Beichuan, ruinele conservate ale unui oraș distrus de cutremur

Puține locuri îți oferă ocazia să fii martorul consecințelor unui dezastru natural, iar orașul Beichuan este unul dintre aceste locuri.

Beichuan este un oraș situat la aproximativ 143 de kilometri nord de Chengdu, capitala provinciei chineze Sichuan, într-o zonă celebră pentru falia seismică Longmen sau Poarta Dragonului.

Pe 12 mai 2008, orașul a fost făcut una cu pământul de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.9 pe scara Richter.

Foto: Where’s Your World

Cutremurul a zguduit regiunea și a transformat porțiuni întregi din provincia Sichuan într-o grămadă înspăimântătoare de beton și rămășițe umane.

Foto: Pagtour.info

Se crede că în urma seismului au murit peste 90.000 de oameni – 8.600 numai în Beichuan, adică aproape jumătate din populația orașului, potrivit AmusingPlanet.com.

Foto: Pinterest

Printre victime s-au numărat 1.300 de copii, care au murit după ce o școală s-a prăbușit.

Foto: Lifeglobe.net

După ce cutremurul a zguduit orașul, guvernului i-a revenit sarcina insurmontabilă de a curăța locul și de a oferi adăpost persoanelor evacuate.

Foto: Pinterest

Cum mai mult de 80% dintre clădirile din Beichuan fuseseră făcute una cu pământul, această sarcină era o adevărată provocare din punct de vedere logistic.

Foto: Pinterest

Situația a fost agravată de alunecări de pământ, care au îngropat orașul în noroi până la o înălțime câteva etaje.

Foto: Lifeglobe.net

În cele din urmă, s-a decis ca Beichuan să nu fie reconstruit, și nici măcar excavat.

Foto: Chinese Escapade

Orașul urma să rămână în starea sa curentă și să slujească drept memorial.

Foto: Secrets World

Astăzi, Beichuan pare înghețat în timp, cu clădirile prăbușite păstrate în starea în care se aflau atunci când au căzut la pământ.

Foto: Pinterest

În acest memorial gigantic în aer liber, martorii pot vedea devastările prin care a trecut acest ținut muntos din sud-vestul Chinei. Memorialul este unul dintre puținele cazuri în care ruinele unui oraș modern lovit de un cutremur au fost conservate.

Foto: Lifeglobe.net

Orașul se află în mare parte în starea în care l-a lăsat cutremurul, în afară de structurile de susținere din jurul clădirilor, al căror scop este să transforme orașul într-un loc în care vizitatorii să se afle în siguranță.

Foto: Pinterest

Multe dintre clădiri sunt așa cum erau la numai câteva minute după cutremur.

Foto: Taringa

Populația din Beichuan care a supraviețuit a fost mutată în Yongchang, situat la 19 kilometri de orașul distrus de cutremur.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Beichuan, ruinele conservate ale unui oraș distrus de cutremur”

  1. E sinistru. Oare isi doreste cineva sa retraiasca acele clipe groaznice? Cum sa vizitezi ca pe un muzeu locul in care si-au pierdut viata atatia oameni?

    Răspunde

Lasă un comentariu