Betty Lou Oliver, femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit

Dacă ai crezut vreodată că ai avut cea mai proastă zi la locul de muncă, gândește-te că Betty Lou Oliver a fost cât pe ce să fie ucisă de două ori – în aceeași zi – în timpul serviciului. Mai întâi, un avion a lovit Empire State Building, clădirea unde lucra, și apoi liftul în care a fost pusă pe targă femeia a căzut în gol 75 de etaje.

În mod miraculos, însă, Betty Lou Oliver a reușit să evite moartea și a mai trăit încă 54 de ani. Totul s-a întâmplat la 28 iulie 1945.

Betty Lou Oliver, femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit 3_compressed
Distrugerile făcute de avionul care s-a ciocnit de Empire State Building. Foto: NY Daily News

Erau ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iar un bombardier B-25 se se afla într-o misiune de rutină și transporta personal de la baza aeronautică din Massachusetts la aeroportul LaGuardia din New York.

Pilotul era un om cu multe ore de zbor la activ, William Smith, care a condus unele dintre cele mai periculoase misiuni din cel de-Al Doilea Război Mondial. Deși avea o vastă experiență, căpitanul a avut ghinionul să zboare într-o zi cețoasă, care i-a îngreunat misiunea chiar și după ce turnul de control l-a asigurat că totul era în regulă.

Avionul a lovit din plin cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme, Empire State Building, între etajele 78 și 80. Smith și ceilalți doi membri ai echipajului, precum și 11 persoane din clădire au murit, potrivit History Collection.

Betty Lou Oliver, femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit 3_compressed
Fotografie care ilustrează de la ce înălțime a căzut în gol Betty Lou Oliver. Foto: Cladrite Radio

Echipajele de căutare au găsit cadavrul lui Smith abia după două zile. Echipele de intervenție au constatat că, în urma impactului, trupul lui Smith a ieșit din avion și a căzut în puțul liftului. Când avionul s-a prăbușit, părți ale motorului au zburat în clădire și au slăbit cablurile lifturilor.

O zi cu ghinion

În momentul în care avionul a lovit Empire State Building, Betty Lou Oliver lucra la etajul 80 ca operator de lift. În urma impactului, Betty a fost aruncată afară din lift și a suferit arsuri grave.

Femeia și-a fisurat pelvisul și coloana vertebrală. Chiar dacă era grav rănită, era clar că Betty va supraviețui, deoarece oamenii i-au acordat femeii primul ajutor.

Betty Lou Oliver, femeia care a căzut în gol cu liftul de la etajul 79 și a supraviețuit 3_compressed
Betty Lou Oliver în cârje, după accident. Foto: World War Wings

Salvatorii au pus-o pe Betty pe o targă și au transportat-o într-un lift la etajul 79. Totuși, nu știau că, în urma accidentului, cablurile liftului fuseseră afectate, astfel că, de îndată ce au așezat targa în lift, cablurile s-au rupt, iar Betty a căzut în gol, cu tot cu cabină.

În mod remarcabil, însă, Betty a supraviețuit. Liftul a căzut în gol 75 de etaje, aproximativ 300 de metri.

Supraviețuirea miraculoasă a fost posibilă pentru că, odată rupte, cablurile au căzut și s-au strâns sub lift, creând un strat cu efect de amortizare la prăbușire. După această întâmplare, Betty Lou Oliver a intrat în Cartea Recordurilor, fiind persoana care a supraviețuit după cea mai lungă cădere cu liftul.

Acest record este valabil și în prezent.

În continuare, citește despre Vesna Vulovic, femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit, iar apoi descoperă cazul Julianei Koepcke, fata care a căzut din avion și a supraviețuit în junglă.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu