Bizarele podgorii vulcanice de pe insula spaniolă Lanzarote

Turiștii pasionați de viticultură caută un anumit tip de experiență. Vacanța perfectă la o cramă include, în general, degustări în pivnițe vechi de sute de ani, drumeții de-a lungul dealurilor acoperite cu struguri abia copți și privirea apusului de soare pe văile rurale pitorești.

Cei care caută aventura ideală într-o podgorie au la dispoziție destinații de vis precum Bordeaux, Toscana sau Valea Loarei, de exemplu. Dar nu toate destinațiile viticole sunt la fel. De fapt, una dintre cele mai izolate regiuni viticole din lume are de oferit peisaje și arome complet diferite de orice altă zonă de pe Pământ.

Iubitori ai vinului, bine ați venit pe Lanzarote!

Bizarele podgorii vulcanice de pe insula spaniolă Lanzarote
Fiecare butuc de vie are propriul „cuib”, o groapă superficială, mărginită de un zid de piatră ridicat în direcția din care bate vântul. Foto: Pinterest

Această regiune viticolă neobișnuită este teritoriu spaniol, dar se găsește la aproximativ 140 de kilometri de țărmul Africii. Lanzarote, cea mai îndepărtată dintre Insulele Canare, este locul de naștere a mai multor vinuri artizanale apreciate.

Cea mai interesantă caracteristică a acestei insule măturate de vânt este peisajul, unic în lume. Lanzarote se mândrește cu priveliști extrem de neobișnuite.

Datorită istoriei sale vulcanice, cea mai mare parte a insulei este lipsită de copaci, ca pe Lună, cu soluri de diferite culori, cratere, formațiuni stâncoase bizare și munți cu pante ușoare.

Verdeața pe care te-ai aștepta să o găsești la această latitudine tropicală lipsește aproape cu desăvârșire. Cu toate acestea, în unele zone din interior, vița de vie iese iese la iveală din solul vulcanic închis la culoare.

Până în secolul XVIII, Lanzarote era o insulă luxuriantă, cu o industrie agricolă înfloritoare. Cu toate acestea, conurile vulcanice care se înălțau deasupra terenurilor agricole au explodat în anii 1730.

O serie de erupții violente au lăsat pe sol straturi groase de cenușă și pietricele vulcanice. La început, agricultorii de pe Lanzarote au văzut în toate acestea semnele unui dezastru total.

Curând, însă, au descoperit că noul strat de sol vulcanic – bogat în nutrimente – era ideal pentru anumite tipuri de culturi. Consistența spongioasă îi permitea să absoarbă rapid apa și să rețină umiditatea pentru perioade îndelungate.

Bizarele podgorii vulcanice de pe insula spaniolă Lanzarote
Foto: Pinterest

De asemenea, cenușa a acționat ca un fel de izolator, menținând temperatura solului constantă chiar dacă temperatura aerului fluctua. În cea mai mare parte, Lanzarote a devenit, după erupție, o regiune viticolă ideală.

Strugurii prosperă în solul cenușiu, iar pantele relativ înalte ale insulei oferă o altitudine ideală pentru viță de vie. Brizele răcoroase dinspre Atlantic și temperaturile calde care vin dinspre continentul african oferă exact variația de temperatură de care au nevoie strugurii.

Zilele sunt calde și aproape întotdeauna însorite, iar nopțile sunt foarte răcoroase. Diferența de temperatură este importantă pentru ca strugurii să dezvolte atât cantitatea potrivită de aciditate (datorită nopților reci), cât și dulceața (datorită zilelor calde și însorite).

Protejarea viței de vie tinere

Viticultorii din Lanzarote se confruntă cu o problemă majoră: vânturile puternice care suflă dinspre Atlantic. Condițiile sunt ideale pentru cei care practică windsurfing, dar brizele puternice pot face ravagii printre plantele tinere, uneori dezrădăcinându-le complet.

De-a lungul anilor, localnicii au perfecționat o metodă aproape infailibilă de protejare a strugurilor. Butucul de vie este pus în pământ după ce viticultorul sapă o groapă largă și puțin adâncă în solul vulcanic.

Planta tânără este așezată în această mică depresiune făcută de om. Apoi, în jurul gropii, în direcția din care bate vântul, sunt puse pietre vulcanice mai mari, ridicând o barieră semicirculară.

Înălțimea zidului improvizat și adâncimea găurii sunt importante. Vița de vie trebuie să aibă parte de soare, iar gaura trebuie să fie suficient de mică pentru ca planta să primească în continuare nutrimente și apă captată din solul vulcanic.

Bizarele podgorii vulcanice de pe insula spaniolă Lanzarote
Regiunea La Geria, vedere aeriană. Foto: Pinterest

Fiecare podgorie din Lanzarote are mii de astfel de gropi și pereți, iar fiecare „cuib” adăpostește o singură plantă.

Principala regiune viticolă din Lanzarote se numește La Geria. Aproape toate cramele construite pe versanții dealurilor de aici își îmbuteliază propriul produs (spre deosebire de vânzarea strugurilor sau de externalizarea producției în alte locuri).

Acest lucru are ca rezultat o colecție de vinuri artizanale care sunt servite și vândute în bodegile conduse chiar de viticultori. Poți găsi vinuri din Lanzarote și în celelalte insule Canare, în Spania continentală și, ocazional, în SUA și în restul Europei.

Vinurile de la El Grifo

Bizarele podgorii vulcanice de pe insula spaniolă Lanzarote
Strugurii sunt transportați pe spatele cămilelor, care se deplasează cu ușurință pe solul moale. Foto: Twitter

Datând din 1775, El Grifo, cea mai veche fabrică de vinuri de pe insulă, nu numai că servește vinuri roșii și albe de calitate, dar are și un muzeu care spune povestea modului în care Lanzarote a ajuns să fie un centru de producție de vinuri atât de puternic.

Nu toate cramele de pe insulă sunt istorice. Unele sunt destul de moderne, amenajându-și primele podgorii abia în urmă cu câțiva ani. Însă chiar și aceste instalații moderne folosesc metoda tradițională a gropilor cu pereți semicirculari pentru protejarea strugurilor.

Pentru a face totul deosebit, turiștii ajung adesea la bodegi pe spatele cămilelor. Importate din Sahara cu mult timp în urmă, aceste animale se deplasează cu ușurință solul moale și nisipos și ajung acolo unde vehiculele nu pot pătrunde.

Unele crame încă mai urmează tradiția de a folosi cămilele pentru transportul strugurilor proaspăt recoltați din podgorie către zonele de procesare, care se află mai jos, pe coasta dealului.

Lanzarote dovedește că „raiul vinului” nu se găsește întotdeauna pe o vale luxuriantă…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu