Situată în Java, Indonezia, biserica Gereja Ayam ar fi trebuit să aibă forma unui porumbel. Cu toate acestea, seamănă mai degrabă cu o găină, drept pentru care localnicii îi spun chiar așa: Biserica Găină.
Lucrările de construcție au început în anii ‘90, iar piatra de temelie a fost pusă de Daniel Alamsjah, care a afirmat că a fost inspirat de un vis în care i-a apărut Dumnezeu și l-a îndemnat să ridice un lăcaș de cult.

În ciuda faptului că este o biserică creștină, Biserica Găină este destinată credincioșilor din toate religiile, ca loc de meditație și rugăciune.
Urmând „instrucțiunile divine”, Alamsjah a decis să construiască biserica pe un deal împădurit. Biserica Găină este una dintre cele mai mari clădiri care seamănă cu o pasăre, având „cap” uriaș și „pene” lungi la coadă.
Necazuri la ridicarea Gereja Ayam
De îndată ce a început să lucreze la construcția Gereja Ayam, Alamsjah a avut parte de probleme. Locuitorii zonei în care se află Biserica Găină sunt musulmani. Viziunea lui Alamsjah și argumentele că biserica urma să fie una deschisă tuturor confesiunilor nu i-au impresionat pe oameni.

Prin urmare, mai mulți localnici au depus plângere la autorități, în încercarea de a opri construirea bisericii. Acest lucru a pus piedică proiectului lui Alamsjah, încetinind mult lucrările.
În anul 2000, după ce fondurile s-au epuizat, construcția casei de rugăciune a fost oprită. În lipsa banilor, Alamsjah nu și-a putut permite să angajeze un îngrijitor pentru clădire și, curând, aceasta a căzut în paragină.
De ce Biserica Găină?
Gereja Ayam este o imensă structură situată în vârful unui deal. Alamsjah a cumpărat cu 140 de dolari terenul pe care a construit casa de rugăciune.
Alamsjah a insistat ca forma bisericii să semene cât mai mult cu imaginea pe care o văzuse în visul său profetic. Plănuise ca fațada clădirii să fie asemănătoare unui porumbel, cu o coroană pe cap pentru a-i sublinia „originea sfântă”.
La exteriorul structurii se observă ciocul roșu, capul alb și corpul gri și neobișnuit de lung. Însă, din păcate pentru Alamsjah, coroana le-a evocat oamenilor imaginea crestei unui cocoș, nicidecum inocența unui porumbel.
Când lucrările au fost sistate din cauza lipsei banilor, întreaga structură părea să semene cu un pui de găină, ceea ce i-a atras denumirea de Biserica Găină.
Potrivit lui Alamsjah, structura pe care a văzut-o în vis avea două niveluri și numeroase încăperi care urmau să servească drept spații pentru rugăciune și meditație.

Spre exemplu, nivelul de jos urma să servească drept „centru de reabilitare pentru dependenții de droguri”. Cel puțin 30 de bărbați din partea locului au fost angajați la construirea acestei clădiri.
Biserica Găină este o atracție turistică importantă
Magelang, zona în care se află Biserica Găină, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Indonezia datorită faimosului templu Borobudur. Acesta a fost construit în secolul IX și acum face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Gereja Ayum – Biserica Găină – se află la doar cinci kilometri de acest templu aglomerat. De fapt, în ciuda stării de degradare, Biserica Găină datorează o mare parte din popularitate tocmai apropierii față de Borobudur, ai cărui vizitatori observă fațada interesantă, cu aspect de pasăre, imediat ce ies din perimetrul templului.

În 2016 a fost lansat documentarul „Into the Inferno”, care prezintă inclusiv Gereja Ayam, ceea ce a atras și mai multă atenție asupra structurii.
După ce oamenii i-au descoperit structura ciudată și istoria interesantă, Biserica Găină a devenit un important centru turistic.
Pe măsură ce fotografiile s-au răspândit pe rețelele sociale, această structură a atras tot mai mulți curioși. În consecință, Alamsjah a început să perceapă o taxă de intrare în biserică.

Deși prețul unui bilet este de sub un dolar, Alamsjah a acumulat o mică avere din taxa de intrare, iar acum utilizează aceste fonduri pentru a relua procesul de construire a bisericii.
În ultimii ani, Biserica Găină a devenit o atracție uriașă nu numai pentru străini, ci și pentru cuplurile de localnici care caută să aibă fotografii de nuntă inedite. Unii chiar se căsătoresc la Gereja Ayum.
În august 2019, Alamsjah, care are 70 de ani, a reușit în cele din urmă să finalizeze construirea mai multor secțiuni ale clădirii.
Camerele de rugăciune au fost renovate, iar terenul care înconjoară biserica este îngrijit. Locul este acum și mai atrăgător, deoarece unele încăperi au fost decorate cu picturi murale realizate de artiști locali.