Beverly Hills al Morților: Cimitirul în care mormintele sunt vile de lux

Dacă te plimbi prin cimitirul chinezesc din Manila, capitala Filipinelor, ai putea crede că te afli într-un cartier rezidențial. Cimitirul este străbătut de mai multe străzi late, cu două sensuri de circulație, pe marginile cărora sunt construite case și vile, unele dintre ele cu două, chiar trei etaje.

Aceste construcții amenajate modern, cu aparate de aer condiționat, bucătării și băi cu apă curentă sunt, de fapt, morminte.

Rudele își petrec mai multe zile în mausoleele luxoase

Cimitirul chinezesc din Manila 01
Așa arată unul dintre mormintele din cimitirul chinezesc din Manila. Foto: Alamy Stock Photo

În fiecare duminică și mai ales în Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie), localnicii de etnie chineză vin la cimitir să își cinstească morții. De multe ori, oamenii obișnuiesc să își petreacă sfârșitul de săptămână în aceste case.

De Ziua Tuturor Sfinților, aici se organizează sărbători fastuoase, iar rudele stau în jurul mesei și joacă Mahjong, un scaun fiind lăsat pentru răposat.

Se oferă mâncare și se ard bețișoare de tămâie și bucăți de hârtie în fața altarelor din case, împodobite cu portretele celor decedați.

Cimitirul chinezesc din Manila 02
Interiorul unuia mausoleu. Foto: Daniel Brown / Flickr

Cunoscut printre localnici drept „Cartierul milionarilor”, „Micul Beverly Hills” sau „Beverly Hills al Morților”, cimitirul chinez Manila a fost construit la sfârșitul secolului XIX pentru chinezii cărora coloniștii spanioli le-au refuzat înmormântarea în cimitirele catolice.

La acea vreme, emigranții chinezi se ocupau în principal de comerț și erau unii dintre cei mai bogați oameni din Manila. Ca să își reflecte prosperitatea economică, comunitatea, care devenea tot mai mare și mai puternică, a construit cel mai impunător cimitir din capitala Filipinelor.

Chiar și astăzi, multe dintre cele mai bogate familii din Manila au o componență etnică filipino-chineză, iar mormintele ostentative pe care le construiesc sunt mărturie a puterii lor financiare.

Un loc de veci costă 855.000 de euro

Cimitirul chinezesc din Manila 03
O vilă-mormânt. Foto: Stefan Krasowski / Flickr

Un loc de veci în cimitirul chinezesc din Manila poate ajunge să coste și 50 de milioane de pesos filipinezi (aproximativ 855.000 de euro), relatează Fabulous Philippines.

Taxa este percepută pentru o perioadă de 25 de ani. La expirarea termenului, familia trebuie să plătească taxa din nou sau să mute rămășițele rudelor în altă parte.

Însă nu toți cei îngropați aici își petrec viața de apoi în case mari și luxoase. Cimitirul are și o secțiune pentru cei mai modești, cu morminte și mausolee de dimensiuni  obișnuite. Acestea sunt situate de-a lungul unor străzi situate la mare distanță față de intrare.

Cimitirul chinezesc din Manila 04
Nick Miles / Flickr

Astăzi, cimitirul are aproximativ 54 de hectare, străbătute de o rețea de străzi neregulate, iar partea de nord-vest este cea mai veche și cea mai importantă din punct de vedere istoric.

În cimitir există mai multe monumente care merită vizitate, precum Templul Chong Hock Tong, cel mai vechi templu chinezesc din Manila sau Sala Martirilor, construită la începutul anilor ‘50 în cinstea liderilor comunității chineze executați de japonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, în cimitir se află și Memorialul Turnul de Rubin, dedicat filipinezilor de etnie chineză care au pierit în timpul unui cutremur petrecut în 1968.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu