Enigma bolovanului de aur din Myanmar – Pagoda ce pare să sfideze gravitația

Puține lucruri ne stârnesc uimirea mai mult decât priveliștea unui obiect care pare să încalce legile fizicii. Pagoda Kyaiktiyo, din Myanmar, este celebră în întreaga lume pentru un fenomen surprinzător.

Un bolovan uriaș stă pe marginea unui versant, într-un echilibru incredibil. Arată de parcă s-ar putea prăvăli în orice moment peste oamenii veniți să-l admire, dar, în mod surprinzător, nu o face.

Budiștii care vin aici an de an în pelerinaj spun că știu secretul bolovanului de aur.

Sfidând legile fizicii

Bolovan 02
Foto: Wikimedia

Pe vârful Muntelui Kyaiktiyo se află unul dintre cele mai sfinte locuri din Myanmar: pagoda Kyaiktiyo. Deși este foarte frumoasă, nu pagoda în sine atrage atenția tuturor, ci postamentul pe care a fost construită – bolovanul enorm.

Masiv (are 7.6 metri înălțime și o circumferință de 15 metri) și greu de câteva sute de tone, bolovanul se „odihnește” pe marginea unei stânci. O mare parte din baza lui este suspendată în aer.

Arată de parcă ar putea să cadă în orice moment, însă acest lucru nu se întâmplă. Datorită faptului că bolovanul pare să sfideze gravitația, budiștii îl consideră sacru.

Astfel, credincioși de pretutindeni se adună aici pentru a cânta și a medita și aprind lumânări în jurul stâncii. Unii stau chiar sub bolovan, având credința că acesta nu va cădea, zdrobindu-i. De-a lungul anilor, călugării au lipit pe bolovan foițe aurite.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Bolovan 03
Foto: Wikimedia

Rezultatul este o priveliște uimitoare: un bolovan imens, aplecat precar peste o faleză, placat cu aur și cu o pagodă superbă în vârf. Nu e de mirare că oamenii folosesc acest loc drept loc de rugăciune.

Legenda din jurul bolovanului

Bolovan 01
Foto: Wikimedia

Pagoda Kyaiktiyo a devenit sacră printre budiști, însă nu doar datorită poziționării ei imposibile. Legenda spune că bolovanul stă pe loc deoarece este echilibrat perfect pe un fir de păr al lui Buddha.

Se spune că, într-una dintre multele lui vizite, Buddha i-a dăruit unui călugăr un fir din părul său.

Bolovan 04
Foto: Wikimedia

Călugărul i-a dat firul de păr regelui, cerându-i să fie păstrat într-un bolovan. Cu ajutorul misticilor, spune legenda, regele a găsit un loc pentru firul de păr pe vârful Muntelui Kyaiktiyo, sub bolovanul admirat astăzi de sute de mii de credincioși.

Budiștii din zonă cred că, dacă faci trei pelerinaje la pagoda Kyaiktiyo într-un singur an, vei fi binecuvântat cu un mare noroc. Prin urmare, mii de oameni iau drumul pagodei, în speranța de a duce o viață mai bună.

Indiferent de ce anume stă la baza legendei și superstițiilor, pagoda Kyaiktiyo este unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu