al lui Krishna. Misterul unui pietroi „imposibil”

Aflată în India, această piatră cu înălțimea de șase metri, lățimea de cinci metri și greutatea de 250 de tone, cunoscută drept „Bolovanul de unt al lui Krishna”, stă într-un echilibru perfect pe panta înclinată a unui deal, pe o bază mai mică de 1.2 metri, și constituie un adevărat mister.

După cum știm cu toții, dacă punem pe o pantă înclinată un obiect cu forme suficient de rotunjite, acesta va avea tendința să se rostogolească în jos. Asta, datorită forței gravitaționale.

Foto: Wikimedia

Însă bolovanul de 250 de tone cunoscut drept „Bolovanul de unt al lui Krishna”, din Tamil Nadu, India, este un obiect care pare să ocolească această lege a naturii. Este un pietroi masiv, care stă neclintit pe panta înclinată a unui deal, pe o bază de circa un metru.

Este numit astfel deoarece untul este considerat de hinduși drept alimentul preferat al zeului, iar legendele locale spun că stânca a căzut din cer. Mai este cunoscută și ca Vaanirai Kal, ceea ce în limba tamil înseamnă „piatra zeului cerurilor”.

Bolovanul pare a fi pe punctul de a se rostogoli în jos pe pantă, dar stă nemișcat și turiștii se pot adăposti liniștiți la umbra sa. Este neclintit de valuri tsunami, cutremure sau cicloane de peste 1.200 de ani.

De fapt, arată ca o jumătate de sferă, deoarece o bună bucată din bolovan lipsește și nimeni nu cunoaște care este motivul acestei curioase „eroziuni”. „Bolovanul de unt al lui Krishna” pune la încercare tehnologia modernă, dând naștere unei întrebări cât se poate de legitime: Cum este posibil așa ceva?

Foto: Wikimedia

Cum poate un bolovan de 250 de tone să stea pe o bază de numai 1.2 metri? Geologii spun că este puțin probabil ca forma ciudată a bolovanului să fi fost cauzată de eroziune, dar susțin, în același timp, că piatra este o formațiune naturală.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Unii cred că forma sa se datorează frecării și forței gravitaționale. Forța de frecare nu îi permite bolovanului să alunece, iar centrul de greutate îi permite să stea în echilibru pe o suprafață de contact foarte mică.

Localnicii cred că bolovanul a fost pus în această poziție de zeii care doreau să-și demonstreze puterea cu mii de ani în urmă. Oricare ar fi motivul poziționării sale, bolovanul pare să sfideze înțelegerea.

Există și o scurtă poveste interesantă legată de acest bolovan. În 1908, guvernatorul din Madras, Arthur Lawley, a decis să-l mute, deoarece se temea pentru siguranța așezării de la baza dealului (in imagini se pot observa câteva clădiri; zona este locuită de secole).

Câteva capre se odihnesc la umbra „Bolovanului de unt al lui Krishna”. Foto: Wikimedia

A trimis o echipă cu șapte elefanți să încerce să miște bolovanul, dar acesta nu a putut fi clintit – fie că a fost vorba de motive pe care știința le poate explica sau de cauze supranaturale.

Unul dintre mituri spune că regele Pallava Narasimhavarman (care a domnit în sudul Indiei între anii 630 și 668) a făcut prima încercare de a muta stânca, deoarece se credea că „bolovanul ceresc” nu ar trebui atins de sculptori.

Însă pietroiul a rămas pe loc și nu a putut fi mutat. De fapt, acest bolovan este mult mai greu decât megaliții de la Ollantaytambo sau decât cei de la Machu Picchu, din Peru.

Bolovanul a inspirat și celebrele „păpuși de lut”, numite „Tanjavur Bommai”. Regele Raja Chola (care a domnit în jurul anului 1000) a fost impresionat de felul în care bolovanul stă pe o bază atât de mică și nu se rostogolește la vale.

O fotografie realizată astfel încât să pară că bolovanul enorm este pe punctul de a se mișca. Foto: Wikimedia

Astfel a apărut și tradiția de a confecționa păpuși de lut care nu se rostogolesc niciodată. Păpușile au o bază de o jumătate de sferă, care le permite să se încline, însă nu și să se rostogolească.

Bolovanul de unt al lui Krishna este o atracție turistică celebră și oamenii vin să vadă această scenă naturală uimitoare, să se bucure de ea și să facă fotografii.

Pentru localnici, este un loc unde pot merge la un picnic. Unii încearcă din când în când să împingă bolovanul la vale, însă până acum nu au reușit.

Ca să știi mai mult

Dacă te pasionează marile descoperiri geografice și vrei să afli mai multe despre oamenii extraordinari care le-au realizat, îți recomandăm o carte captivantă: „Mari exploratori”. Citind-o, vei face o incursiune în istoria de peste 5.000 de ani a explorărilor și aventurilor, pe uscat, pe mare și chiar dincolo de granițele terestre. Alexandru cel Mare, Marco Polo, Cristofor Columb, Vasco da Gama, Magellan, Francis Drake, James Cook, Jacques-Yves Cousteau, Iuri Gagarin și Neil Armstrong sunt doar câteva dintre personajele acestor povești fascinante.

Comandă cartea „Mari exploratori” pe Cartepedia sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Bolovanul de unt al lui Krishna. Misterul unui pietroi „imposibil””

Lasă un comentariu