Bir Tawil, singurul loc de pe Pământ pe care nu îl vrea nicio țară

„O întindere de pământ acoperită cu nisip și înconjurată de munți, fără acces la vreun drum sau la mare.” Aceasta este cea mai bună descriere a Bir Tawil, unul dintre ultimele locuri de pe planetă care nu au fost revendicate de nicio țară.

Mulți au făcut declarații în care susțineau că locul este „regatul” lor, însă niciuna dintre aceste revendicări nu a fost acceptată oficial. Bir Tawil se află pe granița dintre Egipt și Sudan, iar numele său înseamnă „fântâna înaltă cu apă” în limba arabă.

Bir Tawil
Foto: tribunnews.com

Deși Bir Tawil are formă de cadrilater, este numit în general „Triunghiul Bir Tawil.” Asta, deoarece este asociat cu Triunghiul Hala’ib, care este situat în vecinătate. Luate împreună, cele două zone alcătuiesc un triunghi.

Bir Tawil este o zonă muntoasă de 2.060 de kilometri pătrați, acoperită în cea mai mare parte cu nisip. Zona rămâne nerevendicată fiindcă este relativ mică, nu are așezări permanente sau acces la mare. Și toate acestea o fac fără valoare.

Un alt motiv este o dispută legată de granița dintre Egipt și Sudan. Lupta se duce nu pentru Bir Tawil, ci pentru Triunghiul Hala’ib, aflat la nord-est de Bir Tawil. Triunghiul Hala’ib este mai valoros decât Bir Tawil, și niciuna dintre cele două țări nu vrea să renunțe la el.

Bir Tawil este o fâșie de pământ sterp și nelocuit

Bir Tawil
Foto: Tribun News.com

Pentru a înțelege mai bine de ce Bir Tawil este nerevendicat, trebuie să privim puțin disputa dintre Egipt și Sudan. În 1899, zona se afla sub controlul englezilor.

Acordul anglo-egiptean a fost semnat de Egipt și Marea Britanie, și cele două țări administrau împreună Sudanul. Paralela 22 a fost stabilită ca graniță între Egipt și Sudan.

Problema cu granița originală era că aceasta nu ținea cont de oamenii care locuiau acolo. Era doar o linie arbitrară, trasată pentru a separa două țări.

Așa că, în 1902, englezii au stabilit o nouă graniță administrativă, care ținea cont de pământurile pe care se aflau diferitele triburi. Asta,  pentru a se asigura că triburile nu trăiau într-o țară și își pășteau vitele în cealaltă.

Bir Tawil era o zonă de pășunat, deși nimeni nu locuia acolo. Problemele au început după ce conducerea britanică a considerat noua graniță ca fiind cea corectă, în timp ce Egiptul voia să mențină granița dinainte, cea de pe paralela 22.

Bir Tawil
Foto: pinterest.com

Potrivit vechii granițe, Triunghiul Hala’ib se află în Egipt, însă, potrivit graniței noi, această zonă se află în Sudan. Este evident motivul pentru care cele două țări se luptă pentru aceeași zonă.

Triunghiul Hala’ib este de zece ori mai mare decât Bir Tawil și are acces la drumuri și la mare. De asemenea, triunghiul mai mare are 1.000 de locuitori, pe când Bir Tawil este sterp și nelocuit.

Deși Egiptul și Sudanul nu au pretenții pentru Bir Tawil, există oameni care au revendicat zona ca fiind a lor. Mulți au făcut declarații online susținând că zona le aparține, însă niciuna dintre aceste revendicări nu a fost luată în serios.

Până acum, ca într-un banc absurd, un american, un indian și un rus au revendicat Bir Tawil.

Bir Tawil
Suyash Dixit, Jeremiah Heaton și Dmitri Jikarev revendică o bucată de pământ pe care nu o vrea nicio țară. Foto: omofon.com

Americanul Jeremiah Heaton a numit Bir Tawil „Regatul Sudanului de Nord”. Suyash Dixit, un indian, l-a botezat „Regatul lui Dixit”. Rusul Dmitri Jikarev l-a numit, la rândul său, „Regatul de la Mijlocul Pământului”.

Când Dixit s-a autointitulat „rege”, Heaton a folosit platformele de socializare online pentru a-l ataca și a-l numi mincinos. Ca rezultat, cei doi au vorbit în privat și s-au hotărât „să acționeze pentru îmbunătățirea situației acestei zone”.

Însă apoi a apărut Dmitri Jikarev, care a susținut că cei doi și-au falsificat vizitele din Bir Tawil. Cearta absurdă dintre cei trei continuă și azi, chiar dacă revendicările lor nu au nicio semnificație oficială.


Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și Passage du Gois, drumul care dispare de două ori pe zi, apoi descoperă Enigma bolovanului de aur din Myanmar – Pagoda ce pare să sfideze gravitația.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu