Biserica Sfântul Ștefan, din Istanbul, cel mai mare lăcaș de cult construit din fontă

Deși pare de piatră, Biserica Sfântul Ștefan, din Istanbul, cu fațada ei bogat ornamentată, este realizată din fontă. Piesele din care este construit lăcașul de cult au fost turnate la Viena, apoi au fost transportate pe Dunăre și pe Marea Neagră pe șlepuri de mari dimensiuni.

Odată ajunse la Istanbul, piesele au fost asamblate conform planului, rezultând cel mai mare lăcaș de cult din lume construit din fontă.

Fonta a fost aleasă din cauza caracteristicilor solului

Biserica Sfântul Ștefan. Foto: Wikimedia

Crearea Bisericii bulgare Sfântul Ștefan a fost punctul culminant al luptei comunității bulgare din Istanbul pentru a avea o biserică independentă.

La sfârșitul secolului XVIII, episcopiile bulgare din Istanbul erau nemulțumite de supremația clerului grec, Biserica Ortodoxă Bulgară fiind pe deplin subordonată Patriarhului Constantinopolului.

Începând cu anii 1850, bulgarii au inițiat o luptă împotriva clericilor greci, cerând să iasă din subordonarea față de Constantinopol.

Pentru a diminua tensiunile, în 1870, sultanul otoman Abdülaziz le-a acordat bulgarilor dreptul de a înființa un exarhat autonom.

Inițial, comunitatea bulgară a construit o biserică de lemn pe malul Cornului de Aur, între piețele Balat și Fener. Însă biserica de lemn a fost distrusă de un incendiu, astfel că bulgarii s-au văzut nevoiți să construiască o nouă structură.

Așa au luat naștere planurile de construire a Bisericii Sfântul Ștefan, care funcționează și astăzi. Din cauza instabilității solului, inginerii care au proiectat lăcașul de cult au ales să folosească fontă.

Planurile de construcție au fost pregătite de arhitectul de origine armeană Hovsep Aznavur. După ce acestea au fost finalizate, autoritățile au organizat o competiție internațională pentru producerea pieselor prefabricate din fontă.

Piesele au fost produse în trei ani

Biserica de lemn
Biserica din lemn în locul căreia a fost construită Biserica Sfântul Ștefan. Foto: Wikimedia

Licitația a fost câștigată de compania austriacă R. Ph. Waagner. Elementele prefabricate, cu greutatea de 500 de tone, au fost produse la Viena între anii 1893 și 1896 și transportate la Istanbul pe Dunăre, prin Marea Neagră, iar apoi prin strâmtoarea Bosfor.

Lucrările de asamblare au durat an și jumătate. Biserica a fost finalizată în 1898 și inaugurată de exarhul Iosif pe data de 8 septembrie a acelui an.

Structura principală a bisericii este confecționată din oțel și este acoperită cu plăci din fontă. Bucățile au fost asamblate cu șuruburi, nituri sau prin sudură. În ceea ce privește arhitectura, lăcașul de cult combină elementele neobizantine cu cele neobaroce.

Potrivit Atlas Obscura, singurul element rămas din biserica din lemn este altarul de piatră, care este folosit și astăzi.

Și Gustave Eiffel a proiectat biserici din metal

Biserica interior
Interiorul Bisericii Sfântul Ștefan. Foto: Wikimedia

Biserica bulgară Sfântul Ștefan nu a fost prima biserică prefabricată din fontă, dar este cu siguranță cea mai mare. La mijlocul secolului XIX, constructori din întreaga lume experimentau în domeniul construcțiilor din elemente de metal prefabricate.

În acel secol, britanicii, care au inventat tabla ondulată în 1829, au fabricat sute de biserici, pe care le-au expediat către coloniile din întreaga lume. Și creatorul Turnului Eiffel, inginerul francez Gustave Eiffel, a proiectat biserici din fier, care au fost trimise până în Filipine și Peru.

Inițial, realizarea acestor biserici era costisitoare. Un lăcaș de cult cu capacitatea de 500 de persoane putea ajunge la 2.000 de lire sterline (o sumă mare pentru acele vremuri), dar erau ușor de construit.

Spre sfârșitul secolului, îmbunătățirea tehnicilor de fabricare a dus la reducerea costurilor la mai puțin de un sfert. Multe dintre aceste biserici sunt folosite și astăzi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu