Cum se explică boala somnului subit, atât de comună într-un oraș din Kazahstan

Radiații, conspirații guvernamentale, isterie în masă: au existat numeroase teorii cu privire la motivul pentru care o parte din locuitorii localității miniere Kalachi, Kazahstan, suferă de boala somnului subit.

Aparenta epidemie, din cauza căreia oamenii cad brusc într-o stare de somn ce poate dura chiar și câteva zile, i-a uimit pe medicii din întreaga lume. Din 2013, când a izbucnit, 150 din cei 600 de locuitori ai orășelului kazah au căzut pradă bolii somnului subit.

Crizele de somn durează zile întregi

boala-somnului
Foto: Pinterest

Cei care au trecut prin această experiență povestesc că primele semne ale instalării somnului sunt pierderea controlului motor, amețeală și slăbiciune. Apoi, victima își pierde conțtiența și cade într-un somn adânc, ce poate dura până la câteva zile.

Crizele de somn pot apărea oricând și mulți localnici au pățit asta în situații care s-au dovedit a fi foarte periculoase.

De exemplu, un localnic pe nume Viktor Kazachenko a adormit brusc în timp ce circula pe motocicletă împreună cu soția lui. Din această cauză, cei doi au avut un accident în urma căruia s-au ales, din fericire, doar cu răni ușoare.

Din acest incident, Kazachenko nu-și mai aduce aminte nimic. S-a trezit după trei zile, în spital, la fel de brusc precum a adormit.

Teste neconcludente

victima-kalachi
Foto: Siberian Times

Deoarece Kalachi este atât de izolat, a durat ceva timp până când autoritățile și-au dat seama că în oraș se petreceau fenomene stranii. Oficialitățile au fost alertate abia în august 2014, după ce epidemia acționase de trei ori până atunci: prima oară în primăvara lui 2013, apoi în ianuarie 2014 și în mai 2014.

Oamenii de știință au început să cerceteze cauzele acestor fenomene, iar localnicii – bolnavi sau sănătoși – au fost supuși unei serii de teste, dar rezultatele au fost neconcludente.

Inspectorii sanitari au exclus posibilitatea ca un virus, o bacterie sau anumite substanțe chimice din apă sau din sol să provoace misterioasa epidemie. Mai mult, cercetările au arătat că boala nu face discriminări: victimele erau atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 14 și 70 de ani.

Pericolul din adâncuri

Mulți cercetători au suspectat minele de uraniu din apropierea localității și o posibilă contaminare cu radon și monoxid de carbon. Cu toate acestea, în primă fază, cele peste 7.000 de teste realizate asupra aerului, apei și alimentelor din Kalachi nu au relevat concentrații semnificativ crescute de radiații sau de metale grele.

kalachi-evacuat
Mai mulți localnici au fost evacuați. Foto: Siberian Times

În cele din urmă, misterul a fost elucidat. În 2015, vicepremierului kazah, Berdibek Saparbaev, a anunțat în că fenomenele stranii din Kalachi aveau între-adevăr legătură cu minele de uraniu.

După o analiză amănunțită a analizelor medicale ale tuturor localnicilor, cercetătorii au concluzionat că boala somnului subit fusese cauzată de concentrațiile ridicate de monoxid de carbon și de hidrocarburi din aer.

Pentru a-i proteja pe localnici, autoritățile au început un proces de strămutare din zona contaminată.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu