Beichuan, ruinele conservate ale unui oraș distrus de cutremur

Puține locuri îți oferă ocazia să fii martorul consecințelor unui dezastru natural. Orașul Beichuan este unul dintre aceste locuri.

Beichuan este un oraș dintr-o zonă rurală, situat la aproximativ 143 de kilometri nord de capitala provinciei chineze Chengdu, într-o zonă celebră pentru falia seismică Longmen sau Poarta Dragonului.

Pe 12 mai 2008, orașul a fost făcut una cu pământul de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.9 pe scara Richter.

Cutremurul a zguduit regiunea și a transformat porțiuni întregi din provincia Sichuan într-o grămadă înspăimântătoare de beton și rămășițe umane.

Se crede că au murit peste 90.000 de oameni – 8.600 numai în Beichuan, adică aproape jumătate din populația orașului, potrivit AmusingPlanet.com.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Printre victime s-au numărat 1.300 de copii, care au murit după ce o școală populată s-a prăbușit.

După ce cutremurul a zguduit orașul, guvernului i-a revenit sarcina insurmontabilă de a curăța locul și de a oferi adăpost persoanelor evacuate.

Citește și 20 de curiozități despre cutremure pe care nu le știai

Cum mai mult de 80% dintre clădirile din Beichuan fuseseră făcute una cu pământul, această sarcină era o adevărată provocare din punct de vedere logistic.

Situația a fost agravată de alunecări de pământ, care au îngropat orașul în noroi până la o înălțime de mai multe etaje.

În cele din urmă, s-a decis ca Beichuan să nu fie reconstruit, și nici măcar excavat.

Orașul urma să rămână în starea sa curentă și să slujească drept memorial.

Astăzi, Beichuan pare înghețat în timp, cu clădirile sale prăbușite păstrate în starea în care se aflau atunci când au căzut la pământ.

În acest memorial gigantic în aer liber, martorii pot vedea devastările prin care a trecut acest ținut muntos din sud-vestul Chinei.

Memorialul este unul dintre puținele cazuri în care ruinele unui oraș modern lovit de un cutremur au fost conservate.

Orașul se află în mare parte în starea în care l-a lăsat cutremurul, în afară de structurile de susținere din jurul clădirilor, al căror scop este să transforme orașul într-un loc în care vizitatorii să se afle în siguranță.

Multe dintre clădiri sunt așa cum erau la numai câteva minute după cutremur.

Populația din Beichuan care a supraviețuit a fost mutată într-un oraș aflat la vale, numit Yongchang, situat la 19 kilometri de orașul distrus de cutremur.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Beichuan, ruinele conservate ale unui oraș distrus de cutremur”

  1. E sinistru. Oare isi doreste cineva sa retraiasca acele clipe groaznice? Cum sa vizitezi ca pe un muzeu locul in care si-au pierdut viata atatia oameni?

    Răspunde

Lasă un comentariu