Baudet du Poitou, măgarul cu plete devenit o raritate

Poitou sau Baudet du Poitou este o rasă franceză de măgari cunoscută pentru dimensiunea mare și pentru părul neobișnuit de lung, care, dacă nu este îngrijit perioade lungi de timp, poate forma așa-numitele „dreadlocks”, specifice unei coafuri originare din Africa.

Crescut inițial în fosta regiune Poitou din Franța, măgarul Poitou era odinioară foarte căutat în întreaga lume, datorită dimensiunii și rezistenței sale. Originile rasei nu sunt cunoscute, însă în Evul Mediu ea era deja răspândită în regiune.

Baudet du Poitou 01
Foto: Pinterest

Înainte de revoluția industrială, măgarii Poitou erau crescuți pentru a fi folosiți la reproducerea unor catâri mari, cunoscuți sub numele de Poitevin, cândva considerați cei mai buni și mai puternici din Franța.

La mijlocul secolului XIX, în Franța erau vândute anual între 15.000 și 18.000 de exemplare de măgari Poitou.

De asemenea, aceste animale erau exportate în diverse țări, pentru dezvoltarea altor rase de măgari și catâri. În fosta provincie Poitou, conform tradiției, crescătorii de măgari lăsau părul animalelor neîngrijit.

Baudet du Poitou 02
Foto: Lazerhorse

Astfel, firele lungi se încâlceau între ele și formau niște șuvițe pline de „bile de păr”, cunoscute sub numele de „cadenettes”. Uneori, aceste șuvițe creșteau atât de mult, încât ajungeau până la pământ.

Revoluția industrială a distrus efectivele

Până la jumătatea secolului XX, mecanizarea devenise atât de răspândită, încât măgarii nu mai erau rentabili din punct de vedere financiar. Astfel, mulți crescători și-au abandonat animalele sau le-au eutanasiat. Provincia Poitou a fost deosebit de afectată.

Magarul cu pleata 01
Foto: dyhesson/Instagram

Numărul exemplarelor a intrat în declin, iar un sondaj realizat în 1977 a relevat că în întreaga lume mai rămăseseră doar 44 de măgari Poitou.

Datorită eforturilor de conservare demarate de mai mulți crescători și organizații publice și private, efectivele de măgari Poitou au fost mărite. Astăzi există sute de exemplare, care trăiesc în diverse țări din întreaga lume.

Potrivit medicului veterinar Giorgia Podico, de la Universitatea din Illinois, rasa este și acum clasificată ca fiind pe cale de dispariție, întrucât populația de măgari Poitou este, în prezent, de sub 500 de exemplare.

Baudet du Poitou 04
Foto: AnimOgen

Astăzi, măgarii Baudet du Poitou sunt crescuți în primul rând pentru frumusețea și importanța lor istorică. Părul care era prețuit odinioară pentru șuvițele lungi este astăzi tăiat de crescători în scopuri igienice, dar mai există câțiva care lasă părul animalelor să crească.

Aparent, pletele măgarului sunt o trăsătură genetică atât de puternică, încât chiar și un măgar care are doar 1/8 gene de Poitou poate să o moștenească.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu