„Bolnavele” de fildeș: păpușile medicilor chinezi din vechime

Timp de aproape 500 de ani, din secolul XV până la începutul secolului XX, femeilor din China le-a fost foarte greu să obțină asistență medicală.

În acele vremuri, chinezii acordau o importanță foarte mare castității femeilor, ceea ce însemna că acestea nu se puteau expune prea mult în fața unui bărbat cu care nu erau căsătorite.

Papusi medicale
Foto: Wikimedia

Acest lucru era o problemă, deoarece medicii erau în mare parte bărbați, iar stabilirea unui diagnostic corect fără examinarea fizică a pacientei era de multe ori imposibilă.

Așa că medicii au fost nevoiți să improvizeze: pentru a-și diagnostica pacientele, foloseau păpuși de fildeș minuscule care înfățișau femei dezbrăcate.

În timpul consultației, pacienta stătea în spatele unui paravan și întindea mâna printr-o deschizătură mică, permițându-i medicului să îi ia pulsul.

Apoi, indica – pe păpușa de fildeș – zona corpului în care simțea disconfort. Pe baza indicațiilor pacientei, a măsurării pulsului și a comunicării verbale, medicul punea un diagnostic și prescria tratamentul adecvat.

Păpuși personalizate

Papusi medicale 02
Foto: Wikimedia

O păpușă medicală obișnuită avea între 7 și 15 centimetri lungime.

Înfățișa o femeie dezbrăcată (care purta uneori bijuterii sau încălțăminte), întinsă pe o parte, cu o mână sub cap și cu cealaltă în zona pubiană, ca și cum ar fi încercat să își protejeze părțile intime.

În unele cazuri, păpușile aveau și o eșarfă peste șolduri. În afară de medici, multe femei din clasa superioară dețineau astfel de păpuși medicale.

Aceste femei nici măcar nu se deplasau pentru a fi consultate, ci își trimiteau servitoarele cu miniatura la medic, pentru a indica zonele cu probleme.

Multe dintre păpușile medicale care s-au păstrat până astăzi par să fi fost făcute la comandă, pentru a reprezenta cât mai bine formele și proporțiile trupurilor proprietarelor.

Papusi medicale 03
Foto: Wikimedia

Practica folosirii păpușilor medicale a început, cel mai probabil, în secolul XV, în timpul dinastiei Ming, și a continuat până la sfârșitul dinastiei Qing, în primii ani ai secolului XX.

Este posibil ca ele să mai fie folosită în anumite localități izolate din China.


În continuare, citește și Medicina medievală: 5 leacuri bizare, care îți dau fiori. Apoi, descoperă mai multe despre Operațiile pe creier din Grecia antică: Trepanațiile din Thassos.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>