Bera, singurul sat din lume în care oamenii și leoparzii trăiesc laolaltă

Dacă există o „țară a leoparzilor”, atunci aceasta se găsește în statul indian Rajasthan. În Bera, un mic sat din districtul Pali, felinele cu aspect maiestuos umblă în deplină libertate, în timp ce localnicii își țin capetele plecate în semn de respect.

Aici există o armonie perfectă, în care leoparzii atrag turismul și mijloacele de subzistență pentru oameni, iar aceștia, în schimb, lasă felinele să le mănânce animalele din gospodărie.

Foto: Pixabay.com
Un leopard lângă un altar din Bera. Foto: Shatrunjay Pratap

Această poveste ciudată de coexistență a început în urmă cu aproximativ 45 de ani, când șase leoparzi au coborât din Parcul Național Kumbhalgarh în căutarea munților stâncoși.

Bera oferea habitatul natural perfect și, cu o rețea labirintică de peșteri care șerpuiește printre stânci, a devenit în curând „reședința” lor permanentă.

Puii au fost fătați în umbra peșterilor, iar labirintul de tuneluri le-a oferit felinelor suficient spațiu pentru a-și schimba locul la fiecare trei zile.

Acest stil de viață a îmbunătățit șansele de supraviețuire pentru puii de leopard, astfel că, dacă în medie doar unul din trei supraviețuiește, în Bera aproape toți trei ajung la maturitate.

În curând, populația a crescut cu zeci de exemplare, iar în 2020 localnicii au observat între 50 și 70 de leoparzi în zonă.

Zona de 20 de kilometri pătrați din jurul Bera s-a transformat în 2003 în Zona de Conservare a Leoparzilo. Ghizii de safari se laudă cu „șanse de 99%” de a vedea un leopard în timpul unei drumeții, și asta în ciuda faptului că leoparzii trăiesc încă în afara zonei de conservare.

Bera conține acum una dintre cele mai mari concentrații de leoparzi din lume. Cu o loialitate aproape religioasă din partea comunității locale Rabari, aceste feline s-au acomodat pe pământurile satului și se plimbă liber pe lângă iazurile și drumurile oamenilor.

Leoparzii sunt zăriți lângă treptele templelor din vârful dealurilor, iar localnicii se opresc în drum spre serviciu în timp ce felinele le taie calea ca niște pietoni obișnuiți.

Și alte specii se plimbă pe aici – vulpi, hiene, tauri albaștri și crocodili. Cu toate acestea, doar marea felină este considerată a fi întruchiparea zeiței Ambe Mata.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Leoparzii au tendința de a prăda vitele și animalele care sunt crescute de localnici, dar comunitatea din Bera nu se împotrivește acestui ecosistem.

În opinia localnicilor, dacă un leopard le ia o capră, Dumnezeu le va acorda o despăgubirede două ori mai mare. Lăsând la o parte superstițiile, guvernul a instituit un program prin care despăgubește pierderile cauzate de leoparzi: 4.000 de rupii pentru o capră și aproximativ 15.000 de rupii pentru o vacă.

În mod firesc, localnicii din Bera cred că trebuie să permită leoparzilor să trăiască în pace. Mulți refuză să accepte până și compensațiile bănești și așteaptă pur și simplu ca ciclul vieții să își urmeze cursul.

Felina este considerată sfântă, rămâne neatinsă, iar idolul său se află în aproape fiecare templu din zonă.

În India trăiesc aproape 14.000 de leoparzi. Cu toate acestea, în majoritatea regiunilor țării, puternica felină este braconată în procesul de căutare a terenurilor sau din cauza fricii oamenilor.

Doar aici, în Bera, se găsesc felinele care se plimbă nestingherite printre case și printre oameni.

Un spectacol atât de îndrăzneț al jocului naturii cu omul nu avea cum să nu atragă atenția străinilor. Turiștii au început să „bâzâie” în sat în ultimii ani, cu binoclul atârnat de gât, gata pentru momentul în care va avea loc mult-așteptata apariție a unui leopard.

Multe case au fost închiriate hotelierilor și proprietarilor de stațiuni, astfel încât hotelurile și stațiunile din zona Jawai Bandh să poată găzdui afluxul de turism din zonă. Publicitatea, în schimb, a provocat un dezechilibru în ecosistem..

Dacă altădată leopardul se avânta printre oameni în căutare de pradă, acum oamenii se plimbă în căutarea leopardului. Mulți ghizi de safari pun cadavre de animale pe drumuri pentru a atrage felinele, ca să le vadă turiștii.

Localnicii sunt plătiți pentru sacrificarea animalelor lor, iar turiștii adună conținut pentru conturile lor de Instagram. Dar în acest joc nereglementat, în care oamenii câștigă, spațiul în care leoparzii pot hoinări se micșorează.

Leoparzii masculi nu permit altor feline să intre pe teritoriul lor. Acest lucru înseamnă că, în lipsa spațiului necesar unei populații în creștere, atacurile asupra puilor masculi sunt tot mai numeroase.

Pădurarii continuă să salveze leoparzi, dar cine știe pentru cât timp…

Surse: Mongabay, The Better India, Live Mint

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu