Beatrice White, fata de 15 ani care a omorât peste 500.000 de muște

În 1912, orașul canadian Toronto suferea de o molimă de proporții biblice. Localitatea era invadată de muște, așa că autoritățile s-au decis să riposteze, lansând competiția „Strivește musca”. O fată de 15 ani, pe nume Beatrice White, a declarat război populației locale de insecte și a ucis peste 500.000 de muște. 

Nimănui nu-i plac muștele. Sunt niște creaturi mici și dezgustătoare care ți se pun pe corp, răspândesc boli și bâzâie le nesfârșit. În plus, sunt de două ori mai murdare decât gândacii de bucătărie.

Ziarul local anunță declanșarea „războiului împotriva muștelor”. Foto: The Toronto Daily Star

Fiindcă își depun ouăle în fecale sau pe cadavre în descompunere, aceste insecte pot purta tot felul de germeni periculoși, care cauzează boli precum febra tifoidă, holera și dizenteria.

Din fericire, dacă trăiești într-o țară modernă dezvoltată, astăzi muștele nu mai sunt o problemă atât de mare. Însă cu totul altfel stăteau lucrurile la începutul secolului XX.

Să luăm cazul orașului Toronto. În 1912, oamenii încă mergeau la muncă în căruțe trase de cai. Toronto era plin de cai, iar mulți cai înseamnă mult bălegar, și mult bălegar înseamnă multe muște.

În plus, mahalalele orașului erau pline de gunoi. Cum deșeurile zăceau grămezi peste grămezi, populația locală de insecte prospera.

O fotografie făcută într-una dintre mahalalele orașului Toronto în 1912 arată condițiile de viață mizere pe care le aveau de îndurat oamenii. Gropile de gunoi și insectele pe care le-au atras au inspirat concursul „Strivește musca”. Foto: The Toronto Daily Star

În aceste condiții, doctorul Charels Hastings s-a decis să preia inițiativa. Ca medic-șef al orașului, știa că există o legătură între sărăcie și boală și mai știa că muștele joacă un rol-cheie în îmbolnăvirea oamenilor.

Dorind să extermine cât mai multe insecte posibil, Hastings a făcut echipă cu ziarul orașului și a inițiat un concurs mai degrabă bizar. Concursul se numea „Strivește musca”.

Nu e greu să ghicești scopul concursului: să omoare cât mai multe muște. Competitorii trebuiau să aibă sub 16 ani, iar ziarul oferea premii în bani copiilor care ucideau cele mai multe muște.

Când a început competiția, pe 5 iulie 1912, hoarde de copii au ieșit pe străzi gata să măcelărească muște. După o zi întreagă de ucis insecte, copiii duceau specimenele doctorului Hastings, care făcea socotelile.

1912: Beatrice White prezintă capcanele sale pentru muște, după ce a câștigat concursul „Strivește musca”, sponsorizat de ziarul local și Direcția de Sănătate Publică a orașului. Fata a amenajat toate capcanele în curtea casei. Foto: The Toronto Daily Star

Potrivit sistemului de calcul, o halbă de muște era egală cu 3.200 de insecte moarte. Copilul care a adus cele mai multe muște a fost Beatrice White.

Având vârsta de 15 ani și provenind dintr-o familie săracă, Beatrice visa să câștige suficienți bani încât să-și permită să ia lecții de muzică. Însă, în loc să alerge prin oraș și să strivească muștele cu un plici, fata s-a decis să folosească capcane pentru muște.

Potrivit Toronto Daily Star, aceste capcane erau „de mărimea unor butoiașe, făcute din lemn și sârmă, cu o intrare ca o pâlnie, prin care muștele nu mai puteau scăpa”.

Apoi, Beatrice punea o bucată de ficat crud drept momeală sub capcane. Când muștele se adunau, împingea momeala cu un băț, obligând muștele să zboare prin pâlnie și să cadă în capcană.

Dr. Charles Hastings în 1925. Un apărător înverșunat al ideii de igienă publică, el și-a asumat misiunea sa de a îmbunătăți condițiile de viață în cartierele orașului. Hastings a ajutat la lansarea concursului „Strivește musca” în 1912. Foto: The Toronto Daily Star

După o zi de prins muște, Beatrice umplea capcanele cu otravă. Când bâzâitul înceta, îi ducea trofeele doctorului Hastings. În curând, fata a devenit o celebritate locală.

Numele ei a început să apară în ziar și, în scurt timp, toată lumea știa că era cel mai bun prinzător de muște din oraș. Până la sfârșitul concursului, ucisese peste 500.000 de muște.

Competitorul de pe locul al doilea, o fată pe nume Elva Baill, a ucis abia 234.400 de muște. În total, 3.5 milioane de muște au fost ucise în acel an și, după ceremonia de decernare a premiilor, Beatrice a plecat acasă mai bogată cu 50 de dolari.

Din păcate, nu a cheltuit banii pe lecții de muzică. Tatăl ei s-a decis să păstreze el banii. La fel ca în cazul celor mai multe celebrități, legenda lui Beatrice s-a estompat odată cu trecerea timpului.

În 1968, Consiliul Local al orașului Toronto i-a mulțumit oficial lui Beatrice White, oferindu-i un dar simbolic: un spray pentru insecte. La cea vreme, Beatrice trăia într-un azil de bătrâni. La ceremonie, a fost însoțită de nepoata ei, botezată tot Beatrice. Foto: The Toronto Daily Star

Însă, în 1968, ziarul i-a readus în prim-plan povestea, publicând un articol despre legendara spaimă a muștelor din Toronto. Autoritățile orașului i-au oferit lui Beatrice un spray pentru insecte drept distincție.

Mai târziu, povestea sa a inspirat un scurt-metraj și chiar și un tablou evaluat la 100.000 de dolari, realizat de artistul canadian Harold Town. Beatrice White a murit în 1980.


Concursul de prins muștea fost doar una dintre multele competiții bizare organizate în lume. În 2019, în orașul Krasnoiarsk, din Rusia, a fost organizată prima ediție a campionatul de dat palme, concursul unde obrazul gros chiar contează. De asemenea, în Olanda se organizează un concurs tradițional, denumit „statul pe stâlp” – Probabil cel mai stupid sport din lume: Statul în vârful unui stâlp ore întregi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu