Bizarul experiment cu cafea și ceai al regelui Gustav al III-lea al Suediei

Iubitorii de cafea i-ar putea spune „nectarul zeilor”. Pentru unii, este vorba de ciocolată sau ciocolată caldă, însă, pentru iubitorii de cafea, cafeaua este substanța care le salvează dimineața și nimic nu se compară cu o ceașcă de cafea bună.

Este ceva ce depășește dragostea, dependența și ritualul – este o combinație a celor trei. Și niciunui iubitor de cafea nu-i place să audă de posibilele efecte periculoase ale cafelei.

O cafetieră suedeză. Foto: Maja Suslin / TT

Pornind de la aceste gânduri, îți prezentăm povestea unui experiment bizar care a încercat să demonstreze efectele periculoase ale cafelei… și a eșuat.

Cafeaua a cucerit toate țările în care a ajuns vreodată, însă, în unele dintre ele, a întâmpinat multă rezistență. A intrat în Suedia în 1674, însă a fost foarte puțin consumată până la începutul secolului XVIII, când a ajuns la modă printre cei bogați.

A ajuns nelipsită după ce a devenit băutura pe care o consumau intelectualii suedezi atunci când se adunau laolaltă. Adunați în jurul ceștilor de cafea, aceștia discutau chestiunile filosofice la ordinea zilei.

În 1746, s-a emis un decret regal împotriva cafelei și a ceaiului, din cauza „proastei folosiri și excesului de ceai și cafea”. Pe consumul de cafea s-au pus taxe grele, iar cei care nu plăteau taxele erau pedepsiți cu amenzi și confiscarea ceștilor și a ibricelor.

Regele Gustav al III-lea, adversar al cafelei. Foto: Wikimedia

Mai târziu, cafeaua a fost cu desăvârșire interzisă, însă, în ciuda interdicției, consumul de cafea a continuat. Cafeaua era populară, însă nu pentru toată lumea.

Regele Gustav al III-lea a ajuns pe tron la trei sferturi de secol după ce cafeaua sosise în Suedia. Era nerăbdător să scape de ea. Credea că această băutură era o otravă și că oamenii trebuiau informați despre pericolele ei.

Prin urmare, a propus un experiment. Gustav avea la dispoziție doi deținuți care erau gemeni identici și care urmau să fie executați (fuseseră condamnați pentru crimă).

Regele le-a comutat sentințele la închisoare pe viață, însă cu o condiție: pentru tot restul vieții, unul dintre prizonieri trebuia să bea trei cești de cafea pe zi, iar celălalt, trei cești de ceai pe zi.

O familie din Söderhamn, așezată pentru „fika” („obiceiul de a bea cafea”), în jurul anului 1916. Foto: Wikimedia

Gustav s-a gândit că amândoi aveau să se îmbolnăvească (și, probabil, să moară) cu repeziciune, dovedind odată pentru totdeauna că efectele cafelei și ale ceaiului asupra sănătății sunt groaznice.

Din nefericire pentru Gustav, a aflat că singurul lucru mai periculos decât consumul de cafea era să fii regele Suediei. A fost împușcat în timpul unui bal mascat și a murit cu mult timp înaintea celor doi băutori de cafea și ceai.

Lucrurile au luat o întorsătură sinistră când și cei doi doctori care monitorizau experimentul au murit, iar gemenii au continuat să fie tratați cu băuturi energizante fără nicio supraveghere.

Bun, dar „cobaii”? Ei bine, băutorul de ceai a murit primul, la vârsta de 83 de ani. Nu se cunoaște când a murit băutorul de cafea. Cine știe, poate că încă mai este printre noi…


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Povestea ceaiului”

Scrisă de o scriitoare premiată, expertă în cultura ceaiului, această carte face o incursiune în universul uneia dintre cele mai populare băuturi de pe glob. Citind-o, vei afla tot ce trebuie să știi despre ceai, începând de la originile sale, soiurile și modul de cultivare, la procesul de preparare, ustensilele folosite și tradițiile care însoțesc această licoare savuroasă. Bazându-se pe cercetări amănunțite ale legendelor și miturilor, documentelor istorice, operelor literare și picturilor, autoarea așterne în paginile acestei cărți istoria ceaiului și poveștile oamenilor cărora ceaiul le datorează astăzi popularitatea. Bogată în informații și minunat ilustrată, această carte este ghidul ideal pentru orice persoană care vrea să afle mai multe despre ceai și bogata sa istorie.
Cartea „Povestea ceaiului” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

>