În ciotul acestui plop secular a fost amenajată o bibliotecă publică

Se știe că în lumea noastră supusă la schimbări rapide bibliotecile sunt amenințate. Tăierile de fonduri, lipsa sprijinului și a spațiului și întrebuințarea tehnologiilor au făcut ca multe biblioteci publice să fie închise în ultimii ani, adeseori privând comunitățile marginalizate de singurul punct de acces la știință și literatură.

Dar un librar, artist și legător de cărți din Idaho, SUA, s-a împotrivit acestui curent, deschizând propria sa bibliotecă în grădina din fața casei. Însă această micuță bibliotecă nu este un loc convențional.

În loc de clădire publică, această bibliotecă a fost amenajată în ciotul unui copac vechi de 110 ani. Potrivit My Modern Met, Sharalee Armitage Howard este bibliotecară la Biblioteca Publică Coeur d’Alene din Idaho și are pasiunea de a se asigura că comunitățile locale, mai ales copiii, au acces la cărți.

Prin urmare, când copacul secular din grădina din fața casei ei a trebuit să fie tăiat, Sharalee a făcut ceva foarte interesant cu ciotul rămas. Acest plop masiv se afla în fața casei de peste un secol, ceea ce înseamnă că dezvoltase un trunchi masiv și puternic.

Deși restul copacului era bolnav, Howard s-a decis să păstreze baza și să o cioplească sub forma unui mic depozit de cărți. Potrivit My Modern Met, a decis că transformarea copacului bătrân într-un receptacul pentru știință și învățare era o mărturie potrivită pentru viața lungă și frumusețea acestui arbore.

Howard a fost inspirată de programul Little Free Library, o inițiativă care încurajează împrumutul și schimbul de cărți în comunitățile locale. Programul a fost fondat de Todd H. Bol în 2009, când acesta a pus o cutie mică în fața casei sale, cutie din care vecinii puteau lua cărți sau în care puteau lăsa cărți de care să se bucure și alți oameni.

Această bibliotecă a avut un asemenea succes, încât Bol a fondat o organizație nonprofit cu scopul de a inspira și a transforma comunitățile locale prin cărți și prin practica cititului. Unul dintre aspectele cele mai deosebite ale Little Free Library este faptul că încurajează individualitatea și ideile amuzante și originale.

Aceste biblioteci sunt mici, poate doar de mărimea unei cutii, însă pot fi create în tot felul de locuri. Membrii comunității locale pot dona cărți sau pot lua cărți din grămadă oricând își doresc acest lucru.

Însă biblioteca lui Howard este cu siguranță una dintre cele mai creative și interesante versiuni de până acum. În loc să instaleze pur și simplu o cutie impermeabilă, Howard și-a folosit simțul artistic pentru a ridica un templu închinat științei și învățării.

Ciotul de copac este cioplit elaborat, cu un „acoperiș” de lemn și un șir de trepte de piatră care duc la ușa vopsită în verde. Datorită unei lumini calde și strălucitoare, biblioteca atrage atenția în stradă și încurajează localnicii să viziteze acest serviciu public nou apărut.

De asemenea, copacul este decorat cu panouri de lemn, pe care se află titlurile câtorva dintre cărțile preferate ale lui Howard, precum și câțiva clasici ai literaturii americane. Acest proiect creativ și neobișnuit este o viață de apoi minunată pentru copacul maiestuos care se afla cândva în fața casei lui Howard.

Mai mult, biblioteca oferă un serviciu deosebit comunității locale, într-o vreme când se simte mai mult decât oricând nevoia pentru puterea cărților de a conecta și a inspira oamenii.


În continuare, citește despre agenția matrimonială din scorbura unui stejar, un serviciu care „face lipeala” de peste un secol.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu