Bizarul „laborator de excremente” folosit de Iosif Stalin pentru spionaj

Iosif Stalin l-a spionat pe Mao Zedong analizându-i inclusiv excrementele, în încercarea de a-i construi portretul psihologic. La vremea lui, a fost un experiment „urât mirositor” și ultrasecret.

În anii ’40, poliția secretă a lui Stalin a înființat un departament special pentru analizarea excrementele oamenilor. Scopul suprem: crearea de portrete psihologice pe baza mostrelor de fecale prelevate de la liderii străini. Cu alte cuvinte, spionaj prin excremente.

Bizarul „laborator de excremente” folosit de Iosif Stalin pentru spionaj
Mao și Stalin în timpul unui congres al URSS desfășurat la Moscova în 1949. Foto: Wikimedia

Fostul agent sovietic Igor Atamanenko, în prezent cercetător al istoriei URSS, a descoperit acest proiect neobișnuit în timp ce făcea cercetări în arhivele serviciilor secrete rusești, potrivit BBC.

„În acele vremuri, sovieticii nu aveau dispozitivele de ascultare pe care le au serviciile secrete de astăzi. De aceea, specialiștii noștri au inventat cele mai extravagante modalități de a extrage informații despre o persoană”, explică Atamanenko.

Cercetătorul spune că la la conducerea laboratorului secret a fost pus Lavrenti Beria, omul de încredere al lui Stalin. Contactat de BBC, Atamanenko a explicat ce căutau oamenii de știință sovietici în fecale.

„De exemplu, dacă detectau niveluri ridicate ale aminoacidului triptofan, concluzionau că acea persoană era calmă și abordabilă. În schimb, lipsa de potasiu în fecale era văzută ca un semn al unei dispoziții nervoase și al unei persoane cu insomnie”, a afirmat Atamanenko.

Potrivit acestuia, în decembrie 1949, spionii sovietici au folosit acest sistem pentru a-l evalua pe liderul chinez Mao Zedong, care se afla într-o vizită la Moscova. Sovieticii au instalat toalete speciale pentru Mao, care nu erau conectate la canalizare, ci la cutii secrete.

Timp de zece zile, Mao a fost hrănit cu cele mai alese mâncăruri și băuturi, iar excrementele sale au colectate pe ascuns și transportate în laborator pentru a fi analizate. După ce dejecțiile lui Mao au fost studiate, Stalin a respins ideea de a semna un acord cu liderul chinez.

Stalin l-a scos din minți pe Mao

Lavrenti Beria. Foto: Wikimedia

Iată un extras relevant din cartea „Cea mai rece iarnă”, scrisă de istoricul și jurnalistul David Halberstam și accesibilă aici:

Când Mao a ajuns prima dată la Moscova, a anunțat că țara lui așteaptă cu nerăbdare un parteneriat cu Rusia, dar a subliniat că dorește să fie tratat de la egal la egal. În schimb, Stalin i-a dat o lecție usturătoare, făcându-l să aștepte câteva zile înainte de a se întâlni cu el.

Mao devenise un fel de oaspete captiv. Ca atare, striga la pereți, convins că Stalin îi pusese microfoane în cameră:

„Sunt aici să fac mai mult decât să mănânc și să merg la toaletă!”

Unul dintre cele mai populare ziare rusești, Komsomolskaia Pravda, relatează că succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, a renunțat la proiect și a închis laboratorul.

BBC a contactat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), întrebând dacă poate obține mai multe informații cu privire la proiectul secret al lui Stalin pentru analizarea excrementelor. FSB a avut mult mai puține de spus în această privință decât Atamanenko:

„Nu putem comenta cu privire la acest subiect”, a fost răspunsul FSB.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu