Bazilica Notre-Dame de la Paix, cea mai mare biserică creștină din lume, este mai mereu goală

Biserica Notre-Dame de la Paix este situată în Yamoussoukro, care din martie 1983 este capitala Coastei de Fildeș. Este cea mai mare biserică creștină din lume, potrivit Cărții Recordurilor Guinness.

A fost construită între 1985 și 1989 și este cunoscută pe plan local cu numele său francez, Basilique Notre-Dame de la Paix.

Bazilica Notre-Dame de la Paix a fost ridicată într-o zonă pustie, dezolantă. Foto: Wikimedia

Fostul președinte Felix Houphouët-Boigny a ales locul ca parte a unui plan de transformare a orașului său natal, Yamoussoukro, în capitala administrativă a țării.

Costul real al construcției nu este cunoscut, dar estimările situează suma între 300 și 600 de milioane de dolari, adică mai mult decât dublul întregii datorii naționale a țării.

Costul bazilicii a generat controverse, deoarece Coasta de Fildeș traversa o criză economică profundă la momentul construirii structurii.

Foto: Wikimedia

Într-o vreme în care localnicii nu aveau acces la apă curentă, gunoiul se îngrămădea peste tot și bolile se răspândeau, liderul țării a ales să ridice în pustiu o enormitate de marmură care zace nefolosită în cea mai mare parte a timpului.

La 10 septembrie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea a călătorit la Yamoussoukro, în numele Bisericii Catolice, pentru a accepta bazilica drept cadou.

Papa a sfințit biserica impunând condiția ca în apropiere să fie construit un spital. Construcția spitalului a fost oprită în timpul războiului civil ivorian și a altor crize politice și militare din 2002 până în 2011, dar a fost finalizată în 2014.

Papa Ioan Paul al II-lea alături de Felix Houphouët-Boigny la ceremonia de sfințire a bazilicii ivoriene. Foto: Getty Images

Arhitectul libanez Pierre Fakhoury a proiectat bazilica ivoriană după Bazilica Sfântului Petru din Vatican. La solicitarea papalității, a făcut cupola puțin mai mică în raport cu clădirea de la Vatican, dar a adăugat o cruce care îi conferă o înălțime totală mai mare (158 de metri).

Spre deosebire de Bazilica Sfântului Petru, Bazilica Notre-Dame de la Paix este construită la periferia orașului, într-un peisaj arid și prăfuit. În acest decor, își pierde repede frumusețea impunătoare.

La mai puțin de un deceniu de la construcția sa, Coasta de Fildeș a fost cufundată într-o serie de războaie civile, dintre care cel mai recent a explodat între noiembrie 2010 și aprilie 2011, după alegerile eșuate din 2010.

Felix Houphouët-Boigny este reprezentat lângă Isus, în genunchi. Foto: Alamy

Structura poate găzdui 18.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 așezați și 11.000 în picioare, iar pe esplanada din fața bazilicii se pot aduna 150.000 de persoane.

Clădirea a fost construită din marmură italiană importată și conține 24 de vitralii, inclusiv unul unde președintele Houphouët-Boigny apare alături de Isus și apostolii săi.

Pentru cele 7.000 de strane a fost folosit lemn de Iroko din vestul Africii. În fața structurii stau două vile identice; una găzduiește preoți care administrează bazilica, iar cealaltă este rezervată vizitelor papale. Colonada circulară a bazilicii este alcătuită din 272 de coloane dorice.

Foto: Wikimedia

Chiar dacă ar putea primi cel puțin 18.000 de enoriași, la slujbele organizate aici participă doar de câteva sute de persoane. Singura dată când bazilica a fost umplută la maxim a fost pe 7 februarie 1994, la înmormântarea președintelui Houphouët-Boigny.

Merită amintit un un alt paradox: cea mai mare biserică creștină din lume este ridicată într-o țară în care doar 17% dintre locuitori se identifică drept catolici. Principala religie a Coastei de Fildeș este islamul.

Întreținerea bisericii costă aproximativ 1.5 milioane de dolari anual și este plătită de o fundație înființată de fostul președinte.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Bazilica Notre-Dame de la Paix, cea mai mare biserică creștină din lume, este mai mereu goală”

Lasă un comentariu