Un bărbat a murit după ce a mâncat creier de veveriță

O boală cerebrală degenerativă și extrem de rară a răpus un bărbat în New York, după ce acesta a mâncat creier de veveriță. Bărbatul, un vânător în vârstă de 61 de ani, a fost transportat la spital, cu simptome de psihoză, schizofrenie, demență și dificultăți de mers.

După cinci luni, a murit. Scanările creierului au arătat că bărbatul contractase o formă rară a bolii Creutzfeldt-Jakob (BCJ), care distruge creierul.

Cazul a fost prezentat în luna octombrie, la reuniunea anuală a Societății de Boli Infecțioase din America.

O boală cerebrală extrem de rară

Boala cerebrala 01

Cercetătorii cred că bărbatul a contractat o variantă a Bolii Creutzfeldt-Jakob (BVCJ), care a fost diagnosticată la doar câteva sute de pacienți în întreaga lume. Maladia este înrudită cu encefalopatia spongiformă bovină, adică „boala vacii nebune”.

BVCI a fost identificată pentru prima dată în ani ’90, de o unitate de cercetare din Scoția. Din 2012 și până acum, au fost raportate doar 250 de îmbolnăviri cu BVCJ.

În majoritatea cazurilor, această boală cerebrală a fost contractată de oameni care au mâncat carne de la animale care sufereau de encefalopatie spongiformă. De obicei, speranța de viață a unui pacient cu BVCJ este de aproximativ 13 luni.

În cazul vânătorului de 61 de ani, BVCJ nu a fost confirmată încă, deoarece cercetătorii ar trebui să îi testeze țesutul cerebral pentru a verifica forma de BCJ de care suferea. În momentul de față, cercetătorii încearcă să obțină permisiunea pentru a face acest lucru.

BVCJ și creierul de veveriță

Boala cerebrala 02

Totuși, o legătură între consumul creierului de veveriță și declanșarea BVCJ pare să existe. În 1997, mai multe persoane din statul american Kentucky au contractat boala cerebrală după ce au consumat acest tip de mâncare.

Pentru cei mai mulți dintre noi, creierul de veveriță nu este un aliment. Însă, în unele părți ale SUA, precum statul Kentucky, el este considerat o delicatesă.

„Cei care consumă numai carnea veveriței taie cadavrul animalului și pregătesc într-o tocană numită «burgoo». Veverițele ucise recent pe șosea sunt adeseori băgate în oală”, avertiza The New York Times încă din 1997.

De asemenea, consumul de creier de veveriță este o tradiție în Kentucky. Potrivit obiceiului, capul animalului le este oferit în dar femeilor, care îl mănâncă prăjit.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu