Blue Babe, bizonul de 50.000 de ani din care au făcut tocană

Într-o seară din 1984, câțiva oaspeți norocoși s-au adunat în casa paleontologului Dale Guthrie pentru a mânca o tocană preparată dintr-o „delicatesă” cu care te întâlnești o dată în viață: carne dintr-un bizon care a murit acum 50.000 de ani, descoperit în permafrostul din Alaska și botezat Blue Babe.

Goana după aur din Alaska, începută pe la sfârșitul secolului XIX, a adus mulți mineri și prospectori în acest stat american. În timpul operațiunilor de minerit, mulți oameni au descoperit aici mumiile înghețate ale unor animale străvechi.

Blue Babe este numele dat unui bizon de stepă mumificat din Alaska, descoperit în 1979. Una dintre cele mai remarcabile trăsături ale Blue Babe este că a fost descoperit aproape intact, lucru foarte neobișnuit pentru rămășițele de animale care au trăit în aceeași perioadă cu el.

blue babe
Blue Babe, bizonul de stepă de 50.000 de ani, expus la Muzeul Nordului, din Alaska. Culoarea sa – albastru – este dată de fosforul din țesutul animalului în reacție cu fierul din sol, care a produs o pojghiță de vivianit (fosfat de fier), un mineral care capătă o nuanță de albastru atunci când este expus la aer. Foto: Wikimedia

Analiza științifică a cadavrului și a solului înghețat în care fusese îngropat Blue Babe a scos la iveală un număr mare de date neprețuite, care le-au permis cercetătorilor să compună povestea bizonului, mai ales a ultimelor sale zile de viață.

Rămășițele străvechi erau adeseori incomplete și erau aruncate de mineri, care erau mai interesați de aur decât de rămășițe înghețate de animal.

Descoperirea lui Blue Babe și scoaterea sa din gheață

În 1979, patru căutători de aur, Walter, Ruth Roman și fiii lor, se ocupau de minerit în apropiere de Fairbanks. Apa dintr-un furtun pe care îl foloseau a topit solul înghețat în care se afla Blue Babe, expunând o parte din rămășițele înghețate ale bizonului.

Minerii și-au numit descoperirea Blue Babe, drept referință la lustrul de un albastru metalic al pielii animalului.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

blue babe
Eirik Kranqvist, taxidermist de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, lucrează la restaurarea rămășițelor bizonului care a murit în urmă cu 50 de milenii și s-a conservat în permafrost. Foto: allaboutbison.com

Conștienți de semnificația potențială a descoperirii lor, minerii au decis să contacteze Universitatea din Alaska, instituție care l-a trimist la fața locului pe paleontologul Russel Guthrie.

Guthrie a identificat animalul ca fiind un bizon de stepă din Epoca Glaciară, având probabil zeci de mii de ani vechime. Pentru a evita deteriorarea cadavrului, Guthrie s-a hotărât să înceapă imediat săpăturile.

Însă asta nu era în întregime posibil, deoarece pământul era încă înghețat și se afla în apropierea câtorva bucăți mari de gheață. Cum era vară, solul se topea puțin în fiecare zi și, în cele din urmă, animalul a fost eliberat, în afară de cap și gât.

Temându-se că părțile expuse ale cadavrului ar începe să se descompună, Guthrie a luat decizia să îl taie în mai multe bucăți. Apoi, cadavrul a fost adus la universitate și reînghețat.

Bizonul a fost ucis de lei arhaici

În cele din urmă, capul și gâtul lui Blue Babe au fost, de asemenea, dezghețate, excavate și depozitate alături de restul animalului. La Universitatea din Alaska, savanții au început să îl analizeze pe Blue Babe.

Datarea cu carbon a unei bucăți din pielea lui Blue Babe a indicat faptul că bizonul murise cu 36.000 de ani în urmă. Cu câțiva ani în urmă, însă, bizonul a fost analizat din nou, folosindu-se tehnici de spectometrie de ultimă oră, rezultând că vechimea sa reală este de 50.000 de ani.

Blue Babe a fost ucis de unul sau mai mulți lei americani (Panthera leo atrox), o subspecie arhaică dispărută din America de Nord, care a trăit în Epoca Glaciară.

Concluzia se bazează pe urmele de zgârieturi de pe spatele lui Blue Babe, urmele de dinți de pe piele, precum și pe bucata de dinte de leu rămasă încrustată în gâtul animalului.

În plus, părul, dinții și coarnele lui Blue Babe, precum și conținutul său de grăsime indicau faptul că murise la începutul iernii. Odată cu instalarea iernii și datorită faptului că leii nu au reușit să se întoarcă să-și termine masa din cauza temperaturii scăzute, bizonul a fost conservat.

Să gustăm carne de bizon din Era Glaciară

blue babe
Tocana din carne de bizon de 50.000 de ani a fost delicioasă, au relatat cercetătorii care au gustat-o. Foto: Atlas Obscura

Poate că una dintre cele mai bizare povești referitoare la Blue Babe este că o parte a acestei creaturi antice a fost gătită și consumată de cercetătorii care o studiau.

În 1984, când Guthrie și colegii săi se pregăteau să expună bizonul, au tăiat o bucată din țesutul gâtului animalului și au decis să facă din ea o tocăniță pe care au împărțit-o între ei.

Potrivit relatărilor lor, carnea avea o aromă puternică, însă era delicioasă. Deși era tare, carnea putea fi mâncată.

Astăzi, Blue Babe, sau – mai bine zis – un model de ghips al bizonului acoperit de pielea sa tăbăcită și tratată cu substanțe, este expus la Muzeul Nordului din cadrul Universității din Alaska.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu