Biserica din Munster și cuștile oribile în care 3 rebeli au putrezit 50 de ani

După un conflict religios violent din secolul XVI, rebelii din Munster au fost torturați, executați și apoi lăsați să putrezească în trei cuști agățate de turla bisericii. Scheletele lor au atârnat acolo timp de 50 de ani.

Situat în Germania, Munster este astăzi un orășel universitar liniștit. Însă, cândva, așezarea a fost scena unui capitol tulbure al istoriei, mai exact violenta revoltă anabaptistă.

Cuștile conducătorilor revoltei din Munster, atârnate de turla Bisericii Sfântului Lamberti. Foto: Wikimedia

Biserica Sfântului Lamberti, situată în Prinzipalmarkt, este împodobită cu niște ornamente ciudate. De aproape 500 de ani, trei cuști de fier de mărimea unui om sunt lăsate să atârne de turla bisericii drept amintire a nesupunerii unor rebeli din secolul XVI.

Cuștile, care cândva conțineau trupurile torturate și mutilate ale celor trei lideri ai rebelilor, atârnă acum goale, provocând în continuare dezbateri în rândul cetățenilor. Nu toți sunt de părere că aceste instrumente de tortură ar trebui să fie expuse în orașul lor.

În 1530, Munster era un oraș divizat între aristocrația catolică și țăranii săraci și reformiști. În fruntea celor din urmă se afla Bernhard Rothman, un protestant care își făcuse mulți adepți printre cetățenii nemulțumiți ai orașului, care erau de părere că drepturile lor nu erau respectate.

Numărul în creștere al rebelilor amenința autoritatea Bisericii Catolice. Acest lucru l-a alarmat pe prințul-episcop Franz von Waldeck, care a încercat să-i exileze pe reformiști și pe liderul lor.

Însă, la presiunea adepților lui Rothman, consiliul orășenesc nu a permis acest lucru. Pe 4 februarie 1533, consiliul din Munster a acordat libertate religioasă tuturor grupurilor din oraș.

Jan Matthijs, un pastor anabaptist din Leiden, Olanda, a crezut că, datorită acestui act de toleranță religioasă, Munster era locul perfect pentru a-și începe utopia reformistă.

Secta anabaptiștilor, numiți și „rebotezători”, fusese persecutată pentru ideea că numai botezul de bunăvoie, realizat la vârsta adultă, i-ar permite unei persoane să intre în împărăția cerurilor.

Prin urmare, copiii anabaptiștilor nu erau botezați, lucru care era privit cu teamă și pentru care mulți îi considerau pe sectanți ca fiind eretici. Una dintre învățăturile principale ale anabaptismului pe care Matthjis le susținea era egalitatea socială.

Acesta dorea să abolească proprietatea privată și banii și să fondeze un fel de comunism în stare pură. Această idee controversată nu era privită cu ochi buni de către catolicii cucernici și de către protestanții luterani. De asemenea, Jan Matthjis susținea poligamia.

Când a ajuns în Munster, Matthjis și adepții săi au fost bine primiți de Rothman, care a îmbrățișat ideile lor radicale. Peste puțin timp, Matthjis s-a autointitulat rege al acestui „Nou Ierusalim”, predicând că a doua venire a lui Isus Cristos avea să aibă loc de Paștele următor și conducând o revoltă împotriva stăpânirii catolice.

Consiliul orașului a fost cotropit de anabaptiști fanatici. În curând, apelurile lui Matthjis de a-i executa pe cei care refuzau să fie rebotezați i-au determinat pe mulți catolici și luterani să fugă din oraș, pe măsură ce tot mai mulți anabaptiști se mutau în urbe.

Jan Matthijs. Foto: Wikimedia

Rebelii au ars toate cărțile în afară de Biblie și au obligat toate fetele aflate la vârsta măritișului să se căsătorească. Jan Matthjis însuși avea 16 soții. Cele mai mici abateri de la preceptele noii ierarhii erau pedepsite cu pedepse corporale.

Încercând să pună capăt acestei fervori religioase anarhiste și să readucă orașul Munster sub control catolic, episcopul von Waldeck a strâns o armată de mercenari și a asediat localitatea.

Trupele au intrat în Munster în noaptea de 25 spre 26 iunie 1535. Cu ajutorul unui dezertor anabaptist capturat, armata lui von Waldeck a intrat pe poarta principală și a capturat orașul.

Biserica Sfântului Lamberti din Munster, Germania. Foto: Foto: Wikimedia

Jan Matthjis și doi dintre cei mai apropiați adepți ai săi, Bernd Knipperdolling și Bernd Knechting, au fost întemnițați și torturați prin tot felul de metode.

Rebelii au fost arși cu fierul încins înainte de a fi uciși. Se spune că Inchiziția Spaniolă a preluat de la germani tehnicile de tortură la care au fost supuși rebelii.

După ce aceștia au fost uciși, von Waldeck a ordonat construirea a trei cuști de metal în care să fie expuse cadavrele mutilate, drept avertisment pentru alți potențiali rebeli. Rămășițele omenești au atârnat de turn vreme de 50 de ani.

După execuție, cadavrele anabaptiștilor Jan Matthjis, Bernd Knipperdollink și Bernd Knechting au fost expuse în cuștile de fier, la finalul revoltei religioase din secolul XVI. Foto: Wikimedia

Corbii s-au ospătat pe cinste din aceste cadavre. Potrivit Mental Floss, această scenă i-a inspirat pe mulți artiști, care au înfățișat-o în schițele și tablourile lor.

După ce rămășițele omenești au fost îndepărtate, cuștile au fost lăsate pe turlă. În 1800, turla originală a fost demolată și reconstruită, iar cuștile au fost puse înapoi.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Munster a devenit o țintă pentru bombardierele britanice. Biserica a fost lovită din plin de o bombă, air cuștile au căzut la pământ.

Patru ani mai târziu, biserica a fost reconstruită, iar cuștile au fost reparate și puse înapoi la locul lor. Cuștile au fost și încă sunt subiect de dezbatere în privința toleranței religioase, fiind considerate un simbol al tiraniei și agresiunii.

În 1987, pe biserică au fost montate becuri, care au înlocuit lumânările. Becurile luminează de la apus la răsărit „în memoria sufletelor rebelilor”.

Însă biserica este interesantă și dintr-un alt motiv. Este singura din Munster care are un „Turmerin”, adică „paznic al porții”. Acest post solitar este deținut în prezent de Martje Salje, primul Turmerin-femeie din Munster.

Sarcina ei este să tragă clopotele bisericii și să supravegheze orașul de la înălțime. Martje locuiește în turnul bisericii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Biserica din Munster și cuștile oribile în care 3 rebeli au putrezit 50 de ani”

  1. Religia organizata a fost si este un mare dusman al pacii mondiale pentru mai multe motive, dintre care unul in particular este extrem de interesant si totodata greu de cuprins cu mintea.
    Religia creeaza sfinti si fermecatori. Natura se reechilibreaza de la sine; cand intr-o parte a lumii este un sfant, intr-alta va aparea un fermecator care va fii pe atat de negativ pe cat este sfantul de pozitiv. Dumnezeu asa cum il percepe crestinismul este o minciuna si o abominatie, o iluzie creeata de mana de om si minte bolnava.

    Răspunde
    • Imi aduc aminte de baba aia din Thailanda care a fost chemata sa farmece pe un barbat aflat la cateva case mai departe. Infigea un carlig de pescuit intr-un peste iara pe trupul barbatului ieseau bube sangerande si acesta tipa din rasputeri. Asta abominatie este din cauza unui sfant. Pe cat era sfantul de pozitiv, pe atat de negativa era baba. Sa generezi o minte extrem de pozitiva asa cum de pilda fac buddhistii este un lucru extrem de toxic pentru omenire si o otrava. Neutru este cel mai bine, Calea de Mijloc asa cum a invatat Buddha Shakyamuni dar nu se intelege….. nu intra in capete prostimii…..

      Răspunde

Lasă un comentariu