VIDEO Ai mai văzut așa ceva? Biserica transparentă, cu ziduri de oțel

Biserica transparentă este alcătuită din 30 de tone de oțel și 2.000 de traverse și este construită pe o fundație de beton armat. Impresionanta structură a fost realizată în cadrul proiectului „Citind printre rânduri”, o colaborare între tinerii arhitecți belgieni Pieterjan Gijs și Arnout Van Vaerenbergh.

Începând cu 2007, cei doi tineri au realizat în spațiul public proiecte care se îndepărtează de formația lor de arhitecți. Aceste proiecte au o intenție estetică și nu pleacă întotdeauna de la inițiativa vreunui client.

Principalele preocupări ale artiștilor sunt experimentul, reflecția, stabilirea unei legături fizice cu rezultatul final și contribuția adusă de spectator.

„Citind printre rânduri” cuprinde operele a 12 artiști din regiunea Borgloon – Heers (în provincia flamandă Limburg). Acest proiect este o inițiativă în cadrul căreia Muzeul de Artă Contemporană din orașul Hasselt va prezenta opere de artă în spațiul public.

Artiștii au folosit plăci orizontale pentru a transforma conceptul de biserică tradițională în biserica transparentă, o operă de artă „cu limite, dar fără margini”. „Citind printre rânduri” poate fi considerat o reflecție asupra unor teme importante din lumea arhitecturii, cum ar fi scara (mărimea) și perspectiva.

Însă proiectul depășește cu brio tematica strict arhitecturală. Biserica transparentă nu are o funcție bine definită, iar clădirea este concentrată asupra propriei sale experiențe vizuale (ar putea fi văzută chiar un desen 3D în aer liber).

Pe lângă asta, datorită faptului că biserica nu îndeplinește rolul pe care astfel de structuri îl au prin tradiție, opera de artă poate fi interpretată ca o reflecție asupra utilității reduse a bisericilor din zonă (și refolosirea lor pentru potențialul artistic).

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să citești și Osuarul din Sedlec – Biserica făcută din schelete de om sau Biserica vie, din arbori, pe care un australian a crescut-o în curtea casei sale.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>