Locuitorii acestui oraș bolivian și-au pedepsit primarul în stil medieval

În cele mai multe țări, singura cale de a pedepsi politicienii și funcționarii publici atunci când nu fac treabă este să nu-i votezi la alegerile viitoare. Dar în Bolivia există ceea ce se numește „justiție socială”.

San Buenaventura este un oraș mic din nordul Boliviei. Locuitorii săi și-au folosit recent dreptul constituțional de a face justiție socială. Oamenii l-au imobilizat în butuci pe Javier Delgado, primarul localității.

Primarul a fost fixat într-un dispozitiv medieval

Oamenii au fost nemulțumiți de felul în care acesta își desfășura activitatea. Recent, pe platformele sociale sud-americane și pe site-urile de știri locale au început să circule fotografii cu primarul căzut în dizgrație.

În imagini, primarul este înfățișat stând pe pământ, cu un picior prins în dispozitivul medieval, înconjurat de localnicii furioși. Primarul Javier Delgado trebuia să inaugureze un pod construit cu fonduri de stat și fonduri municipale.

Când a ajuns la locul evenimentului, primarul a fost șocat să constate câtă lume se adunase. Însă oamenii nu veniseră pentru inaugurare, ci aveau altceva în gând. Doreau să-i dea o lecție. Fără să se deranjeze să-i explice motivul pentru care era pedepsit, ei au pus mâna pe Delgado și l-au băgat în butuci.

„Nici măcar nu mi-au dat ocazia să aflu de ce mă supuneau la această pedeapsă. Dar nu am opus rezistență, pentru ca lucrurile să nu degenereze. Mai târziu, mi-au oferit oportunitatea de a da explicații și și-au cerut scuze. Și-au dat seama că fuseseră manipulați și prost informați de acești oameni”, a declarat primarul pentru publicația La Razon.

Dispozitivul are rolul de a imobiliza persoana asupra căreia se abate astfel rușinea

Prin „acești oameni”, Delgado se referă la adversarii săi politici și la antreprenorii locali, care încearcă să-i submineze munca pe care a depus-o de-a lungul a celor doi ani în care s-a aflat în slujba comunității. El susține că adversarii săi depind financiar de transportatorii fluviali și de companiile de exploatare a lemnului. Interesele acestora fuseseră afectate de unele dintre politicile sale.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Totuși, Daniel Salvador, un localnic din San Buenaventura, a declarat pentru Radio Fides că primarul Delgado a fost pedepsit pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele față de membrii comunității locale. Acesta i-a mințit și nu i-a considerat o prioritate atunci când i-au cerut audiențe.

Mai mult, aceasta a fost a treia oară când primarul Javier Delgado a avut de-a face cu justiția socială în timpul mandatului său de doi ani și jumătate. Prima dată, primarul a fost pus în butuci la doar câteva luni după instalarea în funcție.

A doua oară, membrii comunității i-au ocupat biroul timp de două luni și jumătate și nu l-au mai lăsat să intre în el. Temându-se pentru viața sa, primarul a fugit într-un oraș vecin, până când o comisie de autorități locale au pus capăt conflictului.

„Sunt unul dintre puținii oameni din toată țara care au fost supuși la aceste pedepse tradiționale”, s-a plâns Delgado.

Jose Delgado

Te și întrebi de ce… Ca multe alte localități din Bolivia, oamenii din San Buenaventura se guvernează după trei principii de bază: „nu fi leneș, nu fi mincinos, nu fi hoț”.

Ei recurg la justiția socială atunci când cineva încalcă aceste principii. Noțiunea de „justiție socială” a fost introdusă în constituția țării în 2009. Aceasta este acceptată în cazul infracțiunilor minore, cum ar fi încălcarea proprietății private sau furtul de vite. De infracțiunile serioase se ocupă, însă, tribunalele.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu